Prof. Yaman Akdeniz: Boğaziçi Hukuk ve İletişim Fakültelerinin görevi ‘Truva Atı’ olacak

‘Cumhurbaşkanına o kadar geniş yetki verilmiş ki ODTÜ'de Tıp Fakültesi açabilir, Boğaziçi'nin tüm fakültelerini kapatabilir, geriye sadece İletişim ve Hukuk Fakültelerini bırakabilir.’

Prof. Yaman Akdeniz: Boğaziçi Hukuk ve İletişim Fakültelerinin görevi ‘Truva Atı’ olacak

Prof. Dr. Yaman Akdeniz, "kayyım rektör"e karşı bir aydır protestoların sürdüğü Boğaziçi Üniversitesi’nde kurulacak olan Hukuk ve İletişim fakültelerini "Truva atı" olarak değerlendirdi. Akdeniz, Cumhurbaşkanının üniversiteler konusundaki yetkilerine de dikkat çekerek, "2809 sayılı Kanunda Cumhurbaşkanına o kadar geniş yetki verilmiş ki yarın ODTÜ'de Tıp Fakültesi açabilir, Boğaziçi'nin tüm fakültelerini kapatabilir, geriye sadece İletişim ve Hukuk Fakültelerini bırakabilir" dedi.

Prof. Akdeniz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Boğaziçi Üniversitesi’nde Hukuk ve İletişim fakülteleri kurulmasına dair kararı Twitter hesabından yaptığı açıklamada şöyle değerlendirdi:

'TRUVA ATI GÖREVİ YAPMAK OLACAK'

"Boğaziçi Hukuk ve İletişim Fakültelerinin ana amacı Truva Atı görevi yapmak olacak. Rektörü meşru kılmak için gerekli kadrolar bu Fakülteler üzerinden verilecek. Gelecek yeni isimler, rektör yardımcılığı ve vekaleten 'görevini ihmal eden' fakülte dekanlarının da yerine atanacak.

"Bu yeni fakültelerin ana amacı da eğitim planlaması olmayacak. Öğrenci alımı en erken 2022-23 akademik yılının olabileceği de dikkate alındığında ana amaç yeni Rektör çevresinde kadrolaşmanın sağlanması olacak.

‘DAMDAN DÜŞMÜŞ BİR DÜĞÜN HEDİYESİ’

"Boğaziçi Senatosu bu fakültelerin açılması için geçmişte karar aldı mı? Senato kararı olmadan YÖK’ün kapısını çalamazsınız. Bu ancak uzun bir sürecin sonunda ortaya çıkabilirken, damdan düşmüş bir düğün hediyesine maalesef çok benziyor.

"Senatonun yer, mekân, bina, yatakhane, öğrenci sayısı, eğitim planı, eğitim dili ve ilgili gerekli kadroları değerlendirmeden böyle bir başvuruya imza atması kesinlikle mümkün değil. Varsa bu yönde bir değerlendirme ve karar, zaten yakında ortaya çıkar.

"Ben 4 sene Rektör yardımcılığı yaptım, hem üniversite içi süreçler yeni fakülte açmak için uzun sürer, hem de YÖK tarafı uzun sürer. Vakıf üniversitelerinde bu tip operasyonları finanse etmek bir nebze daha kolay olabilir, fakat işin yatırım maliyetini de unutmamak gerekir.

"Ancak devlet desteği ile bir devlet üniversitesinde hukuk ve iletişim fakülteleri açılabilir. 5-6 bölümü olacak bir İletişim Fakültesi maliyetli bir operasyondur. Önce Boğaziçi’ne tepeden Rektör arkasından ise bu 2 fakültenin hediye edilmesi, o zaman hiç şaşırtıcı değil.

‘CUMHURBAŞKANI YÖK’ÜN GÖRÜŞÜ OLMADAN FAKÜLTE AÇABİLİYOR’

"Durum netleşti. 2018 yılında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu Cumhurbaşkanlığı sistemine geçtikten hemen sonra değiştirilmiş ve artık fakülteler Cumhurbaşkanı tarafından Yükseköğretim Kurulunun (yani Boğaziçi'nin) görüşü veya önerisi olmadan açılabiliyor.

Prof. Yaman Akdeniz: Boğaziçi Hukuk ve İletişim Fakültelerinin görevi ‘Truva Atı’ olacak - Resim : 1

"Fakat değişiklik yapılan madde yeni fakültelerin ancak "kanunla kurulabileceğini" belirtiyor. Dolayısıyla, Resmi Gazete'deki karar ancak Cumhurbaşkanınca yapılan yükseköğretim planlaması olarak değerlendirilebilir ve maddede "kanun şartı" var. Kanundan ne anlamalıyız? :)

"Bitmedi. Benzer daha geniş bir yetkilendirme 2809 nolu Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanununun Ek Madde 30'unda da yapılmış, yine aynı tarihte. Buradaki hüküm ve yetki daha da geniş. Maddede "Cumhurbaşkanı üniversitelere bağlı olarak fakülte...kurmaya..yetkilidir" denilmiş.

Prof. Yaman Akdeniz: Boğaziçi Hukuk ve İletişim Fakültelerinin görevi ‘Truva Atı’ olacak - Resim : 2

"Dönüp bugünkü Resmi Gazete'ye baktığımız zaman da karşımıza 2809 sayılı Kanunun ek madde 30 hükmüne göre Boğaziçi Üniversitesinde İletişim ve Hukuk Fakültelerinin kurulduğu anlaşılıyor. 2547'de "kanunla kurulur" şartı varken 2809 daha geniş tanımlanmış. Geri planda da bu var.

Prof. Yaman Akdeniz: Boğaziçi Hukuk ve İletişim Fakültelerinin görevi ‘Truva Atı’ olacak - Resim : 3

‘ODTÜ’DE TIP FAKÜLTESİ KURABİLİR, BOĞAZİÇİ’NİN TÜM FAKÜLTELERİNİ KAPATABİLİR’

"2809 sayılı Kanunda Cumhurbaşkanına o kadar geniş yetki verilmiş ki yarın ODTÜ'de Tıp Fakültesi açabilir, Boğaziçi'nin tüm fakültelerini kapatabilir, geriye sadece İletişim ve Hukuk Fakültelerini bırakabilir. Yetkiyi almış ve kullanıyor...

"CHP, 2/7/2018 tarih & 700 nolu KHK ile yapılan değişiklikleri Anayasa Mahkemesine taşımış. Fakat Anayasa Mahkemesi oyçokluğu ile iptal talebini 24.09.2020 tarihinde reddetmiş. Karar Resmi Gazetede 27.11.2020 tarihinde yayınlanmış. Boğaziçi operasyonu için hiçbir sorun kalmamış." (HABER MERKEZİ)

cumhurbaşkanı üniversite YÖK Boğaziçi Üniversitesi yetki Hukuk Fakültesi melih bulu Kayyım Rektör