Pınar Selek 'Mısır Çarşısı' davasında altıncı kez yargılandı: Duruşma ertelendi
Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin açılan davada altıncı kez yargılanan Pınar Selek'in duruşması görüldü. Duruşma 28 Haziran 2024 saat 14.00’e ertelendi.

Ezgi YILDIZ
İSTANBUL - Sosyolog Pınar Selek, Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin açılan davada Yargıtay’ın bozma kararıyla bu yıl altıncı kez yargılanıyor. Selek'in Çağlayan Adliyesi 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşması görüldü.
Çok sayıda polis adliye içinde ve dışında önlem aldı.
Selek’i savunmak için çok sayıda avukat duruşma salonunda hazır bulundu. Öte yandan davayı takip etmek için Almanya, Avusturya ve İsviçre’den çok sayıda kişi ve avukat geldi. Bunların içinde Paris barosundan dayanışmacı avukatlar (avocats solidaires) DSF (Sınır tanımayan savunmacılar) yer aldı.
Mahkeme başkanı bilgi vermek amacıyla yaptığı konuşmasında “Abdülmecit Öztürk hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Selek’in savunmasının alınması gerektiği kararındayız. bu yüzden Pınar Selek’in kırmızı bültenle iadesi isteniyor. Bakanlığın, Fransa adli makamlarıyla yazışmaların sürdüğünü düşünüyoruz” dedi.
SELEK’İN AVUKATI VE BABASI: HAKSIZ DAVA, HAKSIZ DAVA, HAKSIZ DAVA
Selek’in babası ve avukatı Alp Selek yaptığı savunmada, “25 yılı geçti bu dava. Yeni doğan çocuklar yetişkin oldu. Selek’in kız kardeşi bu süreçte avukat oldu, savunmasını yapıyor. Fakat nedense sahte belgelerle Selek’i yargılamaya devam ediyorsunuz. Üç kere söyleyeyim ‘haksız dava, haksız dava, haksız dava.’ Abdülmecit Öztürk ifadesini değiştirdi ve yine bu dosyada neden yer alıyor anlamış değilim” dedi.
PARİS BAROSU: BİR İNSAN ÇOKÇA YARGILANAMAZ, BERAAT KARARI BERAATTİR
Fransa’dan gelen Paris Barosu’ndan gelen heyetten söz alan avukat Francoise Cotta, “Selek bizim için adaletin sembolü oldu ve buraya Pınar’ın beraatini istemek için geldik. Türkiye’de tutuklanan avukatlardan da haberdarız burada hapsedilen avukatların da beraatini istiyoruz” dedi.
Bir diğer avukat Etienne Lesage ise, “DSF başkanı sıfatıyla burada bulunuyorum. Biz buraya meslektaşlarımızın savunması için geliyoruz genelde. Fakat bir istisna oldu ve Selek için geldik. Avrupa ve İnsanlık hukuku adına geldik. Bir insan çokça yargılanamaz bir beraat, beraat kararıdır” ifadelerini kullandı.
ARA KARAR: YOKLUĞUNDAKİ TUTUKLULUĞUN DEVAMINA...
Mahkeme başkanı Selek hakkında verilen kararın oy birliğiyle alındığını ifade ederek kararı şöyle açıkladı:
“Üzerine atılı kasten öldürmeye teşebbüs için öngörülen cezanın müebbet olması gereğince sanığın suçunun bizzat tespiti gerekir. Sanığın savunmasının uluslararası alınması yönündeki talebin reddine, yokluğundaki tutuklama kararının devamına karar verilmiştir."
Kararın ardından mahkeme heyetine soru sormak isteyen avukat Francoise Cotta, “Bu davanın sonucu görmek istiyorum. Selek’in de Fransa vatandaşı da olduğunu hatırlatarak siz bu davanın ne kadar süreceğini düşünüyorsunuz. Çünkü biz her duruşmada burada olacağız” dedi.
Duruşma 28 Haziran 2024 saat 14.00’e ertelendi.
NE OLMUŞTU?
İstanbul’un en eski ve turistik kapalı çarşılarından biri olan ve Eminönü’nde bulunan Mısır Çarşısı’nda, 9 Temmuz 1998’de, bir patlama oldu. Çarşı girişindeki bir yiyecek büfesinde gerçekleşen patlamada yedi kişi öldü, 127 kişi ise yaralandı. Dönemin İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu’nun, patlamanın tüp gazdan kaynaklandığını düşündüklerine dair açıklamada bulundu. Bomba imha uzmanından oluşan ekip, yaptıkları inceleme sonucunda olay yerinde bomba unsuruna rastlanılmadığını raporladı.
Olaydan iki gün sonra Pınar Selek gözaltına alındı. Selek’e Kürt sorununa dair yaptığı araştırmalar sorulurken bu süre zarfında Selek’in ağır işkence gördüğü belirtiliyor. Olaydan bir ay sonra tanık ifadeleri Selek’i suçlarken tanıklar daha sonra ifadelerini değiştirip Selek’i tanımadıkları yönünde yeni bir ifade verdiklerini fakat kayda alınmadığını ifade ettiler. Selek ve dışındaki beş kişi için düzenlenen iddianamenin ardından haklarında idam cezası istendi. 1999 yılında görülen davada bomba imha uzmanı bomba olmadığı yönündeki görüşünü yineledi. Selek iki buçuk yıl sonra tahliye edildi. 2001 yılında İçişleri Bakanlığı ve İçişleri Müdürlüğü’nün davaya taraf olmamalarına rağmen yeniden yargılama istedi, mahkeme bunu kabul etti.
Patlamada ölen kişilerin üzerinde yapılan incelemede bomba bulgusu rastlanılmadığı bilgisi yer aldı. Selek sekiz yıl süren davada 2006 yılında ilk beraat kararını aldı.
Yargıtay her seferinde mahkeme kararlarını bozdu.
Hakkında ilk beraat kararı 2006’da verilen Pınar Selek, 23 Mayıs 2008’de ikinci kez, 9 Şubat 2011’de üçüncü kez beraat etti. Tanık ifadeleri hakkındaki beraat kararı temyiz edilmediği için 2008’de kesinleşti.
Yargıtay’ın bozma kararının ardından dava yeniden başladı.
Mahkeme Selek hakkında kırmızı bülten çıkarılması ve Fransa’dan iadesinin istenilmesi için talepte bulundu. 23 Kasım 2013’te, Selek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay bu kararı da bozdu.
Bu süreçte özel yetkili mahkemeler kaldırıldığı için dava dosyası bu defa İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Selek yeniden görülmeye başlayan davadan, 19 Aralık 2014’te, dördüncü kez beraat etti. Hakkındaki yakalama kararı kaldırıldı.
2014’teki kararın da temyiz edilmesinin ardından, dosya senelerce Yargıtay daireleri arasında gezdi.
Dosya önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na, ardından Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin baktığı işlerin devredildiği 16. Ceza Dairesi’ne, 16. Ceza Dairesi’nin görevsizlik kararı vermesiyle tekrar Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne, bu sefer Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin görevsizlik kararı sonucunda Yargıtay Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu’na yollandı.
Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu, Aralık 2017’de, “Direnme kararı üzerine verilen bir hüküm olduğu” gerekçesiyle dosyanın tekrar incelenmesi için Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ni yetkili kıldı. Daha önce bu dosyayı inceleyen ve yetkili olmadığını belirten 9. Daire’nin yeni heyeti, beraatın bozulmasına dair görüş bildirerek, dosyayı Şubat 2018’de Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderdi.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu ise 21 Haziran 2022’de verdiği kararla Selek’in ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması gerektiğini söyleyerek beraat kararını bozdu. Selek için kırmızı bülten başvurusu yapıldı. Hakkındaki beraat kararı yıllar önce kesinleşen Öztürk için de tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararının ardından Selek’in altıncı kez yargılanmasına 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı.
Pınar Selek davası cuma günü görülecek: 1998'deki Mısır Çarşısı patlamasından bugüne neler oldu?