Pınar Bulunmaz'ın şüpheli ölümü: 'Dosyanın intihar olarak kapatılması kaygısı taşıyoruz'
Ali GÜZEL
Urfa - Urfa'nın Siverek ilçesine bağlı Hamidiye Mahallesi'nde 22 Şubat'ta Pınar Bulunmaz (28) evli olduğu Rıdvan Bulunmaz ile araç içinde tartıştıktan sonra Rıdvan Bulunmaz'a ait silahla yaralandı. Pınar Bulunmaz, kaldırıldığı hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak öldü. Rıdvan Bulunmaz da olayda kolundan vurularak yaralandı.
ZANLI ÜÇ AY SONRA ORTAYA ÇIKAN TANIK BEYANIYLA SERBEST BIRAKILDI
Pınar Bulunmaz'ın şüpheli ölümünün ardından evli olduğu Rıdvan Bulunmaz ile yakınları 23 Şubat'ta gözaltına alındı. "Eşim kendisini vurdu. Ben de kendisine engel olmaya çalıştım" diyerek kendini savunan Rıdvan Bulunmaz 'eşi kasten öldürmek' suçundan tutuklandı. Ancak üç ay sonra ortaya çıkan ve olayı gördüğünü iddia eden bir tanığın beyanıyla 11 Haziran'da tahliye edildi. Rıdvan Bulunmaz hakkında verilen ev hapsi kararı da daha sonra kaldırıldı.
SAVCILIĞIN TAHLİYE KARARINA İTİRAZI REDDEDİLDİ
Siverek Cumhuriyet Başsavcılığı, 'dosya kapsamında ele geçirilen telefonlar ve kamera görüntüsü hakkında bilirkişi raporunun beklendiğini' hatırlatarak tahliye kararına itiraz etti. İtiraz dilekçesinde 'olay anını gösterecek delillere ulaşılabilme ihtimali' ile 'bilirkişi raporu hazırlanmadan verilen tahliye kararının isabetsiz' olduğu vurgulandı. Ancak mahkeme, 'kararın usul ve yasaya uygun olduğunu' belirterek tahliye kararına yapılan itirazı reddetti.
'TUTUKSUZ YARGILANMASI NE KAMU VİCDANINA NE ADALETE UYGUN'
Artı Gerçek'e konuşan Pınar Bulunmaz'ın ağabeyi Erdal Sevim (30), karara tepki göstererek şunları söyledi:
"Bu kadar şüphe ve netlik kazanmamış durum varken şüphelinin üç ay sonra tutuksuz yargılanması ne kamu vicdanına ne de hukuka uygun. Biz, gerçek anlamda adalet istiyoruz. Hakkıyla, kimsenin müdahalesi olmadan, yönlendirilmeden uygulanacak adaleti arıyoruz. Olayın tek şüphelisi var ve şahsın kendi beylik silahıyla oluyor olay. Silahın nasıl ortaya çıktığı belli değil. Bizim en çok talep ettiğimiz şey soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesi. Dosya henüz soruşturma aşamasında ve yargılama aşamasına geçilmedi. 10 aydır adli tıp raporunu bekliyoruz ve mermi çekirdeğinin incelenmesini istiyoruz. Soruşturma sürecinde takipsizlik kararı verilerek dosyanın intihar olarak kapatılması kaygısı taşıyoruz ve bu durumun yaşanmaması için mücadele veriyoruz."
'TANIK İLE ŞÜPHELİNİN AİLESİ TELEFONDA GÖRÜŞMÜŞ'
Artı Gerçek'e konuşan avukat Okan Altekin de "Soruşturma ilk andan itibaren etkin bir şekilde yürütülmedi. Örneğin; olay yerindeki materyallerin toplanması, olay yerini gören ya da oraya yakın görüntü kayıtlarının toplanması ve tanık beyanlarının alınması konusunda ciddi bir eksikliğe düştü mahkeme. Silahta ele geçirilen mermilerle şüphelinin beyanı arasında bir çelişki var ve bu konu henüz soruşturma makamları tarafından netleştirilmiş değil. Şüphelinin tutukluluğu sonradan ortaya çıkan bir tanığın beyanıyla ev hapsine döndürüldü ama tanık ile şüphelinin aile bireyleri arasında görüşmeler olduğuna dair BTK'dan veri geldi. Bu da tanığın, şüphelinin ailesi tarafından yönlendirildiğini, tanık ile şüphelinin ailesi arasında bir ilişki olduğunu ve bu tanık ile bir karar verilemeyeceğini ortaya koyuyor. Çünkü tanık, olayın oluş şeklini şüphelinin lehine olacak bir biçimde beyan ediyor. Bu bir kere hukuka aykırı. En büyük hukuka aykırı durumlardan biri de tutukluluğun sona erdirilmesini gerektirecek bir durum olmamasına rağmen şüphelinin serbest bırakılmış olması" dedi.
'ŞÜPHELİ, HASTANE YERİNE EVİN ÖNÜNE GİDİYOR'
Deliller ile şüphelinin beyanları arasındaki çelişkilere dikkat çeken Altekin, "Şüpheli, aracı hastaneye sürmek yerine evin önüne getiriyor. Halbuki eve getirmek yerine maktulü hastaneye de götürebilirdi. Ancak önce eve gitmeyi tercih ediyor. Mermi hem şüphelinin kolundan geçiyor hem Pınar'ın göğsüne saplanıyor ve oradan da çıkıp koltuğa bağlı yastığa saplanıyor. Bir kurşunun bu kadar hareket etmesi de çok garip. Karşı taraf Pınar ile ilgili olarak sürekli 'ruh hastası, depresif' gibi bir takım beyanlarda bulunuyor ama buna dair bir kayıt yok. Dosyada da buna dair bir veri ya da bulgu yok. Hatta öldüğü gece serum takıyor mesela. Yine eşiyle aralarında bir takım husumetler var, bu olaydan hemen önce yaşanan. Bunu karşı taraf da kabul ediyor" diye konuştu.
'PINAR, ŞÜPHELİYİ GÖRÜR GÖRMEZ KOŞARAK KAÇIYOR'
"Olayın oluş şekli Pınar Bulunmaz'ın intihar etme olasılığı olduğunu göstermiyor" diyen Altekin, şöyle devam etti:
"Olaydan kısa bir süre önce Pınar evden çıkarak şüpheliyi görür görmez oradan uzaklaşıyor ve kameranın görmediği yola doğru koşmaya başlıyor. Bu kişi intihar edecekse neden kaçıyor? Şüphelinin beyanları ile olayın oluş biçimi arasında da bir çelişki var. Tüm bunlar olayın aslında intihar olmadığını ortaya koyan deliller. Kaldı ki daha önce intihara meyilli bir davranış söz konusu değil. Olayın oluş şekli de intihar olmadığını ortaya koyuyor."
Rojin Kabaiş soruşturması: Kesin ölüm nedeni netleşmedi, yeni görüntü dosyada
Van Valiliği'nden Rojin Kabaiş'in adının kadın merkezine verilmesine engel