Prof.Dr. Pampal: 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası' güncellenmeli
Maraş ve Hatay depremlerinin ardından Türkiye'nin birçok noktasında sarsıntılar devam ederken uzmanlar deprem haritasının güncellenmesi gerektiği görüşünde. Prof. Dr. Süleyman Pampal, " Güncel haritada sarı yerler daha da koyulaşabilir" uyarısını yaptı.

Artı Gerçek - 6 Şubat Maraş ve 20 Şubat Hatay depremlerinin ardından Türkiye'nin birçok yerinde sarsıntılar devam ederken, uzmanlar deprem tehlike haritasının ve deprem yönetmenliklerinin değişmesi gerektiğini söylüyor.
Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, AFAD koordinasyonunda hazırlanarak, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın güncellenmesi gerektiği uyarısını yaptı.
Pampal, harita henüz taslak aşamasındayken Çukurova bölgesi, Ankara, Keskin civarı gibi Anadolu bölgesinde rengin açık sarıya döndüğünü, ivme değerleri düşük görülen yerler için o dönem uyarı yaptıklarını belirtip, "Muhtemelen harita güncellenecek. Sarı yerler koyulaşabilir, ivme değerleri daha yükseltilebilir, doğrusu bu olur" dedi.
HARİTA EN SON 2018'DE GÜNCELLENDİ
'Türkiye Deprem Tehlike Haritası' deprem mühendisliği, mühendislik sismolojisi, aktif tektonik ve sismotektonik bulgular ile tarihsel ve aletsel dönemde hasara neden olan depremlere ilişkin kayıt ve bilgilere göre bugüne kadar altı kez değiştirildi.
Altıncı harita, 18 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak, 1 Ocak 2019'da yürürlüğe girdi. Prof. Dr. Süleyman Pampal, 2017'de harita henüz taslak aşamasındayken Çukurova bölgesi, Ankara, Keskin civarı gibi Anadolu bölgesinde rengin açık sarıya döndüğünü, ivme değerleri düşük görülen yerler için o dönem uyarı yaptıklarını söyledi.
'YÖNETMELİK DEĞİŞEBİLİR'
Prof. Dr. Pampal, en son güncellenen haritada bazı uyarılar yaptığını hatırlatarak, haritanın ve yönetmenliğin değişmesine ilişkin şunları söyledi:
" Haritada tehlikeyi küçük gösterirseniz ivme değerleri anormal artınca beklenen ivme, bina için hesap kriteri aldığınız katsayılar geçersiz oldu. Siz inşaatı doğru yapmış olsanız bile o değerler aşıldığı için o yapılar yıkıldı. Yönetmeliğin de haritanın da tekrar gözden geçirilmesi gerektiği tartışılır oldu. Muhtemelen harita güncellenecektir. O 'sarı' yerler koyulaşabilir, ivme değerleri daha yükseltilebilir, doğrusu da bu olur. Yönetmelik de değişebilir" (DHA)
Prof. Çakır'dan Malatya depremi değerlendirmesi: Haritalanmış bir fay değil
Prof. Dr. Cenk Yaltırak: Türkiye'nin deprem haritaları da senaryoları da yanlış