ODTÜ Rektörlüğü'nden 'kayyum protestosu'na cezalı önlem
Yurtlar yönetmeliğinde yapılan değişiklikle öğrencilerin 'huzur ve güvenliğini sarsılması, yurdun genel düzeninin bozulması’ gibi durumlarda rektör yurtları kapatabilecek.
Artı Gerçek- Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü, yurtlar yönetmeliğini 21 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararla kaldırdı. Rektörlük, yurtlar yönetmeliğinde yaptığı yeni değişiklik ile disiplin hükümlerini genişletti.
Yurtlar Yönetim Kurulu’nun üye sayısı 7’den 9’a çıkarılırken, yurtların olağanüstü kapatılmasına yönelik maddede “huzur ve güvenlik” düzenlemesi yapıldı.
Böylece, “öğrencilerin huzur ve güvenliğini sarsılması, yurdun genel düzeninin bozulması” gibi durumlarda rektör yurtları kapatabilecek; “yurtta kalması uygun görülmeyen, üniversite yöneticileri hakkında hakaret içeren paylaşımlarda bulunan” öğrenciler yurttan atılabilecek.
‘AFİŞ ASMAK DA CEZALANDIRMA KONUSU HALİNE GETİRİLECEK’
Yapılan değişiklikle kayyımı eleştiren, protesto eden öğrencilerin yurtlardan atılmasının önünü açan maddeler başta olmak üzere muhalif öğrencileri baskılayan çok sayıda madde içeriyor. Yönetmelikte dikkat çeken değişiklikler şöyle:
Uyarı cezası gerektiren durumlar başlığındaki “Yurt içinde yurt yöneticisince saptanmış yerlerden başka yerlere yazı asmak” maddesine “afiş, görseller vb. asmak” ifadeleri eklendi. Böylece afiş asmak da cezalandırma konusu haline getirilecek.
Dışarıda kalmak için belirlenen süreler yönetmeliğe girdi. Geçerli mazereti olmaksızın Yurtlar Yönetim Kurulu tarafından belirlenen bir yarıyılda kullanılabilecek izin süresini aşmanın cezası kınama, izinsiz ve mazaretsiz olarak 5 gün üst üste yurda gelmemenin cezası yurttan geçici çıkarma, 10 gün üst üste yurda gelmemenin cezası yurttan kesin çıkarma olarak belirendi.
Yurdun çerisinde genel ahlaka aykırı davranışta bulunmak gibi tanımı belirsiz bir suçun cezası ise yurttan geçici çıkarma cezası başlığında yer aldı.
İMZA TOPLAMAK DA SUÇ OLACAK
“Başkalarını toplu olarak imza ve dilekçe vermeye zorlamak” şeklinde ifade edilen ancak çeşitli sorunlar için imza toplama faaliyetini kapsayacağı düşünülen ‘suçun’ cezası da yurttan kesin çıkarma.
Önceki yönetmelikte de var olan “Üniversite Yönetim Kurulu, Yurtlarda kalmasını sakıncalı gördüğü öğrencinin yurtla ilişiğini gerekçeli bir karara dayanarak kesebilir veya yurda alınmasını yasaklayabilir” maddesi aynı şekilde korundu.
Öğrencilerin hangi durumlarda “sakıncalı görüneceğine” dair herhangi bir ifade ise bulunmuyor.
NE OLMUŞTU?
Nisan ayında protestolara katılan öğrencilerin yurtlardan atılmasının önünü açacak madde değişikliğiyle gündeme gelen ODTÜ Yurtlar Yönetmeliği, 21 Ekim’de iptal edildi.
(HABER MERKEZİ)