'Pulitzer ödülü alması gereken gazeteciler hapiste'

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, AKPM Yaz Oturumu ikinci gününde yaptığı konuşmada Türkiye'deki tutuklu gazetecilerin durumunu gündeme getirdi.

'Pulitzer ödülü alması gereken gazeteciler hapiste'

HABER MERKEZİ - HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Yaz Oturumu ikinci gününde yaptığı konuşmada Türkiye'deki tutuklu gazetecilerin durumunu gündeme getirdi.

Toplumun kendini ilgilendiren ama ondan gizlenen şeyleri bilme hakkına sahip olduğunu vurgulayan Kerestecioğlu şunları söyledi:

"Medya, gerekli bilgileri sağlayarak vatandaşlara yolsuzluğa karşı çıkabilmeleri ve yolsuzlukla mücadele edebilmeleri için önemli bir rol oynar. Dünyanın bütün ülkelerinde, ama en çok demokratik olmayanlarda, hükümetler, generaller, şirketler, belediyeler ve genellikle gücü temsil edenler, halktan bazı şeyler saklarlar. Yetki sahipleri güçlerini kötüye kullanabilir. Hırsızlık yapabilirler, yasaları çiğneyebilirler. Bunlar ortaya çıkarılmalı ve teşhir edilmelidir. Bu, araştırmacı gazetecinin işidir. Toplum bu ve bunun gibi kendini ilgilendiren ama ondan gizlenen şeyleri bilme hakkına sahiptir. Araştırmacı gazetecilik toplumun bu hakkını kullanmasını sağlar.

Hepimiz ünlü Pulitzer Gazetecilik Ödüllerini biliriz. "Yurttaş Kane" adlı filmi de birçoğumuz izlemişizdir. Californialı gazete patronu William Randolph Hearst önderliğinde ‘sarı gazetecilik’ tüm ABD'de yayılmışken Pulitzer, satın aldığı küçücük bir gazeteyi ABD'nin en çok satılan gazetesi haline getirdi. Sayın Pulitzer, gazeteciliğin hükümetleri denetleme ve onları sürekli hesaba çekme misyonunun mimarlarından biri oldu.

2 BİN 500 GAZETECİ VE MEDYA ÇALIŞANI İŞİNİ KAYBETTİ

Ne var ki, Türkiye'de ve dünyanın birçok yerinde Pulitzer ödülü alması gereken gazeteciler hapiste. Araştırmacı gazeteciliğin sembollerinden Nokta dergisi kapatıldı. Cumhuriyet gazetesinden 12 yönetici ve gazeteci tutuklu. Sebep, Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait tırlarla Suriye'deki gruplara silah ve cihatçı sevkini kanıtladığı iddia edilen ve savcılık dosyasından alındığı belirtilen görüntülerin bu gazetede yayımlanmasıydı. Gazete, bu görüntülerin savcılık dosyasından alındığını iddia ediyordu. Üstelik geçtiğimiz haftalarda bu görüntüleri gazetecilere ulaştırmakla suçlanan ana muhalefet partisinden bir milletvekili de tutuklandı. Temmuz 2016’dan bu yana en az 156 medya organı kanun hükmünde kararnamelerle kapatıldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın verilerine göre yaklaşık 2 bin 500 gazeteci ve medya çalışanı bu nedenle işini kaybetti.

Bugün gazeteciler her şeyden önce can güvenliklerinden ve özgürlüklerinden endişe etmeden haber yapabilmek istiyorlar. Tüm üye ülkelerde araştırmacı gazeteciler için basın özgürlüğünü tesis etmekten sorumlu olanlar bizleriz."

tutuklu gazeteciler Filiz Kerestecioğlu AKPM