Putin TürkAkım zirvesi için İstanbul'da: Adını Erdoğan verdi
TürkAkım projesi 31.5 milyar metreküp Rus doğal gazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak.
31.5 milyar metreküp Rus doğal gazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak TürkAkım'ın deniz bölümünün tamamlanması nedeniyle İstanbul'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılımıyla tören düzenlendi. Erdoğan, "Ülkelerin kendi şartları doğrultusunda doğalgazı nereden ve nasıl temin edeceklerine saygı duyulmalı" dedi. Putin de Erdoğan'ın adını verdiği TürkAkım'ın 'yıkma değil yapma projesi' olduğuna vurgu yaptı. Putin de "TürkAkım projesiyle ilgili anlaşma İstanbul'da 10 Ekim 2016'da yapılmıştı. Bu tören Rusya-Türkiye arasındaki işbirliğinin seviyesini gösteriyor. Projeye adı veren Sayın Erdoğan'dır, TürkAkım ismini vermiştir. 2-3 sene sonra projenin en zor kısmı tamamlanmıştır" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, TürkAkım doğal gaz boru hattının denizden geçen kısmının tamamlanması nedeniyle düzenlenen törene İstanbul Kongre Merkezi'nden video konferans yoluyla katıldı.
'TARİHİ BİR PROJE'
Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi:
TürkAkım doğalgaz hattının Karadeniz'in dibinden gelerek ülkemize ulaşmasının sevincini yaşıyoruz. TürkAkım Rus dostlarımızla beraber emek harcadığımız tarihi nitelikte bir projedir. Enerji işbirliği alanında attığımız yeni bir adıma daha şahitlik etmek üzere bir aradayız. 2014'te ilk adımını attığımız 2016'da somut çerçeve kazandırdığımız bu tarihi projenin son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. TürkAkım Rus dostlarımızla hem ikili ilişkiler açısından tarihi bir projedir.
Bugün tamamlanan deniz kesimi Karadeniz'den paralel ilerleyen 2 ayrı hat olarak döşendi. 3 bölümden oluşan TürkAkım projesi 2019'da yapılacak testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacak. Kıyıköy'deki alım terminalinin inşaatı devam ediyor.
'EN AZ YARISINI AVRUPA'YA AKTARACAĞIZ'
31.5 milyar metreküp doğal gaz taşıyacak projede sadece kendimiz için komşularımız ve bölgemiz açısından da pek çok avantajı bulunuyor. Buradan gelecek gazın en az yarısını Avrupa'ya aktarmayı planlıyoruz. Bursa, Kocaeli, İzmir, İstanbul gibi yeni tedarik bölgeleri oluşacaktır. Türkiye transit risklere maruz kalmadan hem kendisinin hem de Avrupa ülkelerinin doğalgaz taleplerini karşılayabilecek. Rus dostlarımızla birlikte teknik açıdan zorlu bir projeyi sürdürülebilirlik standartlarıyla hayata geçirerek sektörün çıtasını daha yukarı taşıdığımıza inanıyorum.
'RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZİ DİĞER ÜLKELERİN DAYATMALARINA GÖRE BELİRLEMEDİK'
Doğal gazın önemi artıyor. Burada önemli olan ekonomik olarak hayata geçirilebilir olmasıdır. Ülkelerin kendi şartları doğrultusunda doğalgazı nereden ve nasıl temin edeceklerine saygı duymalı. Türkiye Rusya'dan 1987'den bu yana 387 metreküplük doğal gaz alımı gerçekleştirmiştir. Bu tablo enerji alanındaki ilişkilerimizin her türlü sınamayı geçmiş olduğuna şahit.
Bizim için Rusya Federasyonu uzun vadeli işbirliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve önemli bir doğal gaz tedarikçisidir. Biz Rusya ile ilişkilerimizi diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik. Hem bölgemizde hem de küresel alanda barışın ve istikrarın temini için Rus dostlarımızla çaba harcadık. Özellikle ortak duruşumuzun Suriye'deki insani krizin hafifletilmesinde katkılarını gördük. Bir yandan Akkuyu Nükleer Santrali'ni hayata geçiriyoruz.
'2019'DA KARŞILIKLI KÜLTÜR VE TURİZM YILI OLARAK KUTLAYACAĞIZ'
Rusya Federasyonu ile iş birliğimiz çok geniş bir yelpazede ilerliyor. Hedefimiz 100 milyar dolarlık ticaret hacmidir. Turizmde ilk 9 ayda 5,1 milyon Rus turist ile yeni bir rekora da imza attık. 2019'da karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı olarak kutlayacağız. Etkinlikler halklarımızın birbirini iyi tanımalarına vesile olacaktır.
Erdoğan'ın ardından Putin de bazı açıklamalarda bulundu.
Rusya Devlet Başkanı Putin'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
Sayın Erdoğan 100 milyar dolar ticaret hacminden bahsetti. Biz bu sene Çin ile ulaşacağız. Türkiye ile neden olmasın? Buna da imza atacağız.
TürkAkım projesiyle ilgili anlaşma İstanbul'da 10 Ekim 2016'da yapılmıştı. Bu tören Rusya-Türkiye arasındaki işbirliğinin seviyesini gösteriyor. Projeye adı veren Sayın Erdoğan'dır, TürkAkım ismini vermiştir. 2-3 sene sonra projenin en zor kısmı tamamlanmıştır.
Hızlı süre zarfında projenin önemli kısmı tamamlandı. Pek çok çalışma yaptık birlikte. TürkAkım projesinin deniz kısmı bugün tamamlanıyor. Özellikle dikkatleri şu hususa çekmek istiyorum. Toprağa delik açmak ve gaz çıkarmak kolay değil. Doğal gazın sevkiyatı basit bir şey değildir. Yüksek teknoloji ile yapılan bir süreçtir. Doğal gaz en ekolojik çevre dostu bir enerji kaynağıdır.
'ÇEVRE DOSTU TEKNOLOJİ KULLANIYORUZ'
Doğal gazı Doğu ve Güney Avrupa'ya taşıyacak ve bu Türkiye'yi önemli bir noktaya getirecektir. Kara kısmı da deniz kısmında olduğu gibi hızlıca ilerleyecektir. Proje 2019'a kadar tamamlanacaktır. En çevre dostu teknolojiyi kullanıyoruz. Özellikle Rusya ve Türkiye enerji alanında işbirliği uzun yıllardır gerçekleştiriyoruz.
13 sene önce Erdoğan'la birlikteyken 2005'te törenle Mavi Akım Rusya güneyi Türkiye kuzeyini bağlayan boru hattını açmıştık. Uzun yıllarca en zor mevsim şartlarında bile çalışıyor. Türkiye ekonomisine güç katan sevkıyat yapıyoruz.
'İKİ HALK ARASINDA DOSTLUĞUN SİMGESİ OLACAK'
Türkiye'nin genelinde yeni boru hattı ile ekonominin gelişmesi açısından önemli bir proje olacaktır. Sayın Erdoğan'a gösterdiği siyasi irade ve cesareti için teşekkür etmek istiyorum. Cesaret olmadan projeyi yürütmek mümkün olmaz. Sayın Erdoğan'ın bahsettiği güven temelinde var.
2 ülke arasında güven olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün değil. Eski Enerji Bakanı'na bütün meslektaşlarımıza, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne de teşekkür etmek istiyorum. Türkiye tarafından gösterilen özveri ile program daha hızlı gerçekleştiriyoruz. Türkiye'nin nükleer santrali Akkuyu Rusya ve Türkiye arasında bir simge olacaktır. İki halkımız arasında dostluğun da simgesi olacaktır.
RAKAMLARLA TÜRKAKIM PROJESİ
31.5 milyar metreküp Rus doğal gazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak TürkAkım Projesi'nin temeli 4 yıl önce atılmıştı. İki ülke arasındaki anlaşmalar doğrultusunda inşaat Mayıs 2015'te başlamıştı.
TürkAkım gazının geçeceği borular Almanya, Japonya ve Rusya'da üretildi. Üretilen borular Bulgaristan'ın Varna ve Burgaz, Türkiye'de ise Samsun ve Trabzon limanlarında depolandı.
Her gün 400 kadar boru bu limanlardan gemiye aktarıldı. Günde ortalama 5 kilometre boru döşendi. Gemi bir günde 6.3 kilometre boru döşeyerek bir dünya rekoruna imza attı.
23 Haziran 2017'de derin sulardaki inşaat başladı. 4 Kasım 2017'de hatlar Türkiye münhasır ekonomik bölgesine giriş yaptı. 30 Nisan 2018'de ilk hat tamamlandı. 26 Haziran 2018'de ikinci hattın inşası yeniden başladı. Bugün de ikinci hattın deniz bölümünün inşası bitiyor.
TürkAkım 2 bin 200 metreye varan derinlikte döşenen en geniş (81 cm çapında) boru hattı olma özelliği taşıyor. Projede her biri 12 metre uzunluğunda ve 9 ton ağırlığında 158 bin boru kullanıldı.
Hattın yapımında görev yapan Pioneering Spirit gemisinin toplam ağırlığı ünlü Titanik'in tam 8 katı. (403 bin 342 gross ton). Geminin güvertesi 6 futbol sahası büyüklüğünde.
İMZALAR DA İSTANBUL'DA ATILMIŞTI
TürkAkım için imzalar, TSK jetlerinin Kasım 2015’te bir Rus uçağını düşürmesi nedeniyle yaşanan krizin atlatılması sonrasında Rusya lideri Putin’in Türkiye’ye ilk ziyaretini gerçekleştirdiği Ekim 2016’da yine İstanbul’da atılmıştı.
Uçak krizi nedeniyle bir dönem askıya alınan TürkAkım projesi sonraki süreçte de kritik bir rol oynamış, kopma noktasına gelen ilişkilerin onarılıp güçlenmesinin sembollerinden biri haline gelmişti.
1.100 KİLOMETRENİN 937'Sİ DENİZDEN
Rusya'nın Anapa kentinden başlayan TürkAkım, 930 kilometre boyunca Karadeniz'den ilerliyor ve İstanbul'un 100 kilometre batısında yer alan Kıyıköy'de karaya çıkıyor. Tamamlandığında 1.100 kilometre uzunluğunda olacak TürkAkım boru hattının 937 kilometrelik kısmı denizden geçecek.
BİRİ TÜRKİYE, BİRİ AVRUPA İÇİN İKİ AYRI HAT
TürkAkım, her biri 15.75 milyar metreküp doğalgaz kapasiteli olan birbirine paralel 2 ayrı hattan oluşacak. Bu hatların biri Türk pazarının ihtiyaçlarına, diğeriyse Avrupalı tüketicilerin kullanımına ayrılacak.
OCAK 2020'DE DEVREYE GİRECEK
Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, TürkAkım'ın her iki hattına da Ocak 2020'de doğal gaz pompalamayı planladıklarını söylemişti. (HABER MERKEZİ)