Psikiyatristler uyardı: Deprem bölgelerinde ruhsal destek merkezleri kurulmalı
Maraş depremlerinin ardından uzmanlar, depremzedelerin psikolojik travmlarına dikkat çekti. Psikiyatrist Prof.Dr.Arif Verimli, deprem bölgelerinde ruhsal destek merkezleri kurulması gerektiğini söyledi.
Artı Gerçek - Maraş Pazarcık merkezli 7.7 ve Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ederken uzmanlar depremden etkilenen insanların yaşadıkları psikolojik travmalara dikkat çekti.
Psikiyatrist Prof.Dr.Arif Verimli, Maraş Depremi sonrasında 'ruhsal travma' konusuna vurgu yaparak, "Deprem bölgesinde ruhsal destek merkezleri oluşturulmalı" dedi.
'DEPREM SONRASI ŞOK DEVAM EDİYOR'
Verimli, “Deprem sırasında yaşanan psikoloji zaten ortada: Birçok insan evini, ailesini kaybetmiş, ne yapacağını, ne olacağını bilemediği bir vaziyette. Biz bu ilk duruma 'şok' dönemi diyoruz. Bu dönem sonrasında enkaz altındaki aramaların gerçekleştiği, arama-kurtarma dönemi ise mucize ve sevinçleri küçük küçük yaşatır bizlere, fakat felaketi, göçük altında yaşananları merak eder, izleriz. İzlemek durumundayız çünkü, nerede yaşadığımızı bilmek, gerçeği bilmek durumundayız. Daha sonrasında ise 'yas' dönemi yaşanır. Bunlar afet psikolojisinin aşamalarıdır" ifadelerini kullandı.
'BÖLGEDE RUHSAL DESTEK MERKEZLERİNİN AÇILMASI ŞART'
Ruhsal desteğin önemine dikkat çeken Verimli, “Bölgede ruhsal destek merkezlerinin açılması ve kısa zamanda planlamanın yapılmasının önemine dikkat çeken Verimli sözlerine şöyle devam etti:
"Her mahallede olmasa dahi, bir takım merkezler kurulur, o merkezlere insanlar gelir ve yardım alırlar. Bizler geçmişte Gölcük Depremi'nden deneyimliyiz, deprem sırasında bizzat depremin içinde bulunduk ve destek çalışmaları verdik, birçok duruma orada da şahit olduk. Benzer bir çalışmayı biz bir grup psikiyatrik inisiyatif adına deprem bölgesinde olarak göstereceğiz"
'DEPREM ÖNCESİNDE PSİKİYATRİK TEDAVİ GÖREN KİŞİLERİN TEDAVİLERİ KESİLDİ'
Deprem olmadan önce psikiyatrik hasta olan kişilerin tedavileri kesildiğini söyleyen Verimli, "Bundan kaynaklı doğacak problemleri önlemek üzere yanımızda psikiyatrik ilaçlar ile bölgeye gideceğiz. Tedavisi yarıda kalan kişilerin ilaçlarını ulaştıracağız, tedavilerini yeniden düzenleyeceğiz, yanımızda psikoterapi bilen psikologlar da olacaklar. Biz 400-450 kişilik bir grupla depremin etkilediği önemli noktalara gideceğiz. Bu hizmeti vatandaşımıza sunmak istiyoruz, bunu görevimiz olarak görüyoruz. Bizler psikiyatrlar olarak kendi aramızda zaten örgütlendik. Sayımız 600-700'e ulaşabilir bir grubumuz olabilir. Antakya, İskenderun, Kahramanmaraş ve Nurdağı gibi noktaları özellikle rotamız olarak öngörüyoruz, biz bölgeye gittiğimizde birebir olarak depremzedelere ulaşmaya başlayacağız" diye konuştu.
EKİP KURULARAK DEPREM BÖLGESİNE GİDİLECEK
Prof.Dr. Verimli, psikiyatrist ve psikolog gönüllülerden oluşacak ekiple deprem bölgesine gerçekleştirilecek ziyaretin şubat ayının son günlerinde olacağını da belirtti. (DHA)