Davul ve zurna ekibi, halay çekmeye zemin oluşturmaktan gözaltına alındı

Davul ve zurna ekibi, halay çekmeye zemin oluşturmaktan gözaltına alındı
14 eğitim sendikası Öğretmenlik Meslek Kanunu'na karşı seslerini yükseltti. İstanbul'daki öğretmenlerin yürüyüşüne polis izin vermedi. Davul ve zurna ekibi, halay çekmeye zemin oluşturmaktan gözaltına alındı.

Yağmur KAYA - Seda Taşkın


İSTANBUL - ANKARA - Eğitim sendikaları, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun kaldırılması talebi ile bugün iş bırakıyor. Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Teç Sen, Anadolu Eğitim Sen, Özgür Eğitim Sen, Eğitim Hak Sen, Eksen Eğitim Sen, İdeal Eğitim Sen, Eğitim Söz Sen, Eğitimde Birlik Sen, Eşit Haklar Sendikası, Töb-Sen ve Engelsiz Eğitim Sen'den oluşan 14 öğretmen sendikası taleplerini Türkiye çapında düzenledikleri basın açıklamaları ile duyuracak.

İSTANBUL'DA ÖĞRETMENLERE POLİS ENGELİ

İstanbul Çemberlitaş'ta bir araya gelen sendikalar, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüyerek burada bir basın açıklaması yapmayı planlıyor. Ancak Çemberlitaş'ta toplanan öğretmenler polis engeli ile karşılaştı. Öğretmenleri ablukaya alan polis, yürüyüşe izin verilmeyeceğini söyledi. Polisin engeli üzerine öğretmenler Çemberlitaş Meydanı'nda oturma eylemi başlattı. Bir süre oturma eylemine devam eden öğretmenler taleplerini dile getirdikleri sloganlarla eylemlerine son verdi.

DAVUL VE ZURNA EKİBİ GÖZALTINA ALINDI

Öğretmenlerin eyleminde davul zurna çalan müzisyenlere de engel olundu. Polis, davulu parçalarken zurnaya da el koydu ve müzisyenleri gözaltına aldı. Eylem sonunda müzisyenler serbest bırakıldı.


Yürüyüş yapmalarına izin verilmeyerek abluka altına alınan öğretmenler halay çekerek eylemlerini sürdürüyor.

retmen-halay.jpeg

ANKARA'DA TALEPLER SIRALANDI

Ankara'da saat 11.30'da Ulus Meydanı'ndaki Atatürk Heykeli önünde toplanan sendikalar burada bir basın açıklaması yaptı.

KESK Eş Başkanı Şükran Kaplan Yeşil, burada yaptığı konuşmada "elbette bugün iş bırakan eğitimciler sadece kendileri için değil, tüm emekçiler öğrenciler ve veliler için mücadele ediyor. Mecliste bütçe görüşülüyor. Aslında öğretmenlik meslek kanununa karşı çıkarken insanca yaşayacak bir bütçe talep ediyoruz." dedi.

Eğitimciler adına açıklamayı Eğitim İş Sendikası Mali Sekreteri Hüseyin Selçuk
yaptı. Selçuk haksızlıklara karşı susmayacaklarını belirterek, "Öğretmenleri ayın başında ayın sonunu düşünür hale getirdiler. Adil ve çağdaş eğitim vermemizin önüne geçtiler. Bu tabloyu daha beter hale getirecek meslek kanununu önümüze getirdiler" dedi.

Açıklamada şu talepler dile getirildi:

  • 9 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,
  • Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,
  • Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması,
  • Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,
  • Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi,
  • Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,
  • Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.

DİYARBAKIR'DA ÖĞRETMENLER TALEPLERİNİ SIRALADI

Diyarbakır'da da öğretmenler iş bıraktı. Eğitim-Sen Amed Şubeleri, “Öğretmenlik meslek kanunu geri çekilsin, Kariyer basamakları sınavı iptal edilsin” pankartı açarak Dağkapı Meydanında basın açıklaması yaptı. Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın ısrarla somut bir adım atmadığını ifade eden Eğitim Sen 2 Nolu Şube Eş Başkanı Zuhal Sezer, Türkiye'de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaşlarla çalışmak zorunda kalan başka bir meslek grubu olmadığını hatırlattı.

Öne Çıkanlar