Pandemide mülteci olmak: 100 mülteciden 71'i işsiz kaldı, nefret söylemleri arttı

Pandemi sürecinde işten çıkarılan ilk grup kadınlar olurken, aynı dönemde nefret söylemleri de artış gösterdi.

Pandemide mülteci olmak: 100 mülteciden 71'i işsiz kaldı, nefret söylemleri arttı

Deri, Tekstil, Kundura İşçileri Derneği, pandemi sürecinde üretime ara veren işyerlerinin başında mülteci ve göçmen işçilerin yoğun olarak çalıştığı tekstil, kundura, sanayi atölyeleri ve inşaat gibi sektörlerin olduğunu belirtti. Dernek, görüştükleri 100 mülteci işçiden 95'inin kayıt dışı çalıştığını, 71'inin mart ayından beri işsiz olduğunu bildirdi. Dernek, pandemi sürecinde ilk önce kadın işçilerin işten çıkarıldığına dikkat çekti.

Deri,Tekstil, Kundura İşçileri Derneği, mülteci işçilerin salgından nasıl etkilendiğini ortaya çıkarmak için İzmir'de farklı iş kollarında çalışan mülteci işçilerle yaptığı anket çalışmasının raporunu yayımladı. Anket çalışmasının, mültecilerin yoğun olarak yaşadığı Konak, Karabağlar, Bornova ve Buca ilçelerinde yaşayan 100 mülteci işçiyle hem yüz yüze hem de telefonla görüşmeler yapılarak hazırlandığı iletildi.

AB Sivil Düşün programı desteğiyle hazırlanan "Pandemide Mülteci İşçi Olmak" isimli anket raporunda, bu süreçte işsiz kalan 83 mülteci işçinin 71’inin Mart ayından itibaren çalışmadığı, 8 işçinin 5 ay boyunca çalışamadığı, 4’ünün ise 4 aydır çalışamadığı bilgisi yer aldı.

'İLK FIRSATTA GÖZDEN ÇIKARILAN KADINLAR OLDU'

Raporda, mülteci tekstil işçisi bir kadın, çalıştığı işyerinde pandemi sürecinde ilk önce bütün kadın işçilerin işten çıkarıldığını belirterek,"Kadın olduğumuz için ilk fırsatta gözden çıkarılan biz olduk. İlk kadınlar gözden çıkarıldı. Çalıştığım işyeri kısmı olarak da pandemi sürecinde üretime devam etti ama ilk olarak bütün kadın işçileri işten çıkardılar. Erkek işçiler de yarı zamanlı da olsa çalışmaya devam etti. Kadın olduğumuz için bizim ev geçindirme sorumluluğumuz yok mu?" dedi.

'SALGININ SORUMLUSU BİZMİŞİZ GİBİ DAVRANIYORLAR'

Mülteci tekstil işçisi, Pandemi döneminde maruz kaldıkları nefret söylemlerinin arttığını iletti. İşçi, "Normale döndükten sonra iş aramaya gittiğimiz de daha fazla tepki ile karşılaştık. Sanki salgının sorumlusu bizmişiz gibi davranıyorlardı. Salgın sonrası haftalıklarda düşüş oldu ve bunun sebebi olarak bizi gördüler. Komşularımız bile 'siz devletten para alıyorsunuz, rahatsınız' diyorlardı" ifadelerini kullandı.

'POZİTİF ÇIKARSA SORUN YAŞARIZ DİYE ENDİŞE ETTİK'

Kundura işçisi, Temmuz ayında atölyelerin bir kısmı açılmaya başladığını ancak işyerinde salgına karşı hiçbir önlem olmamasından yakındı İşçi, "Ne maske veriyorlardı ne de sosyal mesafeyi ayarlamak için yeteri kadar alan vardı. Duyduk ki aynı katta çalıştığımız bir işçi arkadaşımız virüse yakalanmış. Korktuk ama çalışmaya devam ettik. Test yapsak ve pozitif çıksa sorun yaşarız diye endişe ettik."

Rapordaki diğer veriler şöyle:

- Mülteci işçilerin, 83’ünün pandemi sürecinde kira ödemelerinde sorun yaşadığı, 91’inin gıda ihtiyaçların gidermekte sorun yaşadığı ve 77 işçinin ise fatura ödemelerinin etkilendiği ifade edildi.

- Raporda, 100 işçiden 23’ünün pandemi döneminde yerel yönetimlerden ya da insani yardım dağıtan derneklerden gelen gıda ve hijyen paketlerinden yararlandıkları öğrenildi.

- 100 mülteci işçinin sadece 4’ü pandemi sürecinde gelirinin azalmadığını cevabını 13 işçi ise azaldığını belirtti. 83 mülteci işçi ise gelirinin tamamen kesildiğini dile getirdi. Pandemi döneminde çalışmaya devam eden 8 işçinin 4’ünün de gelirinde azalma oldu. Tam zamanlı ya da kısmi zamanlı çalışan işçilerin de gelirleri azaldı.

rapor mülteci dernek DERİ pandemi