Reuters: Erdoğan İslami eğitimi merkeze alıyor

Reuters, 'Türkiye özel raporu'nda İslami eğitime verilen desteğin artmasının, hükümetin laik eğitim sisteminin merkezine dini eğitimi yerleştirmeyi hedeflemesinden kaynaklandığını yazdı.

Reuters: Erdoğan İslami eğitimi merkeze alıyor

ARTI-GERÇEK- Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye’deki eğitim sistemini İmam Hatip okulları özelinde incelediği raporunda dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. Reuters'un kıdemli muhabiri Daren Butler'ın 'Türkiye özel raporu'nda ülkede İslami eğitimin artığına dikkat çekilerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın laik Türkiye'yi İslami eğitim ile yeniden dizayn etmeyi hedeflediği belirtildi. Butler raporunda, AK Parti iktidarı ile İslami eğitim veren imam hatip okullarının hem sayılarının hem de harcanan kaynakların giderek artığını ifade ederek, hükümetin bununla laik eğitim sisteminin merkezine dini eğitimi yerleştirmeyi hedeflediğini yazdı.

'İMAM HATİP OKULLARINA 2 KAT DAHA FAZLA KAYNAK AYRILIYOR'

İslami eğitim veren imam okullarına giden öğrenci sayısının 2012’de bu yana artmaya devam ettiğine dikkat çekilen raporda, hükümetin bu okullara giden öğrenciler için 2 kat daha fazla kaynak ayırdığı belirtildi. 2018 yılı bütçesinden 14-18 yaş grubundan kız ve erkek öğrencilerin gittiği imam hatip okullarına ayrılan bütçenin ikiye katlanarak 6,57 milyar liraya yükseldiği belirtilen raporda, "Bu oran neredeyse genel lise eğitimi için ayrılan bütçenin çeyreğine denk geliyor. İmam Hatip okullarında okuyan toplam 645 bin örgencinin genel eğitim içinde sadece yüzde 11 olmasına rağmen bu okullara kaynağın yüzde 23'ü aktarılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Reuters'ın araştırmasına göre, hükümet, normal okulla giden bir öğrenci için yıllık 6 bin lira ayırmayı hedeflerken bu oran imam hatip okullarında okuyan öğrenciler için 12 bin 500 lira ile neredeyse 2 kat daha fazla. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi de Reuters'ın araştırmasını doğruluyor. Bakanlığın bütçesi, 2018’de geçen yıla göre 7 milyar lira artarak 92 milyar 528 milyon liraya çıkarken, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün payındaki artış yüzde 68’i bulması dikkat çekti. Dini eğitim için belirlenen 6,7 milyar liralık ödeneğin 6,6 milyar lirası imam hatip okulları için kullanılacağı açıklanmıştı.

‘KAYNAK ARTIYOR BAŞARI DÜŞÜYOR’

İmam hatip okullarına hem giden öğrenci sayısı hem de ayrılan kaynakların artmasına rağmen bu okullardan üniversiteyi kazanan öğrenci sayısının genel ortalamanın altında kaldığına dikkat çekilen raporda, daha iyi koşullarda eğitim imkanı sağlanmasına rağmen eğitim kalitesi ve başarının artmadığı değerlendirmesinde bulundu. Reuters'ın raporunda 2017 üniversite yerleştirme sonuçlarına dayanadırılarak normal okulda okuyup üniversiteyi kazanan öğrencilerin oranının yüzde 35 imam hatip okullarında ise yüzde 18 olduğu belirtildi.

‘EĞİTİMDE GERİLEME EKONOMİYİ DE ETKİLER’

OECD’nin 2016 yılındaki araştırma sonucuna göre, Türkiye’de imam hatip okullarında okuyan öğrencilerin başarı oranı genel ortalamanın altında. OECD raporunda en dikkat çekilen gerilemenin fen, matematik gibi sayısal alanlarda olduğu belirtilen, Reuters raporunda, Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisi arasında görmek isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu başarı ortalaması ile hedefine ulaşmasının kolay olmayacağı yorumu yapıldı. Türkiye şu an en gelişmiş 20 ekonomi arasında yer alıyor.

‘ERDOĞAN İSLAMİ EĞİTİMİ MERKEZ’E ALMAYI İSTİYOR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mezun olduğu ve kendi adının verilerek yeniden açılışı yapılan Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin açılışında imam hatip okulu öğrencilere seslenerek, ‘Dindar nesil yetiştireceğiz’ dediğini hatırlatan Butler, AK Parti hükümetinin iktidara geldiği günden bu yana laik eğitimi verenTürkiye’de islami eğitimin merkeze alınmaya çalışıldığını belirtti.

'2018’DE 128 İMAM HATİP OKULU İNŞA EDİLECEK'

2002’den bu yana imam hatip eğitiminin 10-14 yaş aralığındaki ortaokul seviyesine kadar genişletildiğine dikkat çekilen raporda, bununla imam hatip okullarına giden öğrenci sayısının 1,3 milyona yükseldiği belirtildi. Hükümetin bütçe ve yatırım planlarında 2018’de ilk olarak 128 yeni imam hatip okulu ve daha sonrası için 50 okulun yapımının da planlandığı belirtilirken, yetkililerin şimdiye kadar toplam kaç okulun imam hatibe dönüştüğüne ilişkin açıklama yapmaktan kaçındıklarını yazdı.

EĞİTİM BAKANI: HALKIN TALEBİNİ KARŞILAMAYA ÇALIŞIYORUZ

Geçtiğimiz Aralık ayında yeni bir imam hatip okulunun temel atma töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Mehmet Yılmaz’ın "Halkın talebi doğrultusunda yeni okul inşa ettikleri" hatırlatılan raporda, başkanlık ofisinden bir yetkilinin, "İnsanlara zorla dini eğitim vermiyoruz. Biz sadece çocuklarına dini eğitim aldırmak isteyen aileler için uygun ortamı oluşturuyoruz" dediği belirtildi.

‘KIZIM KAPANACAĞI VE KURAN ÖĞRENECEĞİ İÇİN SABIRSIZLANIYOR’

Raporda, 800 öğrencisi olan İstanbul Avrupa yakasındaki Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip okulunda 16 yaşındaki oğlu okuyan Kamber Cal isimli velinin, "Oğlum bu okulda okumaktan dolayı çok mutlu. Kızımda gitmek için sabırsızlanıyor. Zamanı geldiğinde kapanacak ve orada Kuran ve Peygamber'in hayatını öğrenecek" dediği belirtildi. Raporda ayrıca, ailelerin çocuklarına ahlaki eğitim de aldırmak istedikleri için çocuklarını imam hatiplere yolladıkları değerlendirmesinde bulunuldu.

Anadolu yakasında normal eğitim verdiği sırada imam hatibe dönüştürülen Sarıgazi okulunda çocukları okuyan ailelerin topladıkları binlerce imzalı itiraz dilekçesine rağmen durumu değiştiremedikleri belirtilen raporda, 10 yaşında kızı normal eğitim veren bir okulda okuyan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir annenin kendisi gibi ailelerin çocuklarının geleceği için mücadeleye devam edecekleri de belirtildi.

‘LAİKLER, MUHAFAZAKÂRLAŞTIRILMA KAYGISI YAŞIYOR’

Raporda, aileler, eğitimciler ve eğitim yetkileri ile yaptıkları görüşmelere dayanarak halkın bazı kesimlerinin imam hatip okullarıyla islami eğitimin giderek yayınlaşmasından ciddi rahatsız oldukları da belirtildi. İslami gelenekten gelen AK Parti'nin daha çok oy aldığı muhafazakâr kesim ile liberal ve laik kesimlerin İslami eğitim konusunda ciddi görüş ayrılıkları yaşadıkları belirtilen raporda, laik kesimin hükümetin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana Atatürk’ün kurduğu laik Türkiye değerlerinde geriye doğru gidileceği kaygısı yaşadıkları da hatırlatıldı.

15 Temmuz darbe girişiminden bu yana hak ihlalaeri ve tutuklanmaların arttığına dikkat çekilen raporda, halkın AB ile ilişkilerin gergin seyretmesinin ülkeyi demokratik değerlere daha da uzaklaştıracağı kayıgısını taşıdıkları da ifade edildi.

Reuters: Erdoğan İslami eğitimi merkeze alıyor - Resim : 1

cumhurbaşkanı erdoğan imam hatip reuters laik Muhafazakar liberal