Prof. Dr. Veysel Ulusoy: Orta ve alt sınıfın ev sahibi olması zor
'Türkiye'de ikiz kriz yaşanıyordu mülteciler bu krizin acı sosu oldu.'
Arsa ve ev fiyatları hızlı bir şekilde artarken kiralar ise cep yakmaya devam ediyor. Son aylarda yaşanan bu artışı Karar'a yorumlayan Yeditepe Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy 'Türk ailesi için konut kıtlığı yaşanacak' dedi. Ulusoy ayrıca bundan sonra 20 yıl boyunca 4 kişilik bir ailede bir kişinin iş hayatı boyunca kira için çalışacağını da belirtti.
Konut fiyatları ve kiralarda meydana gelen artışlar hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Veysel Ulusoy, 2018'de yaşanan ekonomik krizin 2020 yılında başlayan pandemi ile birlikte ikiz krize dönüştüğünü üstüne bir de son yıllarda nüfusun neredeyse yüzde 10'u kadar bir sığınmacının demografik değişikliğe neden olduğunu belirterek konut kıtlığı yaşanacağını vurguladı. Ulusoy yaşanacak krizin en az 20 yıl süreceğini ve ortalama Türk ailesi için artık konut üretilmediğini de söyledi. İşte KARAR'a konuşan Prof. Dr. Veysel Ulusoy'un açıklamalarının detayları.
Konut ve arsa fiyatlarındaki artışa dair yaptığınız bir paylaşımda 'Konut krizi kapıda. Arz/talep yönüyle, gelirsizlik yönüyle...' dediniz. Bu sözle ne demek istediniz?
Yeditepe Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy: Son dönemlerde gerek arsa gerekse konut fiyatlarında inanılmaz bir sıçrama var. Arsa fiyatlarının yanında konut fiyatları da yüzde yüzden fazla arttı. Pandemi ve bölgesel depremlerden dolayı tek evlere olan talep, yazlık bölgelerde apartman fiyatlarına olağanüstü bir şekilde yukarı taşıdı. TÜİK’in açıkladığı konut enflasyonunu piyasasının gerçekleri ile karşılaştırdığımızda aradaki farkın oldukça fazla olduğunu gözlemlemekteyiz.
Bu fiyat artışının nedeni nedir?
Yeditepe Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy: Bu fiyat artışının birçok nedeni var. Bizim ülkemiz son 5 yılda nüfusunun yüzde 10'undan fazla mülteciyi, sığınmacıyı ülkesine kabul etmiş. Yani ani bir demografik değişime uğramış. Böyle bir yükü her alanda kaldıracak bir ülkeyi bulmak zordur. Doğal olarak 10 milyon civarndaki kişiye yeni konut ayartmanın olanaksız olduğu bir ortamda onları rastgele konut piyasası ve yaşam zorlukları ile ortada bıraktık. Hal böyleyken, dar ve orta gelirli vatandaşların kiralayabileceği veya satın alabilecekleri konut arzında darlık meydana geldi. Bu ise fiyatları aniden yukarı taşımaya yetti.
TOKİ’nin de söz konusu gelir grubu için yaratacağı olanaklar sınırlı olduğundan dolayı fiyatlarda dengesizlikler oluştu. Yeni evlenecek, aile kuracak insanlara bir ortam yaratamadığımız gibi, ortalama hane halkı gelirindeki erime ya da gelirsizlikle beraber demografik kırılmanın bir çatlağa dönüştüğünü gözlemlemekteyiz.
TÜRKİYE'DE İKİZ KRİZ YAŞANIYORDU MÜLTECİLER BU KRİZİN ACI SOSU OLDU
Türkiye'de ikiz kriz aynı anda yaşanıyordu. 2018’in başından bu bu yana tecrübe ettiğimiz döviz krizine ek olarak 2020 yılında gelen pandemi kaynaklı krizin üstüne de son günlerde yaşadığımız konut piyasası temelli yeni bir kriz eklenmiştir. Bu ise önceki iki krizin adeta acı bir sosu niteliğindedir. Buna bir de istihdam yaratamama, gelir artışı ortaya çıkaramama gibi ekonomik gerçekleri de eklememiz gerekir.
TÜRKİYE'DE ÇALIŞANLARIN YARISI ASGARİ ÜCRETLİ
Vatandaşı koruyan gelir şemsiyesinin yaratılamıyor olması krizi daha derin hissetmemize neden oluyor. Türkiye'de ortalama çalışanların yarısı artık asgari ücret ile çalışıyor. Artık konuta arabaya talebi imkânsız kılacak bir gelir seviyesine sahibiz. Bütün etkenleri bir araya getirdiğimizde, hem arsa hem de konut fiyatlarında inanılmaz bir artış yaşanıyor demek yanlış olmaz.
ARTIK ORTA VE ALT GELİRLİLER İÇİN KONUT ÜRETİLMİYOR
Dar ve orta gelirliler için üretilen konutların azlığı fiyatların yukarıya doğru tırmanmasının bir nedeni olarak görebiliriz. Büyük şehirlerdeki arsa rantının inanılmaz derecede yüksek olmasından dolayı orta ve alt gelir grubu için değil de daha çok üst gelir grubu için konut üretimi yoğunluğu var. İstanbul gibi büyük kentlerdeki arsa rantı fiyatı etkilerken, Anadolu'daki konut fiyatlarının artmasına da büyük şehirlerdeki artışın iç kısımlara doğru yayılması (geçişkenlik) etkiliyor.
ŞAHAP KAVCIOĞLU'NUN SÖZLERİNE DİKKAT
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavıoğlu'nun bir açıklaması vardı. Kavcıoğlu 'Bugün piyasada oluşan fiyatlama enflasyonu doğru şekilde yansıtmıyor. Bizim çalışmalarımız var bunları daha sonra paylaşacağız. Emtia fiyatlarındaki artışın döviz kuru geçişkenliğinden kaynaklandığı söyleniyor ama bununla hiç ilgili olmayan fiyat artışlarını görüyoruz' demişti.
Ben bu sözün konut sektörü için de geçerli olduğunu düşünüyorum. Arsa fiyatının dövizle bir alakası var mıdır sorusu oldukça gerçekçi gözükürken, döviz arttıkça arsa fiyatlarında da inanılmaz artış olduğunu görebiliyoruz.
Özetle fiyat artışlarının sebeplerini sığınmacı/mülteci/yabancı misafir sayısındaki ani artış, vatandaşın gelir seviyesinin düşmesi ve dar gelirliler için konut üretilmemesi gibi faktörlere bağlayabiliriz.