'Öğrenci yurtlarının kaçı tarikatlara bağlı?'
HDP’li Beştaş, devlet yurtlarında İngilizce kursunun kaldırılıp Arapça kursu açılmasını, etüd salonunun ‘vaaz odasına’ çevrilmesini TBMM gündemine taşıdı.
ARTI GERÇEK - Adana'da Fevzi Çakmak Erkek Öğrenci Yurdu'nda saz kursu, İngilizce kursu benzeri etkinliklerin kaldırılıp yerine Kur-an, Arapça, Osmanlıca, Siyer-i Nebi gibi kurslar açılmasından sonra Sümer Erkek Öğrenci Yurdu'nda ders çalışma salonunun sohbet ve vaaz odasına çevrilmesi Meclis gündemine taşındı.
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş konuya ilişkin Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Bu yıl eğitim döneminin başlamasıyla birlikte yurtlardaki dini içerikli etkinliklerin sayısının arttığını ve öğrencilerin bu etkinliklere katılımının zorunlu tutulduğunu belirten Beştaş, Başbakan Binali Yıldırım’a şu soruları yöneltti:
- Adana'da devlet yurtlarında tarikat ve cemaat üyelerinin öğrencilere yönelik sohbet etkinlikleri düzenledikleri doğru mudur?
- Adana dışında başka devlet yurtlarında da sohbet etkinlikleri düzenlenmekte midir?
- Cemaat ve tarikat üyeleri hangi gerekçe ile sohbet etkinlikleri düzenlemektedir?
- Yurtlarda öğrencilerin eğitimlerine katkı sunacak olan yabancı dil yahut müzik gibi sair etkinliklerin kaldırılması ve yerlerine sohbet toplantılarının konulma amacı nedir?
- Bu toplantıların devlet eliyle gerçekleştirilme ve öğrencilerin bu toplantılara katılımlarının zorunlu kılınma amacı nedir?
- Devlete ait yurtlarda cemaat ve tarikat üyelerinin sohbet etkinlikleri düzenlemeleri hükümet programınız çerçevesinde mi gerçekleşmektedir?
- Üniversite eğitimi gören gençlere bilimsel bilgi yerine dini bilgilerin verilme gerekçesi nedir?
- Yeterli olmayan çalışma alanlarının kısıtlanması ve bu alanların dini sohbet alanlarına çevrilmesiyle hedeflenen nedir?
- Sohbet türü etkinliklerin öğrencilere dayatılması ile hedeflenen nedir?
- Türkiye'deki öğrenci yurtlarının kaçı Yurt-Kur'a, kaçı MEB'e ve kaçı tarikatlara bağlıdır?
- Devlete bağlı yurtların tıpkı tarikatlara bağlı yurtlarda olduğu gibi dini referanslara ağırlık veren birimlere dönüştürülme sebebi nedir?
- Devlete bağlı yurtlarda farklı din ve inanç gruplarına bağlı öğrenciler kaldığı halde sünni inanışa göre etkinlikler düzenlenmesi ayrımcılık teşkil etmiyor mu?
- Öğrenci yurtlarındaki bu işleyişi kim yönetiyor ve bu etkinlikler kimin talimatıyla gerçekleşiyor?
- Dini inanç ve bunun vecibeleri kişiye münhasır olup bu tür etkinliklerin yurt bünyesinde kolektif biçimde gerçekleştirilme sebebi ve amacı nedir?
- Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtların resmi sosyal medya hesaplarında ifade edilen 'manevi rehber' kimdir? Manevi rehberin görev tanımı nedir? Hangi hukuksal dayanak ve gerekçe ile öğrencilere rehberlik etmektedir? Yapılan ‘sohbet’lerin içeriği nedir?
- Devlet yurtlarını tercih eden öğrenciler için dini ve ideolojik baskı teşkil eden bu uygulamanın aynı zamanda Anayasal ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan din ve inanç hürriyetinin gaspı anlamına gelmiyor mu?
- Ailelerinin devlete emanet ettiği çocukların dini ve ideolojik baskı altına alınması sizce doğru bir uygulama mıdır? Eğitim amacı ile yurtlarda barınan öğrencilerin böylesi bir baskıya tabi tutulmasının telafisi imkânsız zararlara mahal vereceği riskinden hareketle bu uygulamaya son verilmesi gündeminizde olacak mıdır?