Olası İstanbul depremi korkuttu: Yalı sahipleri de ayrılıyor

Olası İstanbul depremi korkuttu: Yalı sahipleri de ayrılıyor
Maraş depreminin ardından, olası İstanbul depremi için binaların güçlendirilmesi yeniden gündeme geldi. Boğaziçi'nde bulunan yalılarda, yasak nedeniyle yenileme ve tadilat yapamıyor. Yalı sahiplerinin de boğaz hattından ayrılmaya başladığı kaydediliyor.

Artı Gerçek - İstanbul’da beklenen deprem, Boğaziçi İmar Kanunu’na tabi bölgelerdeki yalı sahiplerini de korkuttu. Maraş merkezli depremlerin ardından yalı sahiplerinin de boğaz hattından ayrılmaya başladığı kaydediliyor.

BOĞAZİÇİ KANUNU YASAK GETİRİYOR

Avrupa Yakası’nda Ortaköy’den başlayıp, Rumeli Feneri’ne, Anadolu Yakası’nda ise Paşa Limanı’ndan başlayıp Anadolu Feneri’ne uzanan bölgede 1983 tarihinde çıkan 2960 sayılı, “Boğaziçi Kanunu” gereği, yeni yapma ve yenileme hakkı yasağı var. Ancak çoğunlukla 80 öncesi yapılan bu binaların olduğu Arnavutköy, Bebek, Yeniköy, Anadolu Hisarı, Kavacık öngörü alanı, Çengelköy, Kuzguncuk, Beylerbeyi, Paşabahçe gibi tarihi semtlerin depremde büyük risk altında kaldığı belirtiliyor.

YALI SAHİPLERİ DE BOĞAZDAN AYRILIYOR

ekonomim.'den Leyla İlhan'ın haberine göre; Maraş depreminden sonra kendisini birçok yalı sahibinin aradığını söyleyen Mars Genel Müdürü Hakan Bucak “Sadece bu hafta beni 4-5 yalı sahibi aradı. Deprem karşı güvenli şekilde yapılmış 500 metrekarelik büyük ve güvenli rezidans daire arıyorlar. Çünkü boğazdaki bu yapılar en az 40-50 yaşında. Boğaziçi İmar Kanunu’ndan dolayı bu binalar güçlendirilemiyor ya da güçlendirilme için gerekli izinlerin alınması çok zaman alıyor” dedi.

Sektör temsilcilerine göre kanunun çözümü için bölgedeki yapılara yenileme hakkı getirilmesi gerekiyor.

VADİ VE YAMAÇLARDAKİ YAPILAR RİSKLİ

Boğaz bölgesindeki yerleşim yerlerinde yaşanan sorunlara dikkat çeken Restoratör Mimar Dr. Sinan Genim, özellikle vadi tabanında yapılan evlerin riskli olduğunu ifade etti. “Çünkü buralar dolgu zemin ve bu yapıların çoğu o dönemin koşullarıyla yerinde yapılan betonlarla yapıldı. Uzunca zamandan beri de kullanılan bu yapılar için güçlendirme ile yapılacak çok şeyde yok. Çünkü döküm teknikleri eksik, dere yatakları olduğu için zemin yapısı uygun değil” diyen Genim, “Bu nedenle insanlar tedirgin oluyor. Beni arayan birçok kişi tabutumuzda yaşıyoruz diyorlar” dedi.

Boğaziçi öngörü bölgesinin Avrupa Yakası’nda Ortaköy’den başlayıp, Rumeli Feneri’ne kadar uzandığını, Anadolu Yakası’nda ise bu alanın Paşa Limanı’ndan başlayıp Anadolu Feneri’ne kadar devam ettiğini aktaran Genim, “Avrupa Yakası’nda Arnavutköy, Bebek, Yeniköy’de, Anadolu Hisarı, Kavacık öngörü alanı, Çengelköy, Kuzguncuk, Beylerbeyi, Paşabahçe’de özellikle yamaçlardaki ve vadi tabanındaki yapılar riskli. Dolayısıyla bu yapılar gözden geçirilmeli ve yeniden yapılmalı” diye konuştu. (Kaynak)

Öne Çıkanlar