Rojava’da Şam’la görüşmelerin önünü açacak görev değişikliği var

Son zamanlarda Rusya’nın Kürtlerle Şam arasındaki diyaloga biraz daha yatırım yaptığına dair haberler geliyor. Rus-Amerikan diyaloğunun ilerlediğine dair belirtiler var.

Rojava’da Şam’la görüşmelerin önünü açacak görev değişikliği var

Türkiye’nin Kürtlerin hukuki statü elde etme olasılığına karşı kesintisiz tehditleri, ABD’nin stratejik bir bakış içermeyen varlığının arz ettiği belirsizlik, Suriye devletinin her şeye rağmen ayakta durması Kürtler açısından Şam’ın çözümün adresi olduğu gerçeğinin altını çiziyor.

Suriye Demokratik Güçleri ve özerk yönetimin Şam’la diyaloğunun önünü açacak bazı görev değişikliklerinin gündeme gelmesinin nedeni de bu. Bu eğilim Rusya’nın da varmak istediği çözüme gidiyor.

Son zamanlarda Rusya’nın Kürtlerle Şam arasındaki diyaloga biraz daha yatırım yaptığına dair haberler geliyor. Rus-Amerikan diyaloğunun ilerlediğine dair belirtiler var. Türkiye’nin yeni bir askeri harekâta kalkışmasının önünü kesmek için Rusya’nın Suriye ordusu ile ortak askeri tatbikata girişmesi Rus-Amerikan diyalogunun sürdüğünün de teyididir.

Ki Fırat’ın doğusunun hava sahası açısından ABD’nin kontrolünde olduğuna dair mutabakat dikkate alındığında Rusya’nın hava unsurlarıyla bölgede bulunması bir şeye işaret ediyor: Burada Amerikan yönetimi de Türkiye’nin Kobani dâhil yeni alanlara girmesini istemiyor.

Amerikan tarafı Biden-Erdoğan görüşmesinde yeşil ışık yakılmadığını da söylüyor. Bütün bu faktörler Rusya’nın Ankara ile olası pazarlıklarda Türkiye’ye alan açacak bir esneme göstermesi için çok fazla nedeni olmadığını gösteriyor.

Basına sızdırılan bazı pazarlıklar var, bunlar teyit edilmiş değil. İddiaya göre Kobani’nin merkezinin Rus askeri polis gücüne bırakılması, Türkiye’nin de Kobani’nin etrafında belli yerlere girmesi ve M-4 yolunda Kürt bölgeleri arasında bağlantıyı kesecek şekilde M-4 yolunda kontrol sağlaması öngörülüyor.

Buna karşın Rusya da Fırat’ın batısında M-4 yolunun kontrolünün Suriye ordusuna bırakılması şartını öne sürüyor. Bu pazarlığın ne kadar spekülatif ne kadar gerçek olduğun bilmiyoruz.

Fakat Rusya’nın 2019’de Barış Pınarı Harekâtı’nı durduran mutabakattan sonra Suriye ordusu lehine sahadaki değişikliklerden geri adım atması beklenmez. Rusya şimdiye kadar Suriye ordusuna devredilmiş hiçbir alanda geri adım atmadı.

Fırat’ın doğusunda M-4 yolunda statükonun değişmesi sadece Kürt bölgeleri arasında bağlantıları koparmak değil Suriye ordusunun da hâkimiyet alanlarına müdahale anlamına geliyor. Bu yüzden ortaya atılan pazarlık iddialarına temkinli yaklaşmak gerekiyor.

ABD rusya Recep Tayyip Erdoğan şam özerk yönetim Joe Biden