Ordu'da öğretmenler yarın iş bırakma eylemi yapacak

Ordu'da öğretmenler yarın iş bırakma eylemi yapacak
Eğitim İş Ordu Şubesi Başkanı Neşet Sayman, öğretmenlerin yoksulluğa karşı yarın iş bırakacağını söyledi. Sayman, öğretmenlerin kazanımlarına göz diken ve emeğini küçümseyen anlayışın riyakârca sarf edeceği ezbere övgüleri istemiyoruz" dedi.

ORDU - Eğitim İş Ordu Şubesi Başkanı Neşet Sayman, öğretmenlerin %83.1’inin yoksulluk sınırının altında olduğuna dikkat çekerek yarın iş bırakma eylemi yapacaklarını açıkladı. Öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne buruk girdiğini söyleyen Sayman, "Önümüzdeki 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde yöneticiler her zamanki gibi biz öğretmenlere övgüler dizmek için sıraya girecek olsa da öğretmenlerin içinde bulunduğu maddi ve manevi tablo, kendilerine ne kadar değer verildiğinin en somut göstergesi durumundadır" dedi.

ÖĞRETMENLERİN SAYGINLIĞI AZALDI

Sayman, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Geçen yıl yapılan anketlerde öğretmenlerin %83.1’inin yoksulluk sınırının altında olduğu; %61.40’ının gelirinin giderinden az olduğu; % 97.5’i maaşının yaşam standartlarını karşılayamadığını düşündüğü; %90’ının kredi kartı borcunu ödemekte zorlandığı ve %31.89’unun şahıslara nakit borcu bulunduğu, yüzde 43’ünün istisnasız her ay borç para bulmaya çalıştığı; %91’inin ek iş arama ihtiyacı duyduğu; %94’ünün kıyafet ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı; %90’ından fazlasının çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiği; %96.7’sinin maaşının düşüklüğü nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığını düşündüğü; %63,43’ünün ayda bir kez ailesiyle dışarıda yemek yiyebildiği, köyüne ya da ailesinin yazlığına gitmek dışında %97’sinin hiç tatil yapamadığı gerçeğini ortaya koymuştu. Bu yılki verilerin geçen yıldan farklı çıkmayacağı da ne yazık ki somut bir gerçek.

'MESLEĞE YENİ BAŞLAYANLAR ZOR DURUMDA'

Hal böyle iken ücretli, sözleşmeli, kadrolu, uzman ve başöğretmen kavramları ile kendi içimizdeki sosyoekonomik denge de farklılaştırıldı. Mesleğe yani başlayan bir öğretmenin aldığı ücret asgari geçim standartlarının altında yoksulluk sınırının biraz üzerinde bir yere oturdu.

'KAMU ÇALIŞANLARI ARASINDA SON SIRADA EĞİTİMCİLER VAR'

Ülkemizde kamu çalışanları içinde neredeyse son sıraya oturan bir gelir durumu ile öğretmenler mutsuz edildi. Şöyle ki dikkat ederseniz gazetelerde memur maaşları açıklanırken öğretmenler için ¼ veya Uzman öğretmen kavramı kullanılıyor. 9/1 yeni başlayan bir öğretmenin maaşının 22.000 civarında olduğu pek yazılmaz. Meslek gruplarını karşılaştırmak istemem ama bir örnek vereyim 2023 Temmuz zammı ile birlikte açıklanan tablolara baktığımızda ¼ Öğretmen 26.654; 5/1 Hemşire 26.440; ¼ Vaiz 27.620 ve 9/1 Memur 22.938 ki bu yeni başlayan öğretmen içinde yaklaşık ücrettir. Temmuz 2023’te açıklanan yoksulluk sınırı ise Türk-İş’in rakamları ile 39733,03’tür.

'ÖĞRETMENLER SOSYALLEŞEMİYOR'

Yukarıda dilimin döndüğünce açıklamaya çalıştığım tablo dünyada Başöğretmen unvanlı bir liderin kurduğu tek ülke olan Türkiye Cumhuriyeti’nde, öğretmenlerin yoksulluğa ve itibarsızlığa sürüldüğünün göstergesidir. Bakanlığımız donanımlı, kendisini sürekli yenileyen teknolojik ve bilimsel gelişmeleri yakından takip eden bir öğretmen modeli arzuluyor ve çok da doğru gerçekten öğretmenler bizler bilimsel, kültürel sanatsal anlamda yaşadığımız çağı yakalamalıyız. Ama bunu gerçekleştirebilmek için tiyatro, sinema, tatile gitmeliyiz. Kültürel gezilere katılmalıyız. Günlük gazete alabilmeli, kitap okumalıyız. Bunları yapabilir miyiz? Ne yazık ki hayır.

İŞ BIRAKACAĞIZ

Öğretmenlerin yılda bir kez Öğretmenler Günü’nde hatırlanmaya değil, sorunlarına samimiyetle ve çözüm odaklı yaklaşılmasına ihtiyacı vardır. Bu nedenle öğretmenlerin kazanımlarına göz diken ve emeğini küçümseyen anlayışın Öğretmenler Günü’nde riyakârca sarf edeceği ezbere övgüleri istemiyoruz. Eğitim-İş olarak 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde İş bırakarak toplumsal statümüzün ve itibarımızın aşındırılmasını protesto ederek iş bırakacağız." (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar