RTÜK’te HDP'li üye kalmayacak
RTÜK'te boşalan üyelikler için yapılacak seçimlerden önce yasa değişikliğine gidilmezse HDP üyesiz kalacak. Yasa değişikliği ise AKP-MHP ittifakına bağlı.
GÜNCEL- RTÜK’te AKP ve CHP kontenjanından seçilen 2 üyenin görev süresi sona erdi. HDP’den seçilen üyenin görev süresi ise Kasım’da dolacak. Bir yasa değişikliği yapılmaması durumunda boşalan 3 üyenin 2’si AKP, 1 üye de CHP kontenjanından seçilecek. Bu durumda Meclis’te milletvekili sayısı açısından 3. parti konumunda olan HDP’nin hiç üyesi kalmayacak. Meclis’in 4. partisi MHP’nin ise 2 üyesi olacak. CHP ve HDP, üyeliklerin her seçim döneminde yeniden belirlenmesi için yasa değişikliği yapılmasını istiyor. Ancak MHP, üye sayısı 1’e düşeceği için yasa değişikliği istemiyor. AKP ise fiili ortağı MHP’yi küstürmemek için yasa değişikliğine yanaşmıyor.
Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, RTÜK’te boşalan üyeliklerin hangi partinin kontenjanından seçileceğine ilişkin tartışma sürüyor. RTÜK’teki üye dağılımı 7 Haziran seçimlerinin ardından AKP 4, CHP 2, MHP 2 ve HDP 1 olarak şekillenmişti. RTÜK Yasası gereği üyelerin görev süresi 6 yıl. Geçen Temmuz ayında AKP ve CHP’nin 1’er üyesinin görev süresi sona erdi. AKP, 1 Kasım seçimlerinin ardından milletvekili sayısının arttığını, bu nedenle parti kontenjanından seçilecek üye sayısının 5 olduğunu belirterek, 2 üyenin de kendilerinin kontenjanından seçilmesi gerektiğini bildirdi. CHP ise ana muhalefet partisinin üye sayısının 2 olması gerektiğini, boşalan 2 üyelikten 1’inin kendisine ait olduğunu bildirince iki parti arasında yapılan görüşmelerde bir noktaya varılamadı. Bunun üzerine 9 üyesi olan RTÜK üyelerinin sayısı 7’ye düşmesine karşın Meclis’in çalıştığı dönemde seçim yapılmadı.
AKP KASIM'I BEKLİYOR
HDP kontenjanından seçilen üyenin, görev süresi kasım ayında sona erecek. AKP yöneticileri, boşalacak 3 üyenin 2’sinin AKP’den, 1’inin de CHP kontenjanından seçilmesi gerektiğini düşünüyor. Bu durumda RTÜK’te AKP 5, CHP ve MHP 2’şer üyeyle temsil edilecek. Bir yasa değişikliğiyle yeniden bir düzenleme yapılmaması durumunda milletvekili dağılımına göre Meclis’in 3. partisi HDP’nin hiç üyesi kalmazken, 4. parti konumundaki MHP 2 üyeyle temsil edilecek. Meclis’in açılacağı 1 Ekim’den sonra AKP’nin üye seçimleri için harekete geçebileceği belirtiliyor. AKP’nin, MHP’yi küstürmemek için yasa değişikliğine sıcak bakmadığı kaydediliyor.
YASA NE DİYOR?
Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki Yasa’nın RTÜK üyelerinin seçimini düzenleyen 35. maddesine göre, RTÜK üyesi seçimi için siyasi parti gruplarının üye sayısı oranında belirlenecek üye sayısının ikişer katı aday gösteriliyor ve üst kurul üyeleri bu adaylar arasından her siyasi parti grubuna düşen üye sayısı esas alınarak TBMM Genel Kurulu’nca seçiliyor.
Üst kurul üyelerinin görev süresinin 6 yıl olduğunun hükme bağlandığı söz konusu maddede, "Üyelerin üçte biri iki yılda bir yenilenir. Üyelerin görev sürelerinin bitiminden iki ay önce, üyeliklerde herhangi bir sebeple boşalma olması halinde, boşalma tarihinden veya boşalma tarihinde TBMM tatilde ise tatilin bitiminden itibaren bir ay içinde aynı usulle seçim yapılır. Bu seçimlerde, boşalan üyeliklerin siyasi parti gruplarına dağılımı, ilk seçimde siyasi parti grupları kontenjanından seçilen üye sayısı ve siyasi parti gruplarının halihazırdaki oranı dikkate alınmak suretiyle yapılır. Üyeliklerdeki boşalma sebebiyle yapılan seçimlerde seçilen üyeler, yerlerine seçildikleri üyelerin görev süresini tamamlar" hükmü yer alıyor.