‘Ömrünü mesleğe adamış bir gazeteci cezaevinde’
Kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle cezaevinde bulunan gazeteci Hüseyin Aykol’a meslektaşları, aydınlar ve insan hakları savunucularından destek geldi.
Derya OKATAN
ARTI GERÇEK- Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol’un tutuklanması basın meslek örgütleri, insan hakları savunucuları ve aydınlar tarafından protesto edildi. Aykol, kesinleşen 3 yıl 9 aylık hapis cezası için 11 Temmuz’da tutuklanarak Sincan 2 No’lu F Tipi Cezaevi’ne konulmuştu.
İHD Ankara Şubesi’nin çağrısıyla Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlenen basın toplantısına İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Şevin Coşkun, Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan Sibel Hürtaş, Çağdaş Gazeteciler Derneği’nden Can Güleryüzlü, yazar İsmail Beşikçi, şair Ahmet Telli, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Müslüm Metin, KHK’li akademisyen Prof. Sibel Perçinel ile DİSK, Tüm Emekli Sen, Alınteri, HDP, Ankara Tabip Odası, Demokratik Alevi Dernekleri, TİP, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, 78'liler Girişimi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Mülkiyeliler Birliği'nden temsilciler katıldı.
İHD: CUMHURBAŞKANI’NIN VERDİĞİ SÖZÜN TAKİPÇİSİYİZ
Türkdoğan yaptığı konuşmada, gazetelerin bombalandığı günleri Hüseyin Aykol ile birlikte yaşadıklarını belirterek, tüm baskılara rağmen Aykol’un inatla gazetecilik faaliyetine devam ettiğini söyledi.
Çözüm sürecinde hiçbir dava açılmayan Özgür Gündem’e süreç biter bitmez davalar açılmaya başladığına dikkat çeken Türkdoğan, Aykol hakkında 63, gazetenin diğer eş genel yayın yönetmeni Eren Keskin hakkında da 140’dan fazla dava olduğunu hatırlattı.
Türkdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni açıklayarak ifade özgürlüğü önündeki engelleri kaldırma sözü verdiğini anımsattı, bu sözün takipçisi olduklarını dile getirdi. Meclis tatile girmiş olsa da bu düzenlemenin bir günde yapılabileceğinin altını çizen Türkdoğan, "İfade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması, gazeteciler hakkındaki soruşturma ve davaların düşmesini bekliyoruz" dedi.
Türkdoğan, "Hüseyin Aykol’un daha fazla hapiste kalması zul. Hiçbir zaman şiddeti övmeden her zaman gazetecilik yaptı, halkın haber alma hakkının gereğini yerine getirdi" diye konuştu.
HDP: AYKOL ÖZGÜR DÜŞÜNCENİN YAŞAYAN HAFIZASIDIR
HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, ifade, düşünce ve basın özgürlüğünün ağır baskı altında olduğunu belirterek, özgür basına yönelik saldırıları hatırlattı. Coşkun, Hüseyin Aykol için "Özgür düşüncenin yaşayan hafızasıdır" dedi, her zaman Aykol’un yanında olduklarını dile getirdi.
TGS: DÜZENLEME BİR AN ÖNCE YAPILMALI
Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şube Başkan Yardımcısı Sibel Hürtaş, Meclis’e çağrı yaparak, gazetecilerin özgürlüğünü sağlayacak düzenlemenin bir an önce yapılmasını istedi.
ÇGD: GERÇEĞİN GÖLGELENMESİNE YÖNELİK BİR SALDIRI
Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Can Güleryüzlü, bunun sadece gazetecilerin sorunu olmadığını belirterek, soruşturma ve davaların gerçeklerin gölgelenmesine dönük saldırılar olduğunu vurguladı.
İSMAİL BEŞİKÇİ: ÇAĞDAŞLIĞIN ÖLÇÜTÜ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜDÜR
Yazar İsmail Beşikçi, çağdaş devletlerin en temel özelliğinin ifade özgürlüğü olduğunu söyledi. Beşikçi, şöyle konuştu: "Çok büyük binalar olabilir, yollar olabilir, elektrik santralleri olabilir, bunlar kamu hizmeti açısından çok önemlidir ama çağdaşlığın ölçütü değildir. Çağdaşlığın ölçütü ifade özgürlüğünün ve özgür eleştirinin sınırsız bir şekilde işlemesidir. İfade özgürlüğü olmadan bilimin yapılması, sanatın üretilmesi, demokrasinin gerçekleşmesi mümkün değildir."
Şair Ahmet Telli, Hüseyin Aykol’un arkadaşı olduğunu belirterek, son yazdığı "Arkadaşlık Günleri" şiirini okudu.
‘AYKOL ÖMRÜNÜ BU MESLEĞE ADAMIŞTIR’
Diğer katılımcıların konuşmalarının ardından basın açıklamasını okuyan İHD Ankara Şubesi Eş Başkanı Fatin Kanat, 137 gazetecinin cezaevinde olduğunu hatırlattı.
"30 yıldan fazladır özgür basında çeşitli kademelerde ara vermeksizin çalışan Hüseyin Aykol, tabiri caizse ömrünü bu mesleğe adamıştır" diyen Kanat, Aykol ve cezaevindeki tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını, gazetecilik faaliyetlerinin cezalandırılmasından vazgeçilmesini istedi. Kanat, yargılamalar ve gazeteciler üzerindeki baskıların derhal sonlandırılmasını talep etti.