Sağlık Bakanlığı'ndan borç itirafı: 'Olan vatandaşa oluyor'
SES Ankara Şubesi Eş Başkanı Yalçınkaya, 'Firmalar zarar etmemek için fahiş fiyat veriyor. Olan vatandaşa oluyor, ameliyatları, tedavileri bekliyor' diyerek Sağlık Bakanlığı'nı eleştirdi.
Sağlık Bakanlığı’nın, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’yla tıbbi cihaz firmalarına olan borçlarını ödemek için ek protokol imzaladığı ortaya çıktı. Kasım ayında imzalandığı öğrenilen protokolde, firmalara olan borçların "510 gün geciktirildiğinin itiraf edildiği" ve bakanlığa 6.9 milyar TL ek bütçe verildiği görüldü. Bu protokolün de bakanlığın firmalara verdiği borç ödeme sorununu çözemeyeceğine dikkat çeken Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya, "Bakanlık ek protokol yapıyor ama hastanelerin 1.5 yıla yakın bir borç yükü var. Bütçe 2022’de de mecburen bu borçlara harcanacak" dedi.
ŞEHİR HASTANESİ TEPKİSİ
Cumhuriyet’in haberine göre yaşanan sorundaki kur etkisine dikkat çeken Yalçınkaya, "Firmalar ihaleye o günkü kur üzerinden giriyor ve malzemeyi o günkü kurdan veriyor. Ancak ödemeyi 510 gün sonra alıyor. Hiçbir sektör bunu kabul etmez" dedi.
Yalçınkaya devamında şunları söyledi: "Firmalar bu süreyi göze almak ve zarar etmemek için fahiş fiyat veriyor. Olan vatandaşa oluyor, ameliyatları, tedavileri bekliyor. Bütçede SGK, 900 üzerinde hastanede ürettiğiniz hizmet için size 69.9 milyar ödüyor ama siz 13 şehir hastanesine 16.4 milyar ödüyorsunuz."