Park ve kültür merkezi dediler, altından cemaat yurdu çıktı: Yargı inşaat ruhsatına izin vermedi

Üsküdar Belediyesi tarafından Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’na bedelsiz olarak terk edilen ve üzerinde yurt yapılan inşaatın ruhsatıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Park ve kültür merkezi dediler, altından cemaat yurdu çıktı: Yargı inşaat ruhsatına izin vermedi

Rıfat DOĞAN

ARTI GERÇEK - TİBAŞ Vakfı’nın Üsküdar Belediyesi’ne bedelsiz verdiği araziye tarikat yurdu yapılmasıyla ilgili daha önce de dava açılmış ve kazanılmış ancak belediye bunu uygulamamıştı.
Üsküdar Belediyesi tarafından üzerinde Kültür Merkezi ve Şehit Metesertbaş Parkı yapıldığı ilan edilen arazinin Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’na bedelsiz olarak terk edidiği ve cemaate ait yurt binası yapıldığı anlaşılmıştı.

Türkiye İş Bankası A.Ş Mensupları Emekli Sandığı Vakfı (TİBAŞ) tarafından park ve bitişiğindeki arazi "belediye hizmet birimi" ve park olarak kamu yararına Üsküdar Belediyesi’ne bedelsiz terk edildi. Ancak Belediye kamu arazisini Aziz Hüdayi Vakfı’na 49 yıllığına tahsis etti.

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ MAHKEME KARARINI GÖRMEZDEN GELDİ

Yurttaşlar avukatları aracılığıyla araziyle ilgili yapılan plan değişikliğine dava açmış ancak o süre zarfında arazide tarikat yurdu inşaatı yükselmişti. İstanbul 5. İdare mahkemesi, 10 Mayıs 2018 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Kendilerine TİBAŞ Parkı Gönüllüleri diyen bir grup yurttaş inşaatın mühürlenmesini talep etse de Üsküdar Belediyesi bunu görmezden gelmişti.

İNŞAAT BELİRLENEN SINIRDAN YÜKSEK, MEVZUATA UYGUN DEĞİL

Bunun üzerine ruhsatın yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi için bir kez daha yargıya başvuruldu. Davayı görüşen İstanbul 7. İdare Mahkemesi verdiği kararda inşaatın İstanbul İmar Yönetmetliği hükümlerine aykırılık teşkil ettiğini, emsal değerinin 3.16 olarak belirlenmesine rağmen bu değerlerin yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca belirlenen sınırların üzerinde olduğunu belirtti.

Park ve kültür merkezi dediler, altından cemaat yurdu çıktı: Yargı inşaat ruhsatına izin vermedi - Resim : 1

Mahkeme ayrıca ne uyulama planı ve lejant paftasında, ne de plan açıklama raporunda "belediye hizmet birimleri alanı" fonksiyonunun kesin kullanım türüne yönelik somut bir belirleme yapılmadığını, bu haliyle mevzuat gereği kendisinden beklenen detay kullanımı belirtmeyerek, 1/1000 ölçekli plan gerekleri hilafına belirsiz kullanım türüne yer verildiğini ifade ederek davaya konu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığını kaydetti.

MAHKEME DEVAM EDERKEN RUHSAT HÜLLESİ DE YAPMIŞLAR

Mahkeme davalı idare ve müdahil tarafından uyuşmazlık konusu yapı için 16 Eylül 2019 tarihinde yeni bir yapı ruhsatının düzenlediğini ve davanın konusuz kaldığını ileri sürse de tadilat ruhsatı niteliğnde olan söz konusu ruhsatın iş bu davayı konusuz bırakmadığına dikkat çekerek söz konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararların meydana geleceğinin altını çizdi.
İstanbul 7. İdare Mahkemesi açıkladığı nedenlerle inşaat ruhsatıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Tibaş Parkı Gönüllüleri kararın uygulanması ve inşaatın mühürlenmesi için parkın önünde bir basın açıklaması yapacak.

Mahkeme kararıyla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin inşaatı mühürlemek için işlem başlattığı öğrenildi.

Park ve kültür merkezi dediler, altından cemaat yurdu çıktı: Yargı inşaat ruhsatına izin vermedi - Resim : 2

NE OLMUŞTU?

TİBAŞ tarafından 13 Temmuz 1993 tarhinde Tibaş Park Sitesi’nin yanında bulunan 25. parselin 4092 metrekarelik kısmı park ve yeşil alan olarak bağışlanırken, 1924 metrekarelik 28. Parsel "Belediye hizmet alanı" olarak kullanılmak üzere, bedelsiz olarak kamuya terk edilmişti. Alan 1998 yılında Tibaş Vakfı tarafından park yapıldı ve Acıbadem halkının kullanımına açıldı. Ancak 2003 yılında "Belediye hizmet alanı" olarak bağışlanan yer için usulsüz bir şekilde imar değişikliği planı yapılarak inşaata başlandı ve inşaat sırasında, bitişiğinde bulunan park alanına da müdahale edildi.

Bunun üzerine Tibaş Park Sitesi sakinleri park alanına yapılan müdahale için dava açtı. Davanın kazanılması ile inşaat durduruldu. Fakat inşaat nedeniyle park alanı kullanılamaz hale geldi ve hafriyat ısrarlı bir şekilde kaldırılmadı.

30 Mart 2016’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSPARK aracılığıyla park alanını açık otopark yapmak istedi. Mahalle sakinlerinin müdahalesi ile otopark girişimi de durduruldu. 26 Mart 2017’de Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen tarafından bu alanda "Şehit Mete Sertbaş Parkı ve Acıbadem Kültür Merkezi"nin açılışı yapıldı ve park alanında yeniden inşaat faaliyetleri başladı. Halen devam eden bu kanuna aykırı inşaatı protesto eden Acıbadem Tibaş Parkı Gönüllüleri, inşaatına başlanan yapı hakkında Üsküdar Belediyesi’ne yapılan bilgi edinme başvurularının hiçbirine yanıt alınamadığını aktardı.

Daha sonra arazinin Üsküdar Belediyesi tarafından Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’na 29 yıllığına verildiği ortaya çıktı. Vakfın araziye yurt yapmasının da önü açıldı. Bölge sakinleri açtığı davayı kazandı. İBB inşaatı mühürledi ancak daha sonra İBB parka ilişkin yeni bir imar planı hazırladı.

Yeni imar planlarına parkın sosyal ve kültürel tesise dönüşmesinin önünü açan plan notları ekledi. Bölge sakinlerinin yeni imar planlarına itirazı geçen aralık ayında İBB Meclisi’nde oyçokluğuyla reddedildi.

Bu sürecin ardından Üsküdar Belediye Meclisi’nde arazinin Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na "Eğitim Hizmetleri ve Öğrenci Yurdu" faaliyetinde bulunmak üzere 49 yıllığına bedelsiz verilmesine oyçokluğuyla karar verildi. Böylece süre 20 yıl uzadı.

Arazide yapılan usulsüzlük sebebiyle açılan davada, İstanbul 5. İdare mahkemesi, 10 Mayıs 2018 tarihinde "yürütmeyi durdurma Kararı" vermişti. Ancak bu karara rağmen inşaatın mühürlenmemesi nedeni ile eylem yapılmıştı.

kültür park merkezi