Reuters'a konuşan yetkili: Türkiye, diplomatik araç konusunda Somali'den açıklama istedi

Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlunun motokurye Yunus Emre Göçer’in ölümüne yol açtığı sırasında diplomatik araç kullanması hakkında Mogadişu'dan açıklama istendiğini söyledi.

Reuters'a konuşan yetkili: Türkiye, diplomatik araç konusunda Somali'den açıklama istedi

Artı Gerçek - Motokurye Yunus Emre Göçer’in öldüğü kazada Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmut serbest bırakılması sonrası yurtdışına kaçmasına tepkiler sürerken, Reuters ajansına konuşan bir Türk yetkili "Türkiye'nin Somali'den açıklama talep ettiğini" söyledi.

İsmi açıklanmayan yetkili, Mahmut'un bu sırada diplomatik plakalı bir araç kullandığına dikkat çekip "Diplomatik statüsü bulunmayan kişilerin bu araçları kullanma hakkı yok. Bu konuda Somali'den bilgi istendi" dedi.

Yetkili, Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlunun diplomatik plakalı araç kullanmasının soruşturma açısından bir şeyi değiştirmediğini, zira kendisinin "dokunulmazlığı veya diplomatik muafiyeti olmadığını" belirtti.

Reuters'ın haberinde, Somalili yetkililere ulaşılamadığı" notu da dikkat çekti.

NE OLMUŞTU?

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmut'un oğlunun karıştığı trafik kazası sonrası olay yeri incelemesi ve ilk kusur değerlendirmesi yapan polislerin, Göçer'in şerit değiştirme kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle kusurlu bulduğu ve araç sürücüsüne kusur atfetmedikleri ortaya çıkmıştı.

Dosyanın kusur tespiti için 7 Aralık 2023 tarihinde trafik bilirkişisine gönderilmesinin ardından ayın gün verilen raporda ise, araç sürücüsünün asli kusurlu olduğu, motosiklet sürücüsünün kusurun bulunmadığı tespit edilmişti. Bu sırada Muhammed Hasan Şeyh Mahmut'un 2 Aralık'ta yurt dışına kaçtığı anlaşılmıştı.

Göçer'in eşi Öznur Göçer'in "Görüntüler ortaya çıkana kadar polis bize eşimin intihar ettiğini söyledi" demesi, olayın örtbas edilmek istendiği yorumuna yol açmıştı.

Göçer’in ölümüne sebep olan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun Türkiye’den kaçmasından beş gün sonra, Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçiliği’nden bir heyetin Somali Cumhurbaşkanı Mahmut ile görüştüğü de ortaya çıkmıştı.

Gazeteci İsmail Saymaz, Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'un 'yukarıdan gelen bir telefonla, Somali Cumhurbaşkanı'na jest için bırakıldığını' yazmıştı.

Kuryenin ailesinin avukatı Iyaz Çimen, "Yüzde yüz kusurlu olan araç sürücüsünün 'Taksirle Adam Öldürme' den dolayı cezalandırılmasını bekliyoruz. Olaya ilk müdahale eden memurun yapmış olduğu hatalı değerlendirme neticesinde şu aşamada şüphelinin yakalanmamış oluşu, olayın üzerinden yaklaşık bir haftanın geçmesi dolayısıyla hiç yakalanamama ihtimaliyle karşı karşıyayız" demişti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Somali Cumhurbaşkanının oğlunun karıştığı trafik kazası ile ilgili olarak kaza sonrası olay yeri incelemesi ve ilk kusur değerlendirmesini yapan polis memurları hakkında adli soruşturma başlatılmıştır” demişti.

Tunç, “Alınan ikinci rapor üzerine iki rapor arasındaki çelişkinin giderilmesi ve kesin rapor alınması için Adli Tıp Kurumundan rapor beklenmektedir. Sıfatı ne olursa olsun herkes kanun karşısında eşit olup şüphelinin yakalanması için uluslararası prosedür dahil tüm süreç titizlikle işletilmekte ve soruşturma tüm yönleriyle sürdürülmektedir" diye konuşmuştu. (DIŞ HABERLER)