Ombudsmanlık: Vicdani reddin zamanı değil

Ombudsmanlık'a askerlikten muaf tutulması için başvuran Burak Özgüner'e 'askerliğe alternatif getirilmesinin günümüzde uygun olmayacağı değerlendirmeleri yapılmaktadır' cevabı verildi.

Ombudsmanlık: Vicdani reddin zamanı değil

HABER MERKEZİ- Vicdani ret hakkının tanınması için Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombdusmanlık) başvuran Burak Özgüner’in talebi reddedildi.

Burak Özgüner, 5 Ocak 2018’de TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurarak askerlikten muaf tutulmak istediğini, bunun için ilgili makamlara yazı yazılmasını istedi.

Özgüner başvuru dilekçesinde, "Ülkemizde vicdani ret hakkının tanınması ve ulusal mevzuata dercedilmesi hususunda ilgili mercilerin harekete geçmeleri yönünde ivedi şekilde uyarılmasını, idari para cezalarının şahsıma mükerrer olarak uygulanmasının engellenmesi hususunda Meram Askerlik Şubesi Başkanlığına yazı yazılmasını talep ediyorum" dedi.

BİR HAK OLARAK TANINMASINI İSTEDİ

Burak Özgüner vicdani reddin bir suç değil hak olduğu yönünde ilgili mercilere gönderilmek üzere tavsiye kararları alınarak, yüzlerce vicdani retçinin mağduriyetlerinin giderilmesini de istedi.

Ombdusmanlık’tan Özgüner’e verilen cevapta ise mevcit yasal düzenlemelerin vicdani reddi bir hak olarak belirlemediğini, bu yüzden başvuruyu karara bağlama yetkilerinin olmadığı ifade edildi.

'ÜLKE GÜVENLİĞİNE OLUMSUZ ETKİSİ OLACAK'

Ayrıca, yapılan değerlendirmede içinde bulunulan "hassas" sürece vurgu yapılarak, "Ülkemizin mevcut koşulları ve güvenlik ihtiyaçları dikkate alındığında gerek zamanlama gerekse içerik bakımından ülke güvenliğine ve terörle mücadeleye olumsuz etkileri olacağından hareketle vicdani ret hakkı tanınarak askerlik hizmetlerine alternatif hizmetler getirilmesinin günümüz koşullarına uygun olmayacağı değerlendirmeleri yapılmaktadır" denildi.

BİZDE YASAK DEĞİL AMA...

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Burak Özgüner'e verdiği cevap özetle şöyle:

"... vicdani retçilik yasal mevzuatımızda yasaklanmamış ancak kanun karşısında geçerli bir mazeret olarak kabul edilmemiştir. Bu kapsamda kişiler vicdani retçi oldukları için değil; yoklama kaçağı, bakaya, firar veya emre itaatsizlikte ısrar gibi fiilleri işlemeleri nedeniyle yargı organlarınca mevcut mevzuat hükümleri uyarınca ceza almaktadırlar.

- Bilindiği üzere, ülkemizde terörle mücadelenin yoğun olarak devam ettiği ve birlik ve beraberlik duygularının üst derecede önem kazandığı bir süreçten geçilmektedir. Bu noktada, ülkemizin mevcut koşulları ve güvenlik ihtiyaçları dikkate alındığında gerek zamanlama gerekse içerik bakımından ülke güvenliğine ve terörle mücadeleye olumsuz etkileri olacağından hareketle vicdani ret hakkı tanınarak askerlik hizmetlerine alternatif hizmetler getirilmesinin günümüz koşullarına uygun olmayacağı değerlendirmeleri yapılmaktadır.

- Yukarıda yer verilen açıklamalar ve ilgili mevzuatı gereğince; başvuranın talep ettiği hususların ancak ilgili mevzuatta değişiklik yapılması halinde mümkün olabileceği, dolayısıyla başvuruya konu edilen hususların Kurumun görev alanına girmediği kanaat ve sonucuna varılmıştır." (BİANET)

başvuru ret Vicdani ret