Nuriye ve Semih'e destek verdikleri için yargılanan 33 kişiye beraat

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile dayanışmak için düzenlenen eyleme yönelik polis müdahalesi sırasında gözaltına alınanlar hakkında açılan davada yargılanan 33 kişi beraat etti.

Nuriye ve Semih'e destek verdikleri için yargılanan 33 kişiye beraat

HABER MERKEZİ - İşlerine geri dönme talebiyle 317 gündür açlık grevinde olan Akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça'ya destek olmak için 4 Ağustos 2017 tarihinde İstanbul Kadıköy'de bulunan Süreyya Operası önünde yapılan eylemde gözaltına alınan 33 kişi hakkında açılan dava Kartal'da bulunan Anadolu Adliyesi 22. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Başka bir davadan tutuklu olan Avukat Barkın Timtik, Emine Cansever ve Tolga Akyıldız SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Kaldığı Bolu T Tipi Cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya katılan Avukat Barkın Timtik, SEGBİS uygulamasını sağlıklı bulmadığını kaydederek duruşmaya getirilmek istediğini söyledi. Timtik, dosyada yer alan söz konusu 'suçlamaları' suç olarak görmediklerini kaydetti. Timtik, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın haklı talepleri için mücadele ettiklerini söyledi. Tek tip uygulamaya karşı mücadele edeceklerini belirten Timtik, "Arkadaşlarımız Selçuk Kozağaçlı ve Yaprak Yıldırım tecritte. Onlar için açlık grevi yapacağız" diye konuştu.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER

Nuriye ve Semih ile ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklanan ve bu dosyada da sanık olan Kayseri Bünyan T Tipi Cezaevinde kalan Tolga Akyıldız da duruşmaya SEGBİS ile bağlandı. Her Cuma 19.30'da Khalkedon'a yürüyüş yaptıklarını hatırlatan Akyıldız, "Bu eylemlere katılmak Anayasal hakkım olduğu gibi Nuriye ve Semih'e karşı da vicdani sorumluluğumdur" dedi.

Bolu T Tipi Cezaevinde kalan Emine Cansever de SEGBİS yöntemiyle duruşmaya katılarak suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Söz alan Cihan Kaplan ise, "Nuriye ve Semih'in talepleri için her hafta bulunduğum bir eylemdir. O hafta hukuksuzca yasak getirildi. Suçu kabul etmiyorum, demokratik hakkımızı kullandık" dedi.

'HUKUK RAFA KALDIRILMIŞ DURUMDA'

TİHV İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe ise savunma yapmayacağını, ortada suç olmadığı için beyanda bulunacağını söyleyerek, "İnsan hakları savunucusu olarak bu ülkede daha fazla ölüm görmek istemediğimi bildirmek istiyorum. Burada 30 insan o gün gözaltına alınırken, uğradıkları saldırıdan bahsediyor iken, artık ne yazık ki işkenceyi bile normalleştirmişiz gibi geliyor. Çünkü bu ülkede hukuk namına ne varsa rafa kaldırılmış durumdadır. Burada savunma değil beyan veriyorum" dedi. Araç içinde işkence yapıldığını aktaran Efe, "Kameraları kapatmayın kayda geçsin dedim. Dinlemeyip kapattılar. Herkes ciddi hasar bırakacak şekilde işkenceye maruz kaldı. Suç duyurusu için 5 saat bekledik. Başvuru yapamayan arkadaşlarımız var. Suçu kabul etmiyorum" diye konuştu.

BERAAT KARARI

Dosyada yargılanan diğer kişiler de savunmalarını yaparak, Gülmen ve Özakça'nın hakları için mücadele içinde olduğunu, taleplerini savunmak için mücadele devam edeceklerini söyledi. Gözaltına alınan 33 kişi gözaltına alınırken ve emniyette işkenceye maruz kaldıklarını beyan etti. İfadelerin ardından söz alan ÇHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Gökmen Yeşil de müvekkillerinin beraatini istedi. Mahkeme heyeti 33 kişinin beraatine karar verdi. (Mezopotamya Ajansı)

dava Nuriye Gülmen Semih Özakça