NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye, İsveç'in NATO sürecini ilerletmeyi kabul etti

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye, İsveç'in NATO sürecini ilerletmeyi kabul etti
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç'in NATO sürecini ilerletmeyi kabul ettiğini duyurdu.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, LIETXPO Sergi ve Kongre Merkezi’nde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’la Türkiye saati ile 17.30’da üçlü görüşme yaptı. Görüşmenin ardından açıklama yapan Stoltenberg, “Türkiye, İsveç’in NATO üyeliği kararını Meclise götürecek” dedi.

Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Stoltenberg, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'la yaptıkları görüşmenin ardından Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya katılım protokollerini "en kısa sürede" TBMM'ye iletmeyi kabul ettiğini söyledi. Stoltenberg, Erdoğan'ın protokollerin TBMM'den geçtiğine "emin olacağını" söylediğini aktardı.

Stoltenberg, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusuna da değindiği açıklamasında, Türkiye'nin AB sürecini, vize serbestisini ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çabalarını destekleyeceğini söyledi.

İsveç'in NATO'ya resmen katılabilmesi için Türkiye'nin ve Macaristan'ın katılım protokollerini ulusal meclislerinden geçirmesi gerekiyor.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi'nin düzenleneceği Litvanya’nın başkenti Vilnius'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda açıklama yapmıştı.

Türkiye'nin NATO'nun açık kapı politikasını desteklediğini söyleyen Erdoğan, "Finlandiya taahhütleri gereğince hareket ederek nisan ayında ittifaka resmen üye oldu. İsveç konusunda ise süreç devam ediyor. Ben de bu akşam Sayın Genel Sekreter ve İsveç Başbakanı ile üçlü bir toplantı gerçekleştireceğim" demişti.

Erdoğan, sözlerini söyle sürdürmüştü:

"Bize verilen ve altına imza atılan tüm sözlerin tutulmasını istiyoruz. Bu konularda kararlılığımız aynıdır. Türkiye, NATO misyon ve harekatlarına en çok katkı veren ilk 5 müttefikten biri olarak üzerine düşeni yapıyor. İttifaka verdiğimiz önemi teyit edeceğiz. Bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili temaslarda bulunacağım.

Bir gerçeğin altını özellikle çizmek istiyorum. 50 yılı aşkın zamandır AB kapısında bekletilen bir Türkiye var. NATO üyesi ülkelerin hemen hemen tamamı AB üyesidir. Türkiye'yi bekleten bu ülkelere buradan sesleniyorum. Aynı zamanda Vilnius'ta da sesleneceğim. Önce gelin Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın, ondan sonra biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveç'in de önünü açalım. Bu konuda dün akşam Sayın Biden'a da bu ifadeleri kullandım. Vilnius'ta da bu açıklamayı yapmak durumundayım. Milletimizin beklentisini artık daha kaldıramayız, 50 yılı aştı. Zirve marjında yapacağım görüşmelerde bunları da ifade edeceğim." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar