Restorasyonla tarihi camiye çinko çatı eklediler
Osmaniye’deki 15. yüzyılda yapılan Ala Camii’ye restorasyon çalışmaları kapsamında çinko çatı eklediler.
Osmaniye'nin Kadirli ilçesindeki tarihi Ala Camisi'nin çatısı, restorasyon çalışmaları kapsamında, metal(çinko) malzemeyle kaplandı.
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde , Roma döneminde bazilika olarak kullanılan yapıya, Bizans döneminde kilise eklendi. 15. yüzyılda bölgeye hakim olan Dulkadiroğulları Beyliği hükümdarı Alaüddevle Bozkurt Bey'in oğlu Kasım Bey ise , tarihi yapıyı babası adına mihrap ve minare eklettirerek, camiye dönüştürdü. 1800 yıllık Ala Camisi'nde 2014'te başlatılan restorasyon çalışmalarında sona ise bazilika en son olarak çinko çatılı yapıya dönüştü.
ÇATI İLK DEĞİL
Ancak çinko çatı tarihi camiye yapılan ilk resterasyon müdahalesi değil. ihaleyi alan firma avlu içerisindeki mozaikleri drenaj borusu döşerken taban mozaiklerini kırmış.Kadirli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Muzaffer Yüksel Kaya, ", "Ala Camisi'nin son mimari restorasyonda içler acısı halini birlikte izliyoruz. İlk ihaleye verildiğinde ferforje çalışması yapıldığında drenaj boruları yerleştirilirken, avlu içindeki taban mozaiklerinin birçoğunu yok ettiler. Sadece içerideki mozaikler kaldı. Mozaiklerin yok edilmesine yanarken, bu çatı görüntüyü iyice bozdu" dedi.