Organik zeytinciliğin vatanına jeotermal tesis
Organik zeytinciliğin başladığı ilk yer olan Gülpınar'da yeni bir jeotermal tesisi için ÇED süreci başladı.
Rıfat DOĞAN
ARTI GERÇEK - Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı, organik zeytinciliğin başladığı ilk yer olan Gülpınar’da yeni bir jeotermal tesisi için ÇED süreci başladı.
Daha önce Pınarkale Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan jeotermal tesisi için de 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararı verilmişti. Söz konusu firma bu karardan sonra 2017 yılının Ramazan Bayramı'na denk düşen günlerde hızlıca çalışmalara başlayıp zeytin ağaçlarının bir bölümünü kesmişti.
Köylüler, bunun üzerine 28 gün süren bir nöbet başlatmış, tesis projesinin sahibi Pınarkale firmasının sondaj çalışması için anlaştığı şirket, daha önce taşımaya başladığı alandaki araç ve ekipmanlarının tamamını toplayarak alandan ayrılmıştı.
DURDURULAN PROJENİN YAKLAŞIK DÖRT KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE
Bu gelişmeden yaklaşık bir buçuk yıl sonra Transmark Turkey Gülpınar Yenilenebilir firması adındaki başka bir firma, yine bir jeotermal tesis için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurdu, Bakanlık da projeyle ilgili ÇED sürecini başlattı. Köylülerin nöbeti sonucu durdurduğu tesisin toplam ruhsat alanı bin 488 hektar iken, bu tesisin ruhsat alanı 4 bin 256 hektarlık bir alanı kapsıyor.
15 KÖY ETKİLENECEK
Tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre faaliyet alanına en yakın yerleşim yerleri şöyle:
Bin 350 metre mesafede doğu istikametinde yer alan Yukarıköy, bin 550 metre mesafede güney istikametinde yer alan Kızılkeçili. Ayrıca faaliyet alanına yaklaşık 210 metre mesafede güneybatı istikametinde Tuzla Barajı.
Santral 4,9 megawat ve 14,1 megawat kurulu gücünde olan iki üniteden oluşuyor. Santralin toplam kurulu gücü 19 megawat olması planlanıyor.
UZMANLAR JEOTERMALLERİN DEPREMLERİ TETİKLEDİĞİ GÖRÜŞÜNDE
Jeotermal tesislerin kurulduğu bölgelerde depremleri de tetiklediği uzmanların dile getirdiği konulardan biri. Maden Mühendisleri Odası Mebrure Badruk'un jeotermal tesislerin etkileriyle ilgili hazırladığı raporda buna şu ifadelerle dikkat çekiliyor:
"Pek çok jeotermal sahada mikro deprem aktivitesinin araştırılması yapılmaktadır ve bölge fay yapılarının pozisyonu hakkında bilgi verebilecek yer kanıtları vardır. Üretim ve reenjeksiyonu direkt etkileyen mikro depremler Geysers'de gözlemlenmiştir. Benzer şekilde, Wairakei'de jeotermal sahasında yüksek basınç altında reenjeksiyon bölgede depremler hissedildiğinde durdurulmak zorunda kalınmıştır. Ohaaki sahasında 1987-1992 yılları arasında sismik ölçümler yapılmıştır. Gözlemler sonucunda üretim sırasında sismik aktivitenin düşük olduğu saptanmıştır."
JEOTERMAL TESİSİ GÜLPINAR ZEYTİNİNİ BİTİRECEK
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, projenin Tuzla Barajı'nın 210 metre yakınına kuruluyor olmasının, kendileri kadar tüm Türkiye'yi ilgilendirdiğini belirterek, "Tuzla Barajı Ayvacık ilçesine bağlı yaklaşık 15 köyün (Gülpınar, Tuzla, Kösedere, Babadere, Naldöken, Çamköy, Tamış, Yukarıköy, Kocaköy, Kızılkeçili, Çamkalabak, Çamiçi) tarım arazilerinin bulunduğu Tuzla Ovası'nın ve Kösedere Ovasının çok önemli bir su kaynağı. Tüm tarım arazilerinin sulaması bu barajdan yapılıyor. Yani bu baraja jeotermal kirleticilerin bulaşması durumunda tüm Türkiye'de tüketilen Tuzla fasulyesi de, Kösedere domatesi de, Gülpınar zeytini de etkilenecek" dedi.
'HUKUKİ YOLLARA BAŞVURACAĞIZ'
Derneğin, açıklamasında ayrıca Gülpınar ve çevre köylerin içme suyu da barajın çok yakınındaki kaynaklardan geldiğini, jeotermal sondaj arama sırasında ya da santrallerin işletilmesi sırasında yeraltı sularının kirlenme riski olduğunu ve bunun halkı en çok tedirgin eden noktalardan biri olduğuna dikkat çekerek, "Bu projeden etkilenecek olan bütün köyler bu bilinçle projeye karşı çıkacaktır. Hem biz Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği olarak, hem de çevre köylerin desteği ile bu projenin iptal edilmesi için yasalar çerçevesinde tüm hukuki yollara başvuracağız" ifadelerine yer verdi.
Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy'de yapılması planlanan jeotermal enerji santraline karşı çıkan mahalleli günlerdir nöbet tutuyor.