'NATO Ecevit'in düşürülmesinde rol oynadı'

Emekli Oramiral Nusret Güner: Irak'a müdahale ve AB Güvenlik Şemsiyesi oluşturulmasında taviz vermemesi Ecevit'in sonu oldu.

'NATO Ecevit'in düşürülmesinde rol oynadı'

HABER MERKEZİ- Türkiye'nin NATO’dan çıkıp çıkmaması yönündeki tartışmaları değerlendiren emekli Oramiral Nusret Güner, Irak’a müdahale ve ‘AB Güvenlik Şemsiyesi’ oluşturulmasında taviz vermemesinin Bülent Ecevit liderliğindeki DSP-ANAP-MHP hükümetinin sonu olduğunu söyledi.

NATO Harekat Başkanlığı'nda plan-proje subaylığı, koramiral rütbesindeyken Deniz Unsur Komutan Yardımcılığı görevinde bulunan, Donanma Komutanlığı döneminde istifa eden emekli Oramiral Nusret Güner, Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuştu.

TEK ÜLKE KARAR VEREMEZ

Güner, NATO'nun bütçesinin çoğunu karşılayan ABD'nin, bundan kurtulmak için Avrupa'daki NATO ülkelerini, harcamalara ortak etmeye çalıştığını savundu.

NATO üyesi ülke sayısının 28'e ulaştığını kaydeden Güner, "NATO'nun en yüksek organlarında kararlar daima oy birliğiyle alınır. Yani bir ülke ‘hayır' dedi mi, o karar alınamaz."dedi.

ÖNEMLİ İDDİA

"Bülent Ecevit Başbakanlığı'ndaki DSP-ANAP-MHP hükümetinin düşürülmesinde; NATO'nun rolü olduğunu dile getiren Güner, şöyle konuştu: " Ecevit başkanlığındaki hükümetin düşmesinde, Irak'a müdahaleyi kabul etmeyerek ABD ile ters düşmesinin yanında, bürokratlarının değerlendirme ve öngörülerine güvenerek; gerek Yunanistan ile ilgili sorunlarda gerekse AB'nin NATO'yu etkisizleştirecek, onun yerine Türkiye'nin üye olmadığı, ancak NATO imkanlarını kullanan bir ‘AB Güvenlik Şemsiyesi' oluşturması konusunda taviz vermemesinin de büyük etkisi oldu" dedi.

NATO'da kalıp kalmama tartışmalarını değerlendiren Güner, "Bu soruya verilebilecek cavabı etkileyen bir diğer faktör "NATO'ya vediklerimiz, aldıklarımızdan fazla mıdır?" sorusunun cevabıdır. Kore'de şehitler vererek girdiğimiz NATO'dan, aldıklarımız çok daha fazladır. Kendi kendinize yeterli değilseniz, savunmanıza katkı sağlayabilecek bir güvenlik şemsiyesi altına girmeniz strateji kuralıdır" değerlendirmesinde bulundu.

HANGİ ŞEMSİYE?

Güner açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Türkiye askeri bakımdan NATO'dan çıksın, ancak hangi şemsiye altına girsin?" Unutulmaması gereken, ‘Bağımsız Türkiye' diyenler, hangi güvenlik şemsiyesi altına girebileceklerini de söylemeli. ABD ve NATO ülkelerinin, herbirinin kendi çıkarlarını ön planda tutmaları doğal. Türkiye'nin de aynı şekilde davranması gerektiği açıktır. Rusya/Çin ile müttefik olduğumuz takdirde, bu ülkelerin bizi düşünerek, kendi çıkarlarının aksine davranacağı beklenemez."

GÜNEY KIBRIS NATO ÜYESİ OLUR

Türkiye'nin, NATO'dan çıkmasını müteakiben Güney Kıbrıs'ın en kısa sürede NATO üyesi yapılacağını dile getiren Emekli Amiral, "Ve Türkiye karşısında, Yunanistan/Kıbrıs Güney Rum Yönetimini değil, NATO'yu bulur." dedi.

çin rusya nato kıbrıs ECEVİT