Pedagog olmadığı ortaya çıkmıştı: Mahkeme kararı açıkladı
Bir dönem TRT’de yayımlanan Süper Dadı programının sunucusu Gözde Şahenk Erdoğan hakkında, 'pedagog unvanını kullanarak halkı aldattığı' gerekçesiyle açılan soruşturmadan karar çıktı.
2011-2014 yılları arasında TRT’de yayımlanan, ardından özel bir televizyon kanalına transfer olan Süper Dadı’nın yürütücü sunuculuğunu yapan Gözde Şahenk Erdoğan hakkında açılan soruşturmadan karar çıktı. Yalnızca PDR mezunlarının kullanma yeterliliği sağladığı unvanı kullanarak ticari faaliyet yaptığı belirtilen Erdoğan hakkında takipsizlik kararı çıktı. Türk PDR Derneği, kararın ileride tehlikeli sonuçlar doğuracağının altını çizdi ve karara itiraz etti.
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, Gözde Şahenk Erdoğan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Erdoğan’ın kitaplarında, ticari faaliyetlerinin tümünde ve televizyon kanalında, "pedagog" unvanını kullandığını belirten dernek, bu yolla halkın aldatıldığını savunmuştu.
‘MESLEK ADI OLARAK DEĞİL, SIFAT OLARAK KULLANILDI’
Derneğin suç duyurusunu ele alan Başsavcılığın takipsizlik kararında, Erdoğan’ın Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünde öğrenim görmeye başladığı, öğrenim hayatına Gelişim Psikolojisi dalında devam ettiği ifade edildi. Çok sayıda kitap yazan ve televizyon programı yapan Erdoğan’a yönelik, "Ürettiği bir eser bulunmadığından pedagog unvanını kullanan kişinin müsnet suçu işlediğinden söz etmek mümkün değildir" denildi. Pedagog unvanının Erdoğan tarafından, "Meslek adı olarak değil, sıfat olarak kullanıldığı" kaydedildi.
BAKANLIKTA TANIMLI MESLEK UNVANI
BirGün’de yer alan habere göre Türk PDR Derneği, karara itiraz etti. Kararı değerlendiren Özat, "Şahsın bu unvanı kullanarak ticari faaliyet yaptığı, unvanla hizmet ve yazdığı kitapları sattığı kanıtlarıyla sunulmuştur. Ayrıca pedagog unvanının bir meslek unvanı olduğu, Adalet ve Sağlık bakanlıklarında meslek tanımlı kadro olduğunu gözden kaçırılmış ya da kaçırılmak istenmiştir" dedi. Savcılığın, Erdoğan’ın pedagog unvanı altında elde ettiği maddi geliri görmezden geldiğini savunan Özat, şunları söyledi:
"Savcılığın gerekçesinden, herkesin istediği unvanı rahatça kullanabileceği anlamı çıkmaktadır. İlgili şahıs hakkında hak etmediği pedagog unvanını kullandığı için farklı hukuki süreçler başlatılacaktır. Gözde Şahenk Erdoğan pedagog değildir. Kendisi çocuk gelişimi mezunudur. YÖK’ün 2011 yılında Adalet Bakanlığı’na sunduğu görüş yazısına göre pedagog unvanı, yalnızca Psikolojik Danışma ve Rehberlik mezunlarınca kullanılabilir."