Pandemi gerekçesiyle kamuda iş güvenliği 3,5 yıl erteleniyor
Kamu işyerlerinde ve az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde İSG profesyoneli çalıştırma yükümlülüğü erteleniyor.
AKP’nin Meclis’e sunduğu yasa teklifinde İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu’nun kamu işyerlerinde ve az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde İSG profesyoneli çalıştırma yükümlülüğü erteleniyor.
Kanun teklifinin yarın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na geleceğini açıklayan İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası (İSG- SEN) ) Genel Başkanı İrfan Sayar, en son Sakarya’da gerçekleşen iş kazasını hazırlatarak, ertelemeye karşı çıktıklarını söyledi: "Pandemi bahane edilerek kamu işyerlerinde ve az tehlikeli işyerlerinde yasanın 3.5 yıl daha ertelenmesi bekleniyor... İnsan hayatının pazarlığı olur mu, değeri bu mudur?"
AKP Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, Antalya Milletvekili İbrahim Aydın ve Trabzon Milletvekili Salih Cora imzasıyla hazırlanan 10 maddelik yasa teklifinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 50’den az olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile kamuya ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesine ilişkin hükümün yürürlülüğü ötelenmesi de yer aldı. 30 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren kanunun söz konusu uygulamaları düzenleyen hükümleri 7 yıldır uygulanmıyor ve bir kez daha ertelenmiş olacak.
'KANUNUN ERTELENMESİNİ ANLAYAMIYORUZ'
Sayar, şunları belirtti: "Pandemi bahane edilerek kamu işyerlerinde ve az tehlikeli işyerlerinde yasanın 3.5 yıl daha ertelenmesi bekleniyor. Bu bahane 3.5 yıl kanunun ertelenmesi için yeterli bir bahane midir? Türkiye’de 150 bine yakın iş güvenliği uzmanı ve 50 bine yakın işyeri hekimi hizmete hazırken, personel eksikliği ya da pandemi döneminde olan ekonomik buhranlar bahane edilerek, kanun yeniden ertelenecek."
'İNSAN HAYATININ PAZARLIĞI OLUR MU?'
"Ülkemizin iş kazaları karnesi kötü. Senede en az bin 500 çalışanımızı iş kazalarında, 15 bin civarında çalışanımız iş kazalarında sakat kalıyor. Yılda 430 bin iş kazası oluyor. Bu kadar kötü karne varken, kanun ertelenmesini anlayamıyoruz. İş kazaları ülkemizde sıfırlandı mı? İş sağlığı ve güvenliği kültürü halkımızda yerleşti mi ki yasayı erteliyorsunuz?"
Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği alanında kurulmuş 60’ya yakın dernek, 3 federasyon, 2 vakıf ve bir sendika olduğunu aktaran Sayar, "Bunların hiçbiri kanunun ertelenmesini istemiyor. Ancak işveren lobisi burada etkin çalıştı ve istedikleri olmak üzere. İnsan hayatının pazarlığı olur mu, değeri bu mudur?" diye sordu.(ANKA)