Öğretmenler iş bırakıyor: 'Eşit işe eşit ücret’

Öğretmenler iş bırakıyor: 'Eşit işe eşit ücret’
Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun öğretmenleri belli bir hiyerarşiye tabi kıldığına ve öğretmenleri baş öğretmen, uzman öğretmen diye ayırdığını belirten eğitim emekçileri yarın iş bırakıyor.

Artı Gerçek-Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) karşı birleşen, Eğitim-İş, Eğitim Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Teç Sen, Anadolu Eğitim Sen, Özgür Eğitim Sen, Eğitim Hak Sen, Eksen Eğitim Sen, İdeal Eğitim Sen, Eğitim Söz Sen, Eğitimde Birlik Sen, Eşit Haklar Sendikası ve TÖB-SEN üyeleri yarın (2 Kasım) saat 11.30’da Ulus Meydanı’nda bir araya gelecek.

ÖMK’nin öğretmenleri belli bir hiyerarşiye tabi kıldığına ve öğretmenleri baş öğretmen, uzman öğretmen diye ayırdığını söyleyen eğitim emekçilerinden Deniz Fırat, “‘Eşit işe eşit ücret’ şiarıyla 2 Kasım’da iş bırakacağız” dedi. Fırat, ÖMK’nin öğretmenler arasında hem ekonomik hem de hiyerarşik bir ayrım yarattığına dikkat çekti.

‘EKONOMİK VE ÖZLÜK HAKLARI İÇİN BU MÜCADELEYİ VERİYORUZ’

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Fırat şunları söyledi:

“Taleplerimizi okullardan meydanlara, meydanlardan sokaklara yaymaya çalışıyoruz. Sadece kendi meslektaşlarımızdan değil, aynı zamanda sivil toplum örgütlerinden, öğrencilerden de destek talep ediyoruz. Orada ÖMK’nin iptal edilmesini talep ediyoruz. ÖMK öğretmenleri hiyerarşik olarak ayıran, eşit işe eşit ücreti bölen ve onu vasıfsız hale getiren kanun olarak ortaya çıktı. Buna ilişkin eylemlerimiz devam edecek. Öğretmenlerin ekonomik ve özlük hakları için bu mücadeleyi veriyoruz.”

‘TÜM SORUNLARI ELE ALMALI’

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iş barışını bozduğunu ve öğretmenler arasında eşitsizlik yarattığını söyleyen emekçilerden Sacit Ünalmış, kanunun iptal edilmesi adına birçok eylem ve etkinlik gerçekleştirdiklerini vurguladı. Ünalmış da şunları belirtti:

“Çıkarılacak olan yasa, bütün öğretmenleri kapsamalı. Yasa baş öğretmenlik ve uzman öğretmenlik gibi kısır bir alana sıkıştırılmış, belli bir miktarda maaşlarda artış sağlayan ve bir yasadır. 10 yılını doldurmuş öğretmenlerin gireceği bir sınav. Tüm öğretmenlerin kademe ve derecelerine ek puan vererek bir düzenleme sağlanabilir. Bizim taleplerimiz bir an önce bu sınavın iptal edilmesi ve bütün kamu çalışanlarının aldığı kararlar doğrultusunda yeni bir yasa çıkarılmasıdır. Bir meslek kanunu çıkaracağız ve bütün sorunları ele almalı, sadece para endeksli olmamalı.”

‘SESİMİZİ GÜR BİR ŞEKİLDE ALANLARA TAŞIYACAĞIZ’

“Eylemimizin bir diğer nedeni de ekonomik krizle beraber öğretmenlerin geçinememesidir” diyen Ünalmış, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Ekonomik koşullar zorlaştı ve yoksulluk sınırı 25 bin dolaylarına geldi. Bir öğretmenin 10 kişilik ailesi var, aldığı maaş 10-11 bin TL arası. Yoksulluk sınırı da 25 bin lira.Yoksulluk sınırı altında kalan eğitim çalışanlarının da haklarının verilmesi gerekiyor. Başka taleplerimiz de var. Örneğin; mülakat kaldırılmalı. Mülakat da eşitlik ilkesine aykırı bir durum. Bizler de seslerimizi gür bir şekilde çıkarmak için, 2 Kasım saat 11.30 ‘da Ulus Meydanı’nda 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştireceğiz. Eğitimin sorunlarını çözmek için sesimizi gür bir şekilde alanlara taşıyacağız.”(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar