Rönesans Rezidans'ın eski arsa sahipleri konuştu: 2016'da mahkemeye vermiştik

Financial Times, Antakya'da yüzlerce kişinin öldüğü, 80'den fazla kişinin cenazesinin hâlâ bulunamadığı Rönesans Rezidans'ı mercek altına aldı. Eski bir zeytinlik olan arazinin eski sahipleri, 2016'da şirkete dava açtıklarını açıkladı.

Rönesans Rezidans'ın eski arsa sahipleri konuştu: 2016'da mahkemeye vermiştik

Artı Gerçek - İngiliz gazetesi Financial Times (FT), Hatay'ın Antakya ilçesinde 'cennetten bir köşe' olarak pazarlanan ancak Maraş depremlerinde yüzlerce kişinin enkazı altında can verdiği Rönesans Rezidans'ı manşetine taşıdı. "Türkiye depremi: 'Cennet' daireleri hakkında soruşturma" başlıklı analizde, yapının "Türkiye'de inşaat sistemindeki çürümenin simgesi haline geldiği" yorumu yapıldı. Haberde, yeni yönetmeliğe göre inşa edildiği varsayılan binlerce binanın da yıkıldığı vurgulandı.

'AÇILIŞA YETKİLİLER KATILMIŞTI'

FT, kapsamlı analizine, Rönesans Rezidans'ın 2011'deki temel atma törenine dönemin adalet bakanının yanı sıra Hatay valisi, Hatay belediye başkanı ve emniyet müdürünün katıldığını hatırlatarak başladı.

Gazete, yapıyı mühendislere de yorumlattı. Uzmanlar, binanın en-boy-genişlik oranlarının, deprem bölgesine ve üzerinde yükseldiği zemine uygun olmayabileceğini savundu. Yapının bu haliyle gerekli izin belgelerini nasıl aldığını sorgulayan gazetenin, arsa sahipleri ile söyleşisi de dikkat çekti.

Eski bir zeytinlik olan arsanın eski sahiplerinden olan Ferit Şahin, FT ile söyleşisinde araziyi (depremden sonra üzerinde para ile Karadağ'a kaçarken yakalanan) müteahhit Mehmet Yaşar Coşkun'a verme süreçlerini anlattı. Ferit Şahin'in, Coşkun'un şirketi Antis Yapı'ya 2016'da dava açtıklarını söylemesi dikkat çekti.

'SAYGIN BİR İSİM OLDUĞU İÇİN VERDİK'

Kardeşi Şahin Şahin ile yeğeni Uğur'un da Rönesans Rezidans'ta öldüğünü söyleyen Ferit Şahin, zemin üzeri 12 katlı Rönesans Rezidans'ın arazisini, geçmişte Antakya Mimarlar Odası'nın da başkanı olan Coşkun'a, "saygın" bir isim olduğu için verdiklerini anlattı.

'2016'DA DAVA AÇTIK, GETİRDİĞİ UZMANLAR SORUN GÖRMEDİ'

Bununla birlikte, 2016 yılında aile olarak Antis Yapı'yı mahkemeye verdiklerini de açıkladı. Buna göre aile, binada deprem sığınağı bulunmaması ve acil durum araçları için uygun yol yapılmaması dahil olmak üzere, binada güvenlik ihlalleri bulunduğunu savunuyordu.

Coşkun'un şirketiyse herhangi bir ihlal yaptıkları suçlamasını reddetti ve dava mahkemelerde "kaybolup gitti." Ferit Şahin, Coşkun'un çağırdığı bir dizi uzmanın "Rönesans'ta büyük bir sorun olmadığı" yönünde ifade verdiğini de anlattı.

'ANTAKYA'NIN EN PRESTİJLİ BİNASIYDI'

FT'deki habere göre Coşkun ailesi binanın güvenliğini sorgulamış olsa da, bu derece 'dayanıksız' olduğundan şüphelenmediler. Öyle ki, bir diğer aile üyesi Gökhan Şahin, FT ile söyleşisinde "Deprem haberiyle uyandığımda, [kardeşim] Şahin Şahin için endişelenmedim. Birileri güvendeyse, Rönesans'ta olduğu için bu kişinin o olduğunu düşündüm. Burası Antakya'daki en prestijli binaydı. Hiçbirimiz bunun olmasını beklemiyorduk" dedi.

Gökhan Şahin, arsayı müteahhide verdikten sonra 249 daireden 90'ını kendilerinin aldığını, bu dairelerin büyük kısmını sonradan sattıklarını ve aileden sadece 55 yaşındaki Şahin Şahin'in burada oturmaya devam ettiğini söyledi.

'COŞKUN AİLESİ BURADA HİÇ YAŞAMADI'

"Proje için en iyi isimleri bulduğumuzu düşünmüştüm. Profesyonelliklerinden etkilenmiştim. Onlara güvenmiştim. Kör olmuşum" diyen Gökhan Şahin'in, geriye dönüp baktığında bazı şeyleri farklı değerlendirdiğini söylemesi de dikkat çekti: "Coşkunlar hiçbir zaman Rönesans'ta yaşamadı. Bu beni gerçekten şaşırtmıştı."

Şimdi kardeşinin ve yeğeni Uğur'un son saatlerini düşündüğünü, 32 yaşındaki yeğeninin cenazesinin teşhis edilmesi için DNA testi gerektiğini anlatan Gökhan Şahin, "En acı verici olan şey nasıl öldüklerini bilmemek. Hemen mi öldüler, ilk sarsıntıyı atlatıp o ilk günlerde hiç gelmeyen yardımı mı beklediler..." ifadelerini kullandı.

'MODERN BİNALAR YIKILMAMALIYDI'

FT'nin haberinde, 249 daireli, 12 katlı Rönesans Rezidans'ın deprem bölgesinde ince uzun bir mimari ile inşa edilmiş olması da sorgulandı. Haberde, "İnşaat mühendisleri ve deprem uzmanları Rönesans Rezidans'ın neden devrildiğini tam olarak bilmek için çok erken olduğunu söylüyor. Fakat bir nokta üzerinde oybirliği var: Bunun gibi modern binalar, 7.8 büyüklüğündeki depremin veya birkaç saat sonraki 7.5 büyüklüğündekinin ardından yıkılmamalıydı" denildi.

'EN-BOY ORANI DEPREM BÖLGESİNE UYGUN DEĞİL'

İngiltere'de yaşayan ve inşaat danışmalığı kuruluşu engineersHRW'de çalışan yapı mühendisi Jane Wernick, binanın ince-uzun dikdörtgen şeklinin riskli olduğunu söyledi. 134 metre uzunluğundaki, 17 metre enindeki yapının 8'e 1 boy-en oranına sahip olduğuna dikkat çeken Wernick, bu oranın inşaat sahasında özel bir analiz gerektirdiğini söyledi. Wernick, "Bu oran muhtemelen, bir deprem bölgesinde inşaat yapıyorsanız, akılcı bulacağımızdan daha yüksek" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)