'Okuma ve düşünme fırsatı buldum ama özgürlüğüm pahasına'

İnsan hakları aktivisti, iş insanı Osman Kavala bir yıldır hakkında iddianame hazırlanmadan Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.

'Okuma ve düşünme fırsatı buldum ama özgürlüğüm pahasına'

"Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, Türkiye Cumhuriyeti devletini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlamaları gerekçesiyle tutuklanan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı, insan hakları eylemcisi, iş insanı Osman Kavala, suçlamalarla ilgili iddianame hazırlanmadığı için şimdiye kadar hakim karşısına çıkamadı.

Osman Kavala, davayla ilgili BBC Türkçe'nin sorularını yanıtladı."Beni tanıyanlar bir yıldır Silivri'de bulunmamın nedenini merak ediyorlardır. Bu sorunun cevabını ben de bilmiyorum" diyen Kavala, "40 yıldır özgür yaşamış olma hissinin kendisini sakinleştirdiğini" söylüyor:

"OKUMA VE DÜŞÜNME FIRSATI BULDUM AMA ÖZGÜRLÜĞÜM PAHASINA"

Kavala, cezaevindeki hücresinde tek başına kalıyor. Bu da birinci derece yakınları, milletvekilleri ve avukatları dışında hiç kimseyle görüşemediği anlamına geliyor. Kavala cezaevinde günlerini nasıl geçirdiğini ise şöyle anlatıyor:

"Geriye baktığımda hayatımın büyük bir bölümü telaş ve yoğun bir trafik içinde cereyan etmiş. İlk defa uzun süredir yalnız yaşıyorum. Odamda tek başıma kalıyor olmam, bu sükûnet hali, rahat rahat okumam ve düşünmem için bir fırsat oldu.

"Okumamış olduğum, çok eskiden okuduğum edebiyat klasiklerini yeniden elime alabildim. 20-30 yıl sonra tekrar okuduğunuz kitap aynı kitap olmuyor. Yuval Noah Harari son kitabında, 'Algoritmalar bizim yerimize karar vermeden önce kendimizi daha iyi tanımaya çalışmalıyız' tavsiyesinde bulunuyor.

"CEZAEVLERİ İNSANA KENDİNİ DAHA İYİ TANITIYOR"

"O döneme yetişecek miyim bilmem ama cezaevinin insanın kendisini daha iyi tanıması için uygun bir mekân olduğunu söyleyebilirim." Aradan geçen bir yılda kendisini suçlayanların bu suçlamalarla ilgisi olmadığını daha iyi anladığı inancında olduğunu belirten Kavala, "Ancak bu öğrenme süreci benim özgürlüğüm pahasına oluyor" diyor ve ekliyor:

"Bir an önce özgürlüğüme, aileme, dostlarıma kavuşmak istiyorum. Bununla birlikte yıllardır sakıncalarını vurgulamaya çalıştığımız peşinen ceza haline gelmiş mahkeme öncesi uzun tutuklamalara ve yargılamalara artık bir son verilmesini de hayati önemde görüyorum.

"KAVALA NE İLE SUÇLANIYOR?"

Osman Kavala, Antep'de katıldığı bir toplantı dönüşünde, 18 Ekim 2017'de Atatürk Havaalanı'nda gözaltına alındı. "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, Türkiye Cumhuriyeti devletini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" iddiaları gerekçe gösterilerek tutuklandı.

Kavala'nın tutuklama kararında, "Tüm terör örgütlerinin (FETÖ/PDY - PKK/KCK - DHKPC, MLKP) aktif olarak katıldığı ve destek verdiği Gezi olaylarının yöneticisi ve organizatörü olduğu ile 15 Temmuz 2016 darbe girişimine katıldığı" iddiaları yer aldı.

Geçen 1 yıllık sürede Kavala'nın tahliye talepleri arka arkaya reddedildi. Avukatları Aralık 2017'de Anayasa Mahkemesi'ne (AYM), tutukluluğun anayasaya aykırılığı gerekçesiyle bireysel başvuru yaptı. AYM aradan geçen 11 aylık sürede herhangi bir karar almazken dosya, geçen Haziran başında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşındı. Başvuruyu "öncelikle" görüşen AİHM, Kavala dosyasını, hızlandırılmış prosedürle işleme koyma kararı alırken Ankara'dan da savunma istedi.

"AVUKATLARI:İ ŞKENCE OLARAK KABUL EDİLEBİLİR"

"Kavala'nın bu şekilde özgürlüğünden yoksun bırakılarak dört duvar arasında tutulması bir işkence olarak kabul edilebilir" değerlendirmesinde bulunan Kavala'nın avukatları, iş insanının serbest bırakılması, neyle suçlandığının açıklanması ve eğer gerekiyorsa sonra yargı önüne çıkarılması gerektiğini savunuyor. (HABER MERKEZİ)

Silivri Cezaevi İş insani terör örgütü kavala osman