Öner Günçavdı: Türkiye’de 21. yüzyılın ekonomisini ve insanını yaratamadık

2022'nin tamamen Erdoganomics politikaları ile geçeceğini söyleyen Günçavdı, “21. yüzyılın insanını ve ekonomisini yaratamamış olmamızın” getirdiği sancıları yaşadığımızı dile getirdi.

Öner Günçavdı: Türkiye’de 21. yüzyılın ekonomisini ve insanını yaratamadık

Gündemin Gerçekleri, bu haftaya ekonomi gündemini değerlendirerek başladı. Prof. Öner Günçavdı’yı konuk eden Bilgehan Uçak, yaşanan son gelişmelerin ışığında ekonomik alanda neler yapılması gerektiğini de konuğuyla tartıştı.

Öner Günçavdı, Abe yönetimindeki Japon ekonomisinin "Abenomics" diye anılmasından yola çıkarak Türkiye’nin özellikle de son dönemdeki ekonomi anlayışını "Erdoganomics" ("Erdoğanomi") diye adlandırıyor ve Erdoganomics’in nelerden oluştuğunu yazılarında ve programlarında anlatmaya çalışıyor.

Gündemin Gerçekleri programında 2022 yılının tamamen Erdoganomics politikaları doğrultusunda geçeceğini söyleyen Günçavdı, bu yönelimin yeni olmadığını, zaten bir süredir Erdoganomics kararları doğrultusunda ekonominin idare edildiğini ifade etti.

İYİ Parti'nin ekonomi programındaki konuşmacılardan biri olan Prof. Günçavdı, aynı zamanda farklı parti ve görüşlerden iktisatçıların bir araya geldiği Sagalassos Toplantılarının da düzenleyicisi. Bu toplantılarda muhalefet partilerinin temsilcilerinin de yer aldığını hatırlatan Öner Günçavdı, muhalefetin ekonomi kadrosunun - Ümit Özlale, Kerim Rota, Erhan Usta, Ömer Gencal vb- çok önemli isimlerden oluştuğunu söylerken, herkesin belli konularda fikir birliği için de bulunduğunu da aktardı, CHP’yi ise bu açıdan biraz zayıf bulduğunu söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptıkları sabah kahvaltısına dair görüşlerini dile getiren Öner Günçavdı, CHP’nin gri bölgedeki oyları devşirebilmek için bazı popülist programlara sığınmasını yanlış bulduğunu ifade etti.

"CHP’nin daha cesur olması gerekiyor, ev kadınlarının oyunu bir süreliğine ‘gasp etmek’ için iktisadi temeli olamayan projeler öne sürmeye gerek yok," diyen Günçavdı, bugün yaşadığımız sorunların temelinde "21. yüzyılın insanını ve ekonomisini yaratamamış olmamızın" getirdiği sancılar olduğunu söyledi.

Hukuk ve eğitimi belli bir seviyeye çıkaramadan işsizliğin bitirilemeyeceğini, gelir eşitsizliğinin düzeltilemeyeceğini belirten Günçavdı şunları söyledi: "Bu söylenen modellere heterodoks diye değil, ‘pragmatik model’ diye nitelemek gerektiğini düşünüyorum. Pragmatizm, Erdoganomics’in en önemli unsurlarından biri."

Öner Günçavdı, dünya ekonomisinin arayış içinde olduğunu, statükoların yıkıldığını, yıkılmayanların da hayli sarsıldığını hatırlatırken her toplumun kendi içinde "ortodoks" denen yöntemler dışında bazı deneyler yaptığını ifade ederken Portekiz örneğini verdi.
Portekiz’de Sosyalist Parti’nin seçimi ikinci kez bu kez koalisyona da gerek kalmadan kazanmasının dünyaya bir örnek teşkil edebileceğini, bazı hareketlere ilham verebileceğini söyledi.

Günçavdı, "Orada önemli bir deney başlayacak. Siyasi düşünceler itibariyle Türkiye’den farklı birtakım özellikleri de olsa, söylemek istediğim dünya ekonomisinin farklılıklara ve farklı görüşlere çok daha müsamaha göstereceği. Evrensel değerleri sahiplenerek, o değerlerin üstüne bir şeyler koyarak kendinize bir yer elde edebilirsiniz. Ama Türkiye’nin yapmakta olduğu böyle bir şey değil. Bunu yapamıyoruz. 2001 krizine giderken önerilen ‘neoliberal’ politikaları yeniden öne atmayalım. Biraz cesur olalım" dedi.

Prof. Dr. Günçavdı 21. yüzyıl ekonomisinin sermaye temerküzünden değil inovasyondan ve yaratıcı zihinlerden geçtiğini vurgularken beyin göçünün ne kadar kötü olduğunun altını da bir kez daha çizdi.

kılıçdaroğlu Portekiz