Nisan ayında 103 işçi koronavirüsten yaşamını yitirdi

Yılın en fazla iş cinayetinin yaşandığı nisan ayında 220 işçi yaşamını yitirirken ölümlerin yarısına yakını koronavirüs kaynaklı.

Nisan ayında 103 işçi koronavirüsten yaşamını yitirdi

ARTI GERÇEK- Nisan ayı içerisinde 220 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Ölümlerin yarısına yakını ise koronavirüs kaynaklı.

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi(İSİG), geçtiğimiz ayın iş cinayetleri ve iş kazaları raporunu yayınladı. İSİG mart ayında koronavirüs ölümlerini, özellikle sağlık çalışanları başta olmak üzere takip edeceğini ve iş cinayeti kabul edileceğini belirtmişti.

Meslek örgütleri ve sendikaların talep ettiği zorunlu olmayan iş kolları ve koronavirüs görülen işyerlerinin tehlike geçene kadar kapatılması İSİG Meclisinin raporuyla doğrulandı. Nitekim DİSK- AR'ın üçüncüsünü yayınladığı koronavirüs raporunda da işçiler arasında virüsün yayılımının, Türkiye ortalamasının 3.2 katı olduğu tespit edilmişti.

İSİG Meclisi, "Covid-19’un giderek bir işçi sınıfı hastalığı haline geldiğini" söyleyebiliriz. Çünkü "üretmeye mecburuz" anlayışıyla çarklar dönmeye devam etti ve işçiler evde kalamadılar" dedi. Meclis'in yaptığı tespite göre 51 yaş koronavirüsten ölen işçilerin ortalama yaşı. Bu sınırın kronik hastalıkların görüldüğü yaşlar olduğundan hareketle emeklilik ve prim günü sayısında azaltma yapılması gerektiği belirtildi.

BİLGİLERE ULAŞMAK ÇOK ZOR

Salgına yakalanan işçilerin yaş ortalamasının 51 olduğu sonucuna ulaşan İSİG, bu yaşın koronik hastalıkların görüldüğü zaman dilimi olduğunu belirterek, prim gün sayısı ve emeklilik yaşının düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

İSİG Meclisi koronavirüs ölümlerine dair bilgilere ulaşmanın çok zor olduğunu vurgulayarak, 113 işçinin salgın nedeniyle yaşamını yitirdiğini tespit ederken; "Yine bu ölümlerle bağlantılı olarak kaybettiğimiz işçi ailelerini de düşündüğümüzde "Covid-19’un giderek bir işçi sınıfı hastalığı haline geldiğini" söyleyebiliriz. Çünkü "üretmeye mecburuz" anlayışıyla çarklar dönmeye devam etti ve işçiler evde kalamadılar" ifadelerini kullandı.

İŞÇİ SINIFI GÖZ GÖRE GÖRE TEHLİKEYE ATILDI

Rapora göre,2020 yılının en çok iş cinayetinin işlendiği Nisan ayında 220 işçinin yarısına yakını, 113 işçi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Yaşamını yitirenlerin 14’ü kadın, 4'ü çocuk, 8'i mülteci işçi; 86 işçi ise 51 yaş üstü.En fazla ölüm nedenleri sırasıyla Covid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi, şiddet ve elektrik çarpması.

Nisan ayında 103 işçi koronavirüsten yaşamını yitirdi - Resim : 1

Meclis , rapora ilişkin; "Sonuç olarak; Nisan ayında büyük işyerlerinde birden fazla işçinin hastalanması, salgının yayılmasına yol açtığı halde hala işyerlerinde çalışmanın durdurulmaması Türkiye işçi sınıfının sağlığını göz göre göre tehlikeye atmış; "Hepimiz aynı gemideyiz" söyleminin tersine pandemi sürecinin sınıfsal boyutunu açık olarak ortaya koymuştur" değerlendirmesi yaptı.

rapor İş cinayeti iş sağlığı ve iş güvenliği