Rize İdare Mahkemesi de Cerrattepe'de ÇED raporunu iptal etti: 'Cengiz Holding bir ay içinde alanı terk etmeli'
Atakan ASILBAY
ARTVİN - Anayasa Mahkemesi'nin 21 Mayıs'ta Cengiz Holding'in Cerrattepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen ÇED olumlu raporunu iptal etmesinin ardından Rize İdare Mahkemesi de karara uydu. Kararın ardından yaşam savunucuları Yeşil Artvin Derneği'nde basın açıklaması yaptı. Derneğin yönetim kurulu üyesi avukat Bedrettin Kalın, "Anayasa Mahkemesi diyor ki, 2009/7 genelgesiyle burada bir madencilik yapılamaz. Mahkemeye gittik, yürütmeyi durdurma talebinde bulunduk. Şimdi bu mahkeme kararı ÇED olumlu kararını iptal ediyor. ÇED olmadan bir madencilik faaliyeti yapılması da mümkün değil. İdari yargılama usul kanununa göre bu kararın valiliğe verilmesinden sonraki bir ay içerisinde valilik bu kararı uygulamak zorunda. Hemen üretimin durdurulması gerekir. Bir ay içerisinde de şirketin alanı terk etmesi gerekir. Biz yarın itibariyle bir üst yazıyla bu kararı valiliğe bildireceğiz ve kararın gereğini yerine getirmelerini isteyeceğiz" diye konuştu.
'TEMYİZ ETSELER DE DANIŞTAY AYM KARARINI UYGULAR'
Cengiz Holding'in Danıştay'a başvurarak kararı temyiz edebileceğini anlatan Kalın, "Danıştay’dan kararın yürütmesinin durdurulmasını isteyebilirler.
Yasal olarak hakları var. Danıştay kararın yürütmesinin durdurulmasına karar verirse tahliye işlemi durmuş olur. Ama böyle ihtimal bana sorarsanız yüzde 1 bile yoktur çünkü Anayasa Mahkemesi’nin bir kararı var. Rize İdare Mahkemesi de o karara uymuştur. Danıştay'ın bunu tartışacak, doğru muydu yanlış mıydı diyebilecek durumu yok. Öyle bir tartışma yaratabilecek hukuksal bir zemin yok. Danıştay da kararı onaylayacaktır" dedi.
'KARARIN UYGULANMASINI HEP BERABER TAKİP EDECEĞİZ'
Bir aylık yasal sürede madencilik faaliyetlerine son verilmesi gerektiğini vurgulayan Kalın, "Bir aylık süreleri yarın itibariyle başlar ve bir aylık süre içerisinde maden faaliyetinin tüm unsuruyla durması gerekir. Bunu yapmayan kamu idaresi suç işlemiş olur. Valilik suç işlemiş olur. Çevre İl Müdürü, Orman Bölge Müdürü, İl Özel İdaresi suç işlemiş olur.
Burada ruhsatlandırma işlemi yapan, bu faaliyetlere izin veren her kamu idaresi bu kararın kendilerine bildirildiği tarihten itibaren bir ay içersinde o faaliyetleri durdurmaz, geri almazlarsa suç işlemiş olurlar. Bir ay içerisinde kararın uygulanmasını hep birlikte Artvin halkı olarak takip etmemiz gerekiyor. Başından beri söylediğimiz gibi hiçbir mücadele boşa gitmiyor. Elbette uzun zaman alıyor, maalesef hukuk sistemi bu şekilde ama eninde sonunda adalet yerini buluyor" diye konuştu.