Putin: Erdoğan ile görüş farklılıklarımız var, diplomatik çaba 30 yıl da sürse ateş edilmemeli

Putin: Erdoğan ile görüş farklılıklarımız var, diplomatik çaba 30 yıl da sürse ateş edilmemeli
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da sanal basın toplatısında konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da düzenlenen Valday Tartışma Kulübü'nün yıllık toplantısına video konferans yöntemiyle katıldı.

Sputnik'in aktardığına göre Dağlık Karabağ'daki duruma ilişkin bir soru karşısında Putin, Rusya'nın Azerbaycan ve Ermenistan'a eşit mesafede olduğunu belirtti.

Bölgedeki çatışmaların geçmişte Ermeni halkına karşı işlenen ağır suçlar sonucunda başladığını kaydeden ve bugün Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmaların şimdiye kadarki en şiddetli çatışmalar olduğunu belirten Putin, bölgede çözümü Rusya kadar isteyen başka bir ülke olmadığını vurguladı. 

NATO müttefikleri Türkiye ile Fransa arasında Dağlık Karabağ nedeniyle yaşanan gerilime ilişkin konuşan Putin, Rusya'nın ülkeler arasındaki çatlıkları hiçbir zaman suistimal etmediğini, iki ülkenin Moskova'nın arabuluculuğuna ihtiyaç duyduğunu düşünmediğini belirtti.

Putin, "Birilerinin bizim arabuluculuğumuza ihtiyaç duyduğunu düşünmüyorum. Türkiye ve Fransa, kendi aralarındaki ilişkileri bizzat düzenleyebilecek kapasitede. Erdoğan'ın tutumu ne kadar sert görünürse görünsün, onun esnek bir kişi olduğunu, onunla ortak dil bulunabileceğini biliyorum. Bu nedenle durumun normale döneceğini düşünüyorum. Biz, diğer ülkeler arasındaki çatlakları hiçbir zaman suistimal etmedik. Türkiye ile Rusya arasındaki etkileşim önemli. Türkiye'yle işbirliği hacmimiz artıyor. Türkiye ve Rusya için ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu daha detaylı şekilde anlatabilirim" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE İLE GÖRÜŞ AYRILIKLARINDAN ENDİŞE DUYMUYORUM''

Rusya ve Türkiye'nin Güney Kafkasya'daki duruma ilişkin tutumlarının örtüşmediğini ve Moskova'nın siyasi çözüm bulunmasından yana olduğunu söyleyen Putin, Türkiye'yle olan görüş ayrılıklarından kaygı duymadıklarının, Ankara'nın işbirliğinin sürdürülmesinden yana olduğunun altını çizdi. Bu noktada Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bağımsız politika izlediğini, modern hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyduklarına karar verdiklerini söylediğini ve S-400'leri aldığını anımsatarak Erdoğan ile çalışmanın memnuniyet verici ve güvenli olduğunu belirtti.

Putin, Erdoğan hakkında şu ifadeleri kullandı: "Erdoğan'ın bağımsız politika izlediğini biliyorum. Her türlü baskıya rağmen, TürkAkım projesini Erdoğan'la oldukça kısa süre içinde gerçekleştirdik. Bu konuda (Kuzey Akım 2) Avrupa'yla yıllardır sürüncemedeyiz. Avrupa, projenin uygulanması için hiçbir şekilde egemen şekilde hareket edemiyor ancak Türkiye'yle çok hızlı şekilde uyguladık. Ulusal çıkarlarının farkında olan Erdoğan, bunu yapacağımızı söyledi ve yaptık." 

'ONU ERDOĞAN'A SORUN'

Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin etki alanını Osmanlı sınırlarına kadar genişletme politikasını uyguladığı yönündeki görüşle ilgili soruya, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın neler planladığı, Osmanlı mirasına nasıl yaklaştığı konusunda bir bilgim yok. Bunu ona sorun" yanıtını verdi.

Rus lider, moderatörün, Ankara’nın bu tutarlı politikası nedeniyle Rusya’nın Türkiye ile bazı anlaşmazlıklardan korkması gerekip gerekmediği sorusuna, "Rusya hiçbir şeyden korkmuyor. Tanrıya şükür, bugün bir şeylerden korkacak durumda değiliz" dedi.

‘ERDOĞAN'IN İSTEKLERİ İLGİMİ ÇEKMİYOR'’

Putin’e ayrıca Erdoğan’ın Kırım tutumu soruldu. Rusya Devlet Başkanı, "(Erdoğan’ın) Kırım ile ilgili isteklerine gelince, bundan da habersizim. İlgimi çekmiyor, çünkü Rusya’nın çıkarları güvenilir bir şekilde korunuyor. Bundan bir an bile şüphe etmeyebilirsiniz" ifadesini kullandı. 

Putin, "(Erdoğan’ın) konumu tutarlı, Kırım’ı tanımıyor, Dağlık Karabağ’ı tanımıyor. Ama bizim tarafımızdan ne? Herkesle ısrarlı bir şekilde çalışmamız gerekir, sabırlı olmamız gerekir, ki bunu yapıyoruz ve herkese, duruşumuzun doğru olduğunu kanıtlıyoruz ve bu duruşumuzu savunmaya devam edeceğiz. Orada konumlarımız ve yaklaşımlarımız örtüşmüyor, uzlaşma aramamız gerekiyor. Biz, bu tür tartışmalı konuların güç yardımıyla, silah yardımıyla değil, diplomatik mecrada, müzakere masasında çözümlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Evet, görüşmelerin 30 yıldır devam ettiğini ama bir faydası olmadığını söyleyebilirsiniz. Bence bu, ateş etmeniz gerektiği anlamına gelmez" dedi. (Sputnik)

 

Öne Çıkanlar