Önce Soylu, sonra Yerlikaya imzaladı: CHP'li belediyeleri ve Bodrum'u bekleyen tehlike
Gazeteci Tolga Şardan, İçişleri Bakanlığı tarafından Bodrum'da yapılan incelemeyi kaleme aldı: "Hakkında soruşturma açılması istenen 24 isim hakkında Muğla Belediye Başkanı seçilen, Ahmet Aras ve yine eski Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon var."
Artı Gerçek - Gazeteci Tolga Şardan, Muğla’nın CHP tarafından yönetilen Bodrum ilçesine ilişkin elinde İçişleri Bakanlığı bünyesinde hazırlanan iki teftiş raporu olduğunu yazdı.
Şardan, önce eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ardından da yerine gelen Ali Yerlikaya tarafından imzalanan raporlarda, imar konusunda usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarının yer aldığını belirtti. Buna göre, bediye yönetimi hakkında soruşturma izni verilen işlemler de olduğu öğrenildi.
Yine Şardan'ın aktardığına göre, hakkında soruşturma açılması istenen 24 isim hakkında Muğla Belediye Başkanı seçilen, eski Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve yine eski Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon var.
Tolga Şardan’ın yazısı şöyle:
“Elimde, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca Bodrum Belediyesi ile ilgili hazırlanmış iki karar mevcut.
Her iki karara esas olan araştırma raporlarının konusu, belediyenin imar konusundaki çalışmalarına yönelik kimi usulsüzlük ve yolsuzluk iddiaları. Bakanlık müfettişlerinin 2023’te hazırladıkları ve bakanlığa sundukları raporlar ışığında belediye yönetimi hakkında “soruşturma izni” verilen işlemler var.
Peki haklarında inceleme yapılan belediye yöneticileri kimler?
Liste uzun. Mesela 44 sayfalık kararda hakkında soruşturma açılması istenilen 24 kişi var. Zabıtadan tutun inşaat teknikerleri, ruhsatlandırmadan sorumlu büro personeli, proje kontrol personeli, mimar, eski ve yeni yapı kontrol müdürleri, eski ve yeni imar ve şehircilik müdürleri, eski ve yeni belediye başkan yardımcıları.
Listenin en tepesinde ise iki isim var. Birinci sıradaki isim, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras. Aras, daha iki hafta öncesine kadar Bodrum Belediye Başkanı’ydı. Şimdi yine CHP’den bu kez Muğla Belediye Başkanı seçildi.
Diğer isim ise, Aras’tan önceki Başkan Mehmet Kocadon.
İçişleri Bakanlığı’nın bu kararının tarihi 23 Mart 2023 tarihini taşıyor. Yani Genel seçimlerin hemen öncesi! Altında dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzası var.
Müfettişler, iddiaları dört ana başlık altında inceleyip rapora bağladı.
MANDARİN OTEL, YALIKAVAK HENTBOL TAKIMI…
Mesela bir konu başlığı ünlü Mandarin Otel’le ilgili. Diğer Deniz GYO hakkında. Bir başkası United Turizm AŞ’nin projesi. Sonuncusu ise ilçe sınırları içinde çeşitli yapı projelerini yürüten Tahincioğlu İnşaat, Seba İnşaat, Neva İnşaat, Tamara İnşaat gibi firmalardan Bodrum Yalıkavak Hentbol Takımı’na sponsor ve destek olduğu iddiaları.
Bu dosyada belediyenin söz konusu dört maddede toplanan 26 ayrı imar işlemi değerlendirildi.
İkinci karar ise, 20 Eylül 2023 tarihinde mevcut İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından onaylandı. Bu karar ise, 49 sayfa.
Söz konusu kararda haklarında işlem yapılan belediye yöneticisi sayısı 25. İlk örnekteki isimlerin hemen hepsi ikinci kararda da yer aldı.
Listenin ilk iki ismi de değişmedi. Aras ve Kocadon hakkında soruşturma izni verilen işlemler var.
İçişleri Bakanlığı Müfettişleri, bu dosya çerçevesinde Bodrum’daki Acropol, Aura ve Deka İnşaat Projeleri ile Sumka İnşaat’ın bazı projeleri üzerinde ruhsat ve yapı usulsüzlükleri mercek altına aldı.
ALİ YERLİKAYA İZİNLERİ VERDİ
Belediyenin toplamda 56 ayrı işlemini inceleyen müfettişler, farklı işlemlerde farklı isimler hakkında soruşturma izni verilmesini talep etti. Bakan Ali Yerlikaya da söz konusu izinleri verdi.
Tabii iki noktayı eklemek gerekiyor.
İlki, soruşturma izni verilen konular olduğu gibi yapılan araştırmalar sonucunda soruşturma izni verilmeyen işlemler de mevcut, her iki kararda. Fakat, tahmin edebileceğiniz üzere soruşturma izni verilen işlem sayısı epey yüksek maalesef.
Diğeri ise; söz konusu soruşturma izinleriyle ilgili hukuk süreci henüz devam ediyor. Haklarında soruşturma izni verilen belediye görevlileri -ki eski ve yeni başkanlar da dahil- Danıştay’a itiraz etti. Danıştay kararına göre adli yargılama aşamasına geçilecek ya da geçilmeyecek. Şu aşamada adı geçenlere suçlu demek mümkün değil elbette.
Her iki karar, Bodrum’un nasıl yağmalandığını göstermesi bir yana belediyelerin hangi şartlar ve koşullarda faaliyette bulunduğunu anlatıyor.” (HABER MERKEZİ)