Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul'da fay hattına en yakın yerleri sıraladı

Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul'da fay hattına en yakın yerleri sıraladı. Şengör, "Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Samatya, Yedikule, Fenerbahçe, Kartal, Tuzla ve Adalar. Bunlar faya çok yakın" ifadesini kullandı.

Artı Gerçek - Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından İstanbul'da beklenen deprem de gündeme geldi.

Tv100'de Candaş Tolga Işık'ın sunduğu ‘Az Önce Konuştum Deprem Özel’ programına konuk olan Prof. Dr. Celal Şengör ve Prof. Dr. Nuray Aydınoğlu, İstanbul Depremi ile ilgili soruları yanıtladı.

Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul'da fay hattına çok yakın olan yerleri sıraladı.

Şengör, “Kırmızı noktalar en büyük ivmelerin hissedileceği yerler. Yukarıya doğru etkiler azalıyor. Büyükçekmece ve Küçükçekmece arası, Küçükçekmece-Haliç arası buralar sahile paralel giden yerler. Avcılar, Samatya, Yedikule… Karşı tarafa (Anadolu Yakası) geçtiğimiz zaman Fenerbahçe biraz daha ileriye gittiğimiz zaman Kartal-Tuzla ve Adalar… Bu bölgeler faya çok yakın” ifadelerini kullandı.

PRPF. DR. AYDINOĞLU: 'YAPI DENETİM SİSTEMİNDEKİ LİYAKATSİZLİK BÜYÜK YOLSUZLUK KAYNAĞI OLDU'

Yapı denetim sistemindeki liyakatsizliği ele alan Prof. Dr. Nuray Aydınoğlu, "Liyakati ele almadığı için baştan çöktü. Büyük yolsuzluk kaynağı oldu " ifadelerini kullandı.

Aydınoğlu konuya ilişkin şöyle konuştu:

"Yapı denetim sistemi 23 yıldır defaatle değiştirildi. Kaç kere değiştirildi bilmiyorum. Çünkü devamlı aksadı. Ama esasa müteallik yani liyakatli insana yönelik hiç bir şey yapılmadığı için yapılan değişikliklerin bir yararı olmadı. Üstelik o kadar kötü uygulamalar oldu ki denetim şirketleri müteahhitler tarafından seçiliyordu. Bunların bir tarifesi falan var aslında... Müthiş naylon fatura düzensizlikleriyle ucuza çalışıp minimum ücret tarifesine göre fatura kesen gırla şey oldu. Bundan pek çok yapı denetim şirketine güya son verildi ama sistem düzelmedi. En sonunda şikayetler o noktaya vardı ki sanırım 3 veya 4 yıl önce artık kurayla bunları denetlemeye başladılar. Ehil değil ki adam ama o tarafını ne kadar düzelttiler bilmiyorum. Kura sistemine geçtiler çünkü hakikatten büyük yolsuzluk kaynağı oldu."

Şengör yapı denetim sistemindeki liyakatsizliğe ek olarak eğitim sistemindeki bozulmayı ifade ederek "Giderek kaliteyi düşürmek için ne yapılması gerekiyorsa yaptılar" ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)