Okul alışverişinde fiyatlar iki katına çıktı, satışlar yarıya düştü: 'Çanta aldım içini dolduramıyorum'

Okul alışverişinde fiyatlar iki katına çıktı, satışlar yarıya düştü: 'Çanta aldım içini dolduramıyorum'
Aileler okul alışverişlerindeki yüksek fiyatlardan şikayetçi. Kırtasiyeciler en düşük tutarın yaklaşık 1500 TL’nin altına düşmediğini söylerken, toptancılar da ürün fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 50 arttığını ve satışların düştüğünü belirtti.

Ezgi YILDIZ


İSTANBUL - Devlet okulları önümüzdeki hafta yeni eğitim ve öğretim yılına başlayacak. İstanbul’daki ailelerin yüksek enflasyon sebebiyle okul alışverişlerini daha ucuza getirebilmek için tercih ettikleri Eminönü ve Beyazıt Kapalı Çarşı’daki kırtasiye ziyaretleri sürüyor. Alışverişe gelen kişiler fiyatlardan şikayet ederken bir veli “Okul çantası aldım ama içini dolduramıyorum” dedi.

Eminönü’ndeki bir kırtasiyeci fiyatların geçen yıla oranla iki katından fazla arttığını belirtirken “Okullar tarafından verilen listeler oluyor. Seçilen malzemeye bağlı fiyat değişikliği oluyor. Örneğin bir boya kaleminin fiyatı 25 lira ile 150 lira arasında değişiyor. Bir öğrencinin sadece kırtasiye ihtiyaçlarının tutarı 1500 TL’nin altında çıkmaz” dedi.

‘BAZI ÖĞRETMENLER EKONOMİK DURUMU GÖZETİP UYGUN FİYATLI DEFTER İSTİYOR’

İlkokul birinci sınıfa başlayan çocuklarda masrafın da değiştiğini belirten kırtasiyeci “Ortalama bir devlet okulunun gönderdiği liste 2bin TL civarında tutuyor. Çünkü ‘eva kağıdı’ isteniyor, fasulye istiyorlar, çubuk istiyorlar. Bazı öğretmenler sanırım ekonomik durumu gözetip uygun fiyatlı ince defter istiyorlar ama bazıları da spiralli istiyor onun fiyatı tabii ki de daha yüksek. Bu bahsettiğim tutarlara okul çantası dahil değil” ifadelerini kullandı.

'ALIŞVERİŞİMİ UYGUN FİYATTA YAPABİLMEK İÇİN TOPTANCILARI DOLAŞTIM’

Okul için çanta alışverişi yaparken fiyatları nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz bir veli “İki çocuğum var küçük olan bu yıl okula başlıyor. Fiyatlar çok yüksek nasıl yapacağız bilmiyorum. Alışverişimi uygun fiyatta yapabilmek için birkaç tane toptancı dolaştım. Toptancılar genelde tek çanta satmıyorlar ama rica edince yardımcı oldular sağ olsunlar. Çanta aldım ama içini dolduramıyorum” dedi.

TOPTANCI: FİYATLAR İKİ KAT ARTTII SATIŞLAR YARIYA DÜŞTÜ

Beyazıt Kapalı Çarşı’da Mercan İş Hanı’nda okul çantalarının fiyatları sorduğumuz bir toptancı ise ürün kalitesinin fiyatları etkilediğini belirterek, “Beslenme çantası olan çantanın ücreti 380 TL. Ürün kalitesinin fiyatları etkiliyor fakat geçen yıla oranla satışlarda ciddi fark var. Ürün fiyatları iki katına çıkarken satışlarımız ise yarıya düştü.

ÇAYAN ÇALIK: YOKSUL AİLELER İÇİN EĞİTİMİ SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAKTAN ÇIKARIYORLAR

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Çayan Çalık, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmesinde velilerin çocuklarını okula hazırlarken yaptıkları alışverişler dışındaki diğer masraflara dikkat çekti. Çalık, “. Sadece bir çocuk için kırtasiye masrafının çok yüksek meblağlara tekabül ettiğini biliyoruz iki çocuğunu okula hazırlayan velilerin bir asgari ücret masrafıyla okula harcaması yapabiliyor. Özellikle kırtasiye ürünlerine yapılan zamlarla ortaya çıkan artış eğitimdeki yoksullaşmayı da arttırıyor. Yoksul halk kesimleri çocuklarının eğitim masraflarını karşılayamayacak hale getiriyor. Okul kayıt dönemlerinde velilerin cebinden çıkan bir diğer masraf ise okullara yapılan bağışlar. Bu yıl okullardan istenilen bağış tutarı 20 bin ile 50 bin arasında değişir hale geldi. Çocuğun gittiği okulun bulunduğu semtteki diğer kişilerin sosyoekonomik durumu bu istenilen bağış tutarında etkileyici bir faktör. Yurttaşlık bilinci gereği kamusal eğitim alma hakkıyla ilgili verdiğimiz vergilerin nereye gittiğini sorabilmeliyiz” dedi.

Çayan Çalık Milli Eğitim’e bağlı kamusal eğitim yapan okulların imam hatip okulları ve özel okullar olduğunu belirterek, “İmam hatiplerde velilerden bir bağış talebi olmuyor. İmam hatipler dışındaki okullarda ise velilerinden öğrencilerin ihtiyaçları için bir bağış alınıyor. Bu bir teşvik yöntemidir bir bakıma dar gelirli ailelerin çocuklarını imam hatiplere göndermek zorunda kalıyorlar. Ülkemizde ayrıcalıklı olanların hukuku geliştirildi. Ayrıcalıklı olanlar çocuklarını imam hatiplere göndermek yerine seküler eğitimi satın alarak özel okullara gönderiyorlar. Eğitimi yoksul aileler için sürdürülebilir olmaktan çıkarıyorlar” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar