RSF Temsilcisi Önderoğlu Albayrak'ın istifasını görmeyenleri yazdı: Mesleğe ihanettir

RSF Temsilcisi Önderoğlu Albayrak'ın istifasını görmeyenleri yazdı: Mesleğe ihanettir
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Berat Albayrak'ın istifasını yazamayan basını yazdı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın sosyal medya hesabından yayınlanan istifa mektubunu AKP’nin tüm açıklamalarını yayın programını keserek veren merkez medyanın tavrı en z istifa kadar konuşuldu.

Dün, muhalif ve alternatif medya istifa duyurusunu son dakika verirken, istifa ile ilgili ayrıntıları yabancı basın kuruluşları vermiş, saatler sonra merkez medyadan ‘son dakika’ haberleri geçmişti.

Gazetecilerin ve matbaa emekçilerinin sendikası DİSK Basın-İş, dün istifa haberinin verilmediği saatlerde ‘Yeni Türkiye’de sıvası dökülen yeni medya’  başlığıyla ilk tepkiyi verirken, "Bir bakan "ben istifa ediyorum" dediği halde bu sözleri bile medyada yer bulamadı. İktidarın birer propaganda aygıtına dönüşen medya kuruluşlarının pulları bu istifa sürecinde bir bir dökülmüş oldu. Bu durum bir kez daha gösterdi ki: gazeteciliğin belgesi saraydan alınan turkuaz kartlar değil, kamuoyuna duyurulan haberlerdir. O haberler için ter döken basın emekçilerinin fedakâr çabalarıdır. O çabaları gazetecilik diye takdir edecek makam ise saraylar değildir, halkın vicdanıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu’da  medyanın tutumuna ilişkin, "Okura nesnel haber ulaştırma sorumluluğu bakımından da mesleğe ihanettir" dedi.

‘EN VAHİM TUTUMLARDAN BİRİDİR’

Önderoğlu’nun kaleme aldığı eleştiri yazısı şu şekilde: 

Binlerce dükkan kısa çalışma ödeneği ve kredi desteğine rağmen kepenk kapatıyor, insanlar iş bulma kurumları önünde umutsuzca bekliyor, depremde ailesini kurtaran emekli "Bu devlete 65 yıl vergi verdim, bir arayıp soran yok mu?!" diye haykırıyor, işçiler sanayi bölgelerinde işveren şantajıyla yüz yüze pandemi tehdidine terk ediliyor. 

Gelin görün ki bu ülkede, ayrıcalıklı sermaye gruplarına bağlı medya kuruluşlarından hiçbiri, pandeminin çok öncesinde ekonomik krizin baş sorumlularından biri olarak gösterilen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı olduğu için "yeri sağlam" Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Instagram üzerinden sağlık nedenini öne sürerek istifa ettiğini duyurmaya yanaşmadı. 

Çoğunluk medyasının bu sessizliği ve yurttaşı bilgilendirmekten feragati, bir toplumu tehlikeler karşısından savunmasız bırakacak en vahim tutumlardan biridir. Bu keyfiyet, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde belirtildiği üzere okura nesnel haber ulaştırma sorumluluğu bakımından da mesleğe ihanettir.

İktidarın onca kamu kaynağıyla beslediği onca medya organının ekonomik kriz, sosyal haklar, yanlış toplumsal politikalar konusunda kamuoyunu yanıltması yeni değil. Hatırlanacak olursa, gazete sayfalarına yansımayan bu meseleler, iktidara fatura olarak 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde yansımıştı. 

‘ELEŞTİRİ ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KÖKÜNÜN KAZINMASI’

Son 15 yıldır iktidarın "Kutlu yürüyüş" ve "milli hedefler" yolunda rıza üretmek için ele geçirdiği büyük sermayeye bağlı medya kuruluşları, her yurttaşın vergileriyle beslenen ve karşılığında kutuplaştırma takdim eden zihinlerimiz için köreltici araçlardır. 

İktidar ve sözümona öz düzenleyici kurumlarının (Cumhurbaşkanlık İletişim Başkanlığı, Basın İlan Kurumu, RTÜK vs.) bu ideolojik hedeflerle, araştırmacı gazeteciliği aforoz etmesi, eleştiri özgürlüğünün kökünü kazıması ve doğruları gündeme getirme sorumluluğunun hedef almasının en doğrudan mağduru yurttaştır. Bu yapısal tahribatla, esnek tarzlarda da olsa, nesnel ve gerçek misyonunu unutmayan gazetecilik örnekleriyle mücadele edilebilir. 

‘GERÇEKLERE VE DOĞRULARA SAYGI DUYMAK VE UYMAK’

Bazen, meslekteki standartları en uygun cümlelerle gözden geçirmek ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göz atmak sanıldığından daha faydalı olabilir. Meslek etiğine göre adım atması için gazeteciye, medyadan ne beklemesi gerektiğini bilmesi için de yurttaşa yararı vardır. 

Bildirge, "Gazetecinin temel görevleri ve ilkeleri" başlığı altında; 

"1. Halkın bilgi edinme hakkı uyarınca, gazeteci, kendi açısından sonuçları ne olursa olsun, gerçeklere ve doğrulara saygı duymak ve uymak zorundadır.

2. Gazeteci; bilgi ve haber alma, yorum yapma ve eleştirme özgürlüklerini ne pahasına olursa olsun savunur.

5. Gazeteci; temel bilgileri yok edemez, görmezlikten gelemez ve metinlerle belgeleri değiştiremez, tahrif edemez. Yanlış, yanıltıcı ve tahrif edilmiş yayın malzemesi kullanmaktan uzak durur.

16. Gazeteci sıfatını taşımayı hak eden herkes meslek ilkelerine en yüksek seviyede uymayı taahhüt eder. Ülkesindeki yasalara saygılı olmakla birlikte, hükümet ve benzeri kurumların müdahalelerine kapalıdır. Mesleki olarak yalnızca meslektaşlarının ve kamuoyunun değerlendirmeleri ile bağımsız yargı organlarının kararlarını dikkate alır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar