Polis dil derneğine gidenlerin fotoğrafını çekiyor

Kürt dili ve kültürü üzerine çalışma yürüten Birca Belek Dil ve Kültür Derneği yöneticileri ve öğrencilerinin polisler tarafından fotoğrafları çekiliyor.

Polis dil derneğine gidenlerin fotoğrafını çekiyor

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, Kürtçe dil eğitimi vermek ve dil üzerinde akademik çalışmalar yürütmek amacıyla geçtiğimiz yıl kurulan Birca Belek Dil ve Kültür Derneği (Komeleya Ziman û Çandê ya Birca Belek) yönetici ve öğrencilerinin polis tarafından taciz edildiği bildirildi. Kuruluşundan bu yana sık sık dernek binası önüne geldiği belirtilen polislerin, kimi zaman dil eğitimi için gelenlerin fotoğraflarını çektiği aktarıldı.

'KURS SAATLERİNDE PSİKOLOJİK BASKI YAPILIYOR‘

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre duruma tepki gösteren dernek yöneticilerinden Mesut Üçkaç, dernekte dil kurslarının başlamasından itibaren polislerin bina önüne geldiğini ve öğrencilerle dernek çalışanlarının fotoğraflarını çekerek, videoya aldığını söyledi. Üçkaç, "Eğitim saatleri boyunca bir polis ekibi derneğimizin kapısında duruyor. Bu bir psikolojik baskıdır. Bunu kendilerine sorduğumuz zaman kendilerine böyle bir emrin geldiğini ifade ediyorlar" dedi.

BASKIYLA KAPATMAK İSTİYORLAR'

"Eğitim, insanların en doğal hakkıdır" diyen Üçkaç, Kürtçe üzerindeki baskılara dikkat çekerek, "Bizim amacımız dilimize sahip çıkmaktır. Bu baskıyla Kürt dili eğitimin önüne geçmek istiyorlar. Resmi olarak izin aldığımızda herhangi bir yasal engel çıkarmıyorlar ama daha sonra fiili bir baskı oluşturup kapatmak istiyorlar. ‘Kürt dili yasaklı değildir’ söyleminin oluşturulan bu baskıyla sadece kâğıt üzerinde olduğunu görüyoruz. Dilimiz ve dil üzerinde çalışan kurumlar üzerinde somut bir baskı söz konusu" diye konuştu.

‘HALK KENDİ İMKANLARIYLA DİLİNİ SAVUNUYOR'

Mezopotamya Yazarlar Derneği’nden Bahattin Yağarcık ise, "Kürtçe gibi devlet tarafından inkâr edilen ve yasaklanan diller, halkın kendi imkânları ile savunuluyor" dedi. Kürtçe yayın yapan kurum ve kuruluşların inkâr ve asimilasyon politikalarından kaynaklı kapatıldığına değinen Yağarcık, Kürtçe üzerinde herhangi bir baskının olmadığı şeklindeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

'DİL DÜŞMANLIĞINI BIRAKIN'

Kürtçe eğitim vermek için açılan kurumlara yasal olarak engel olunmadığını ancak, pratikte büyük engellemelerin çıkarıldığını söyleyen Yağarcık, "Bu kurumlarda çalışan veya eğitim gören kişiler kolluk güçleri tarafından taciz ediliyor. Psikolojik baskı altına alıyorlar. Bütün yöneticilere sesleniyorum; Kürt dili düşmanlığını bırakın. Bu dil binlerce yıldır bu coğrafyada yaşadı, konuşuldu ve hala konuşuluyor. Hiçbir engel bizi dilimizden uzaklaştıramaz. Kürt dili üzerindeki fiziki ve psikolojik baskı ve yasakların fiili olarak kaldırılması gerekiyor. Dilimiz, ülkemizin ve dünyamızın zenginliğidir. Bütün yöneticilerin bunu böyle görmesi ve ona göre yaklaşması gerekiyor. Kürt dilinden korkulmaması gerekiyor" dedi.

Kürtçe