'Okuma bilmeyen çiftçi kitaptan tutuklandı'
Türkiye son bir yılda sansürde ve kitap toplatmada sicili en kötü ülkeler arasında yer aldı. Öyle ki okuma bilmeyen bir çiftçi evinde bulunan kitap ve süreli yayınlar nedeniyle tutuklandı
GÜNCEL- Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından hazırlanan rapor, Türkiye'nin en dünya genelinde en sansürcü ülke olduğunu ortaya koydu. 1 yıllık bir süreyi içeren rapora göre, yayın özgürlüğü de tümüyle tehdit altında ve bu süreç içinde 30 yayınevi Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kapatılmış vaziyette.
Agos Gazetesi'nde yer alan habere göre, OHAL boyunca kapatılan yayınevleri nedeniyle binlerce kişi işsiz kaldı ve hedef gösterme nedeniyle çok sayıda yayınevine fiziki saldırılar gerçekleştirildi.
Raporda haklarında toplatma kararı olmamasına rağmen çok sayıda kitaba el konulduğu belirtildi. Buna göre, 27 Haziran’da Ekin Yayınevi’nin Mardin Kızıltepe’deki bir alışveriş merkezindeki standına giden polis ve askerler, yayınevinin 88 farklı kitabının 160 nüshasına el koydu. Aram Yayınlarının, 22 Nisan’da başlayan İzmir Kitap Fuarı’na göndermek üzere kargoya verdiği kitaplara Kırşehir’de askerler tarafından el kondu; toplam 3959 kitapla ilgili olarak başlatılan soruşturma kapsamında 53 kitap hakkında toplama kararı verildi.
OKUMA BİLMİYOR AMA YİNE DE TUTUKLANDI
Raporda dikkat çeken bölümlerden biri de, İzmir’de çiftçilik yapan Halime ve Ramazan Akdağ’ın, evde bulunan kitap ve dergiler gerekçe gösterilerek ‘kaçma şüpheleri var’ bahanesiyle tutuklanmaları: "Ramazan Akdağ’ın okuma yazma bilmiyor olması durumu değiştirmedi. Köyde yaşayan ve geçimlerini tarımdan sağlayan aile hakkındaki soruşturma 17 yaşındaki kızlarının attığı tweet’lerin ihbar edilmesi başladı. Baskına dayanak olarak çok önceden satın alınmış kitaplar hakkında alınmış bir toplatma kararı gösterildi. Çift, itirazlar sonucu 15 gün sonra serbest bırakıldı. Soruşturma sürüyor, kızları da soruşturmanın şüphelileri arasında yer alıyor."
TWİTTER SANSÜRÜNDE DÜNYA BİRİNCİSİ
Raporda Türkiye’nin, ‘twitter’ sansüründe dünya birincisi olduğuna dikkat çekildi: "Twitter’ın 2016 şeffaflık raporuna göre, Türkiye içerik engeli talebi, gönderilen mahkeme kararı sayısı, Twitter hesaplarının kapatılmasına yönelik talepler konusunda birinci oldu. 8417 hesabın kapatılması talep edilirken bunlardan 290 tanesi Twitter tarafından kapatıldı. Türkiye ayrıca Twitter’dan kullanıcılar hakkında en fazla bilgi isteyen ülkeler arasında da üçüncü sıradaydı. Türkiye’den 1076 hesabın kullanıcılarıyla ilgili bilgi edinmek için 493 başvuru yapıldı. Twitter hiçbir bilgi talebine olumlu yanıt vermedi."