Öğretmen maaşları 10 yılda yüzde 22 eridi

Bu 24 Kasım'a da atama ve ihraç sorunlarıyle girilirken, OECD ülkelerinde en düşük öğretmen maaşı ortalamasının, Türkiye’deki en düşük öğretmen maaşının 4 katından fazla olduğu belirtildi.

Öğretmen maaşları 10 yılda yüzde 22 eridi

ARTI GERÇEK-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, eğitimcilerin ücretlerinin 10 yılda yüzde 22 eridiğine dikkat çekti. Yüceer, "OECD ülkelerinde en düşük öğretmen maaşı ortalaması, Türkiye’deki en düşük öğretmen maaşının 4 katından fazla. Devletin resmi kuruluşu TÜİK bile diyor ki, bir eve 10 bin 670 TL girmezse o ev yoksuldur. Demek ki bu ülkenin bütün öğretmenleri yoksul bırakılmış" dedi.

Yüceer, öğretmenlerin atanma çilesiyle işsizliğe, sözleşmeli çalışmayla güvencesizliğe itilmediği bir Türkiye dileyerek, tüm eğitimcilerin Öğretmenler Günü’nü kutladı.

İNTİHAR EDEN SAADET ÖĞRETMENİ HATIRLATTI

Bugün Türkiye’de öğretmenlerin kendini değersiz hissettiklerini belirten Yüceer, Gaziantep’te 25 yaşında intihar eden sözleşmeli öğretmen Saadet Harmancı’yı hatırlattı. Harmancı’nın güvencesiz çalışma koşulları nedeniyle kendi canına kıydığını ifade eden Yüceer, "Türkiye atama beklerken intihara sürüklenen Merve öğretmenlere ağladı. Vali tarafından öğrencilerinin önünde azarlandıktan sonra kalbine yenik düşen Serkan öğretmenin acısını yaşadı. Öğretmenlerin bu kadar değersizleştirildiği bir yerde, eğitimin kalitesinden söz etmek mümkün olabilir mi?" dedi.

’BU ÜLKENİN TÜM ÖĞRETMENLERİ YOKSUL BIRAKILMIŞ’

Yüceer, öğretmenlerin ücretlerinin yoksulluk sınırının altında olduğuna dikkat çekerek şunları dile getirdi: "Öğretmenlerimizin maaşları son 10 yılda dolar bazında yüzde 22 eridi. En düşük öğretmen maaşı 874 dolardan 683 dolara düştü. OECD ülkelerinde en düşük öğretmen maaşı ortalaması, Türkiye’deki en düşük öğretmen maaşının 4 katından fazla. Devletin resmi kuruluşu TÜİK bile diyor ki, bir eve 10 bin 670 TL girmezse o ev yoksuldur. Demek ki bu ülkenin tüm öğretmenleri yoksul bırakılmış. Öğretmenlerin geçim derdiyle uğraşmak zorunda bırakıldığı yerde, çocuklarımız iyi bir eğitim alabilir mi?"

İHRAÇ EDİLEN ÖĞRETMEN SAYISI, İHRAÇ EDİLEN ASKER SAYISINI KATLADI

Yüceer, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası OHAL döneminde yaşanan ihraçlara da dikkat çekti. OHAL dönemi ihraç edilen eğitimci sayısının ihraç edilen asker sayısının neredeyse 3 katı olduğunu belirten Yüceer, "Eğitimcilerin sorgusuz sualsiz ihraç edildiği, keyfi sürgün ve cezalarla baskı altında tutulduğu yerde, çocuklarımız özgür ve eleştirel düşünmeyi öğrenebilir mi?" şeklinde konuştu.

‘KİNDAR DEĞİL, SEVGİYLE BÜYÜMÜŞ NESİLLER YETİŞECEK’

Yüceer açıklamasında şunları kaydetti:

"İnanıyorum ki, öğretmenlerimizin yeniden baş tacı edildiği, her çocuğumuzun nitelikli ve bilimsel bir eğitime kavuşmasını sağladığımız günler gelecek. Kindar değil, sevgi ve hoşgörüyle büyümüş, bilim ve sanatla aydınlanmış nesiller yetişecek. Bu aydınlık nesil, huzur ve refah içindeki çağdaş bir Türkiye’nin en önemli dayanacağı olacak. Bu inançla tüm eğitimcilerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyor, onların hak ettikleri saygıyı gördüğü, geçim sıkıntısı yaşamadığı, atanma çilesiyle işsizliğe, sözleşmeli öğretmenlikle güvencesizliğe itilmediği bir Türkiye diliyorum. Bu önemli gün vesilesiyle Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve ömrünü aydınlanmaya adamış eğitimcilerimizi saygı ve minnetle anıyorum."

candan yüceer oecd 24 Kasım Öğretmenler Günü