Naci Görür 'bu gerçeği atladık' dedi, deprem için bir kez daha uyardı
Artı Gerçek - 11 ilde yıkımlara yol açan ve binlerce insanın ölmesiyle sonuçlanan 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen depreme karşı hazırlık çalışmaları son derece yetersiz kalmaya devam ediyor. Türkiye'nin önde gelen yer bilimcilerinden Prof. Dr. Naci Görür hem deprem dirençli kentler çağrısını yinelerken hem de fay hatlarıyla ilgili uyarılardı bulunmaya devam ediyor.
Türkiye'nin deprem haritasıyla ilgili soruları yanıtlayan Görür, Marmara depremi ve Doğu Anadolu Fay Hattı'yla ilgili uyarılarda bulundu.
'DEPREMLE YAŞAMAK ANCAK GÜVENLİ YAPILARLA OLUR'
Hürriyet'e açıklamalarda bulunan Görür, özetle şunları söyledi:
"Çok bağırdım, hep bağırıyorum ama istenilen ölçüde aktif çalışma hâlâ yok! Oysa depremle yaşamak ancak güvenli yapılar ve de partiler üstü siyasetle mümkündür. Hayat-memat meselesidir. Halkımız da artık ‘Bana bir şey olmaz’ demesin. Sana bal gibi de bir şey olur.
LEVHA SINIRI
Yanlış anlaşılmasın depremzedeyi aç, susuz, evsiz bırakmamak çok ulvidir ama Adıyaman’dan Hatay ve hatta Bingöl- Karlıova’ya kadar Malatya- Elâzığ üzerinden giden hattın levha sınırı olduğu gerçeğini atladık.
Dünya’nın yüzeyi birbirine geçen parçalardan oluşmakta. Bunlara levha denir ve bu levhalar hareket ettikçe sınırlarında depremler olur. Bingöl Karlıova’dan Hatay’a kadar, Türkiye sınırlarını konuşacak olursak 600 kilometre. levha sınırıdır. Arap-Anadolu-güneyde de Afrika levhası. Bu levhaların arasından geçen sınıra Doğu Anadolu Fayı diyoruz. Bu faylar da kafalarına göre deprem üretmez. Yedi ve üzeri için belirli miktarda kuvvet veya stres birikmesi lazım. İşte biliminsanları ne zaman burada yeterli stres birikeceği ve deprem olacağını öngörebilir. Gel gör ki uyarılarımız siyasilerin bir kulağından girdi, ötekinden çıktı. Halk desen hiç umursamadı. Bu bölgelerin deprem üretmeye devam edeceği ise bir gerçek. Burası levha sınırı olduğuna göre burada öyle çalakalem yapılaşmaya gitmek doğru değildir. Burası özel bir bölgedir. Özel bölgelerde kentleşme de özel olur.
MARMARA DEPREMİ NE ZAMAN OLACAK?
Bugün mü yarın mı bilemeyiz ama deprem illaki olacak. Marmara Denizi’nin oluşum nedeni Kuzey Anadolu fayı bir kere. İstanbul tarihine bakarsanız depremleri ve yıkımları görürsünüz. Rastgele deprem olmaz. Belli bir stres birikmesi lazım. Kuzey Anadolu fayı özelinde bu, ortalama 250 yıla tekabül ediyor. 3 nesil demek. Yani arada hiç deprem görmeyen kuşaklar var. Biz şanssız nesiliz. Bir yandan şanslıyız, bilim ve teknoloji gelişti. Eğer bu imkânlarla İstanbul’u depreme hazırlarsak büyük depremi minimum hasar ile atlatırız." (HABER MERKEZİ)
AFAD'ın topladığı 128.9 milyar TL bağışın, sadece 79.3 milyar TL’si depremzedelere gitti
Ekrem İmamoğlu İstanbul’un deprem seferberlik planını açıkladı, Erdoğan'ı eleştirdi
Kandilli Rasathanesi'nden Marmara depremi uyarısı: 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık
İMO’dan deprem uyarısı: Hakkari için kaybedecek zaman yok
Depremin 1. Yılı: Hatay’da kötülüğün itirafı, Türkiye’de karanlığın hesabı