Sağlık Bakanlığı: 2024 yılında 'Batı Nil Virüsü' altı kişide tespit edildi
Artı Gerçek - Türkiye'de "Maymun çiçeği virüsü" tartışmaları sürerken "Batı Nil virüsü" de gündeme girdi.
Sağlık Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu'nun 2024 yılında Türkiye'de 6 kişide tespit edildiğini açıkladı.
Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır. Hastalık genelde mevsimsel olup yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görülmektedir. Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmamaktadır.
— T.C. Sağlık Bakanlığı (@saglikbakanligi) August 22, 2024
Ülkemizde 2010 yılından itibaren…
Bakanlığın açıklaması şöyle:
"Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır. Hastalık genelde mevsimsel olup yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görülmektedir. Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmamaktadır. Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir. Hastalarımızın takip ve tedavilerine devam edilmektedir. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte ve süreç hassasiyetle takip edilmektedir. Güncel gelişmeler kamuoyunun bilgisine sunulacaktır."
'SAĞLIK BAKANLIĞINDAN BATI NİL VİRÜSÜ ENFEKSİYONU UYARISI'
Sağlık Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, hastalığın görüldüğü bölgede yaşayan veya bu bölgelere seyahat eden kişilerin hastalığın bulaşması açısından dikkatli olması gerektiği vurgulandı. Hastalıktan korunmak için temel yaklaşımın sivrisinek sokmasından korunmak olduğu bildirildi. Bu nedenle hastalığın görüldüğü bölgelere seyahat eden vatandaşların bakanlığın yayımladığı seyahat talimatlarına uyması gerektiği söylendi.
Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu ???????? pic.twitter.com/02ToqkAFQe
— T.C. Sağlık Bakanlığı (@saglikbakanligi) August 22, 2024
'HASTALARIN YÜZDE 80'İNDE BELİRTİ GÖRÜNMÜYOR'
Açıklamada, virüsün bulaştığı kişilerin yüzde 80'inde herhangi bir belirti görülmediği, hastaların yaklaşık yüzde 20'sinde ise ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişlik, bulantı-kusma ve ciltte dökülmelerin görüldüğü kaydedildi. Hastanın iyileşme süresinin ise yaklaşık 1 hafta olduğu ifade edildi.
Vatandaşların, Batı Nil Virüs Enfeksiyonu için riskli ülkeleri, seyahat sağlığı merkezlerinden ya da 444 77 34 numaralı seyahat sağlığı hattından öğrenebileceği belirtildi. (DHA, HABER MERKEZİ)
DSÖ açıkladı: Maymun çiçeği ile Covid-19 arasındaki farklar neler?
Prof. Dr. Güner: 1980 öncesi doğanlar maymun çiçeğine karşı korumalı
Batı Nil virüsü uyarısı: Türkiye’de de vakalar görülmeye başlandı, maymun çiçeğinden daha önemli