Rönesans'ın jeti istisnai değilmiş: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, personelin 'layıkıyla ağırlanması' şartını da koymuş

Rönesans'ın jeti istisnai değilmiş: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, personelin 'layıkıyla ağırlanması' şartını da koymuş
Rönesans'ın jetiyle yurtdışına giden Uraloğlu'nun başında olduğu Ulaştırma Bakanlığı, şirketlerle imzaladığı sözleşmelere personelin 'layıkıyla ağırlanması' şartını koymuş. Bu şart, yüksek hızlı tren projeleriyle Bursa Şehir Hastanesi ihalesinde yazılmış.

Artı Gerçek - Almanya’da katıldığı toplantıya Rönesans Holding’e ait özel jetle giden 'ücretsiz gittim' sözlerini sarf eden Abdulkadir Uraloğlu'nun başında bulunduğu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın harcamalarına ilişkin Sayıştay raporuna yansımayan bir 'harcama' kalemi ortaya çıktı.

En son 2019 ve 2020 yıllarında Meclis’e sunulan fakat diğer yıllarda Sayıştay’da yer almayan tespite göre Bakanlık, şirketlerle yaptığı sözleşmeye seyahatlere gönderilecek personelin 'layıkıyla ağırlanması' şartını da yazmış.

Bu gezi şartı, Bandırma-Bursa ve Mersin-Adana yüksek hızlı tren projeleri ile Bursa Şehir Hastanesi yapımı ihalesinde yazılmış.

BEDELİ BÜTÇEDEN

Sayıştay denetçileri, bu lüks harcamaların şirket kasasından sağlandığı iddialarına da şu yanıtı verdi:

“Bu unsurların sözleşmelerin ‘Diğer Hususlar’ bölümünde yer alması, talep edilen araç, gereç, personel, seyahatler ve konaklamalar için birim fiyat teklif cetvelinde bir teklif alınmaması ve dolayısıyla bu unsurlar için ihale aşamasında bir fiyatın/bedelin oluşmaması, yüklenicinin bu işleri bedelsiz sağlayacağı gibi bir yanılgıya neden olabilmektedir. Oysa tüm unsurlar incelendiğinde talep edilen hususların ciddi bir maliyet içerdiği ve yüklenicilerin teklifi sırasında tüm bu maliyet unsurlarını içerecek şekilde teklifini sunduğu bilinmelidir. Dolayısıyla, sözleşmelerde talep edilen tüm bu unsurlar için yapılan ödemelerin ilgili işin hak edişleri vasıtasıyla genel bütçe ödeneklerinden karşılandığı açıktır.”

BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, Sayıştay’ın 2019 ve 2020 yılları denetim raporlarındaki tespitler şu şekilde:

‘HEDİYE’LERİN KAYDI YOK

‘‘Çok sayıda otomobil, ofis araç ve gereçleri temin edildi. Otomobil, araç ve gereçlerin büyük bir bölümü, lüks araçların tamamı Bakanlık merkez teşkilatınca kullanılıyor. Dolayısıyla, temin edilen araç ve gereçler sözleşmesi yapılan işin ifasından ziyade merkez teşkilatın genel ve sürekli ihtiyaçlarının teminine yöneliktir. Ayrıca, ofis araç ve gereçlerinin idareye tahsisine rağmen, taşınır kayıtlarının yapılmaması ise ayrı bir sorun oluşturmaktadır. Taşınır kayıtları ve taşınır teslim belgesi olmadan yapılan kullanımlar Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in “Hediye Alma ve Menfaat Sağlama Yasağı” başlıklı maddesi kapsamında değerlendirilebilecektir.’’

‘MÜTEAHHİTE ALDIRDI’

“Otomobil teminleri, araçların mahiyeti itibarıyla da mevzuata uygun değildir. Mevzuat, sınırlı sayıdaki makam ve hizmetler dışında yabancı menşeli araç edinilemeyeceğini, hizmet alımı yoluyla kiralanamayacağını veya başka bir yöntemle taşıt alınamayacağını ve araçların yüzde 50 yerli olacağını açıkça ifade etmektedir. İdare genel bütçe ödenekleri ile temin edemeyeceği araçları yapım ve danışmanlık işleri sözleşmelerinin diğer hususlar bölümünü kullanarak temin etmektedir.”

'ETİK KURALLARA AYKIRI'

“Etik Sözleşmesi ve Etik Davranış İlkeleri ile ilgili mevzuata aykırıdır. Görev yapılan kurumla iş, hizmet veya çıkar ilişkisi içinde bulunanlardan alınan karşılama, veda ve kutlama hediyeleri, burs, seyahat, ücretsiz konaklama ve hediye çeklerinin hediye alma yasağı kapsamındadır.”

TEPKİLER ÜZERİNE URALOĞLU NE DEMİŞTİ?

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda dün sunum yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Rönesans Holding'e ait uçakla Almanya'ya gitmesinin tepki çekmesi üzerine "Bakanlığa büyük iş yapan ilgili firmanın sözleşmesinde 31. maddede, bu anlamdaki kendi konuları ile ilgili yani ulaştırma ile ilgili yurt içi ve yurt dışındaki eğitim, sempozyum ile ilgili masraflar bilabedel olmak üzere taraflarından karşılanır diye bir imkan var.

Burada ne bir uçak kiralaması var ne devletin ilave bir ücret ödemesi var. Böyle bir imkanla biz 4 günlük programı iki günle sınırlandırdık. Yani ne kiralama ne ödeme ne de müteahhit firmaya borçlu kalma vardır" açıklaması yapmıştı.

'SAYIŞTAY'I HİÇE SAYIYORSUNUZ'

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Uraloğlu'nun açıklamasına "İhale verdiği şirketin özel uçağıyla yurt dışı gezisi yapmıştı. Dedi ki ‘Bunu biz, ihale sözleşmelerine ek bir madde olarak koyuyoruz. Oysa Sayın Bakan, 2020 Sayıştay Raporu’nda, bırakın uçağı, taşıtlar için bile böyle bir madde koyamayacağınızı; böyle bir madde koyarsanız suç işleyeceğinizi Sayıştay açıkça söylemiş. Ve siz, Sayıştay’a rağmen özel uçak sevdanız için o maddeyi ekliyorsunuz ve Sayıştay’ı hiçe sayıyorsunuz” diyerek tepki göstermişti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar