Sağlık çalışanları isyanda: Ödül diye sunulan ödemelerin altından eşitsizlik çıktı

Sağlık çalışanları isyanda: Ödül diye sunulan ödemelerin altından eşitsizlik çıktı
Sağlık çalışanlarına tavandan yapılacağı duyurulan ek ödemelerde ciddi eşitsizlikler yaşanıyor. İTO, SES ve Dev-Sağlık İş Sendikası bu eşitsizliğin ortadan kaldırılmasını talep ediyor.

Rıfat DOĞAN 


ARTI GERÇEK - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ödül olarak duyurduğu tavandan ücret ödemesi, sağlık çalışanları arasında yeni bir eşitsizliğe yol açtı. Hastanelerde doktor ile hemşireler arasında ciddi bir fark oluşurken, taşerondan kadroya geçen sağlık işçileri ise bu ödemeden hiç faydalanamıyor. 

Coronavirus salgınında büyük fedakarlık gösterdikleri için Sağlık Bakanlığı tarafından bir ödül olarak sunulan tüm sağlık çalışanlarına yüzde 100 oranındaki döner sermayeden yapılacak ek ödeme ciddi eşitsizliklere yol açıyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), DİSK’e bağlı Dev-Sağlık İş Sendikası ve İstanbul Tabip Odası konuyu gündemde tutarak yaşanan durumla ilgili eylem ve açıklama yapıyor. Sağlık çalışanları duruma tepkili. 

‘AYDA BİR KEZ NÖBETE GELEN, SÜREKLİ ÇALIŞAN SAĞLIK ÇALIŞANINDAN DAHA FAZLA ÖDEME ALIYOR’

İstanbul Şişli Etfal Hastanesi’nin Sarıyer’deki binasında çalışan bir hemşire, döner sermaye konusunda daha önce var olan eşitsizliğin COVID-19 sürecinde arttığına dikkat çekerek "Bizim hastane salgın hastanesi ancak herkes COVID-19 servisinde çalışmıyor ve bu sağlık çalışanların hiçbiri COVID-19 olmuş hastayla birebir kontağa girmiyor. Ama dediğim gibi orada çalışıyorlar. Kan almak gibi yapmaları gereken işleri de hemşirelerin üzerine yıkıyorlar. Cildiye doktoruna "sen ayda bir kere korona servisinde sorumlu nöbetçi doktorsun" diyorlar ancak bu insanlar dediğim gibi o servislere dahi girmiyor, geliyor ayrı bir poliklinik odasında kapanıyorlar ve nöbetleri bitince gidiyorlar. Aslında bu insanlar yapmadıkları bu iş için döner sermayeden ciddi miktarda ek ödeme alırken, COVID-19 hastasıyla birebir çalışan sağlık çalışanı daha az ödenek alıyor" dedi.  

HEMŞİRELER ARASINDA DA ÖDEMELER KONUSUNDA CİDDİ FARKLAR OLUŞUYOR

Hemşireler arasında da lisans-lise mezunu şeklinde bir ayrım yapıldığını ve buna göre ödeme yapıldığını belirten sağlık çalışanı yaşanan ayrımcılığa şu örnekleri veriyor:

"Doktorlar arasında ödenek konusunda bir eşitsizlik varken, doktorla hemşire arasında eskiden var olan ücret makası da giderek büyüyor. Örneğin ben lisans mezunu hemşireyim, gün içinde birebir COVID-19 hastasının odasına sürekli giriyorum, bana bin 500 TL tavan ödeme yapılıyor. Mesela benim arkadaşım lise mezunu, o da COVID-19 servisinde çalışıyor, ona da sadece 650 TL ödeme yapılıyor. Yoğun bakımda çalışan arkadaşlarımız ki en fazla yük onların üzerinde, onlar da bin 500 TL alıyor. Özellikli kabul edilen ameliyathanedeki hemşireye bin 900 TL ödeme yapılırken, özellikli kabul edilmeyen COVID-19 servisindeki hemşireye sadece bin 500 TL ödenek veriliyor."

‘ORTADA BİR EŞİTSİZLİK VAR’

"Hastayla direk ilgilenen temizlik görevlileri ve tıbbi sekreterler de ödenekten yararlanamıyor. Bu meselenin ‘o niye şu kadar aldı biz niye bu kadar aldı’ şeklinde algılanmasını istemiyoruz" diyen hemşire  "Hiç alakası olmayan profesörlere döner sermayeden 15 ile 20 bin TL ödenek verebilmek için COVID-19 servisinde görevlendiriyorlar. Hiç hasta yüzü görmeden nöbete bir kez gelip giden benim servisimdeki psikiyatri asistanı 8-9 bin TL gibi bir ödenek alıyor. Bize en fazla dokunan da bu oldu. Biz zaten çalışıyoruz, parayla derdimiz yok ancak ortada bir eşitsizlik var" ifadelerini kullandı.  

Bazı doktorların bu durumda rahatsız olduğunu  ve kendilerine para vermeye çalıştığını belirten hemşire, böyle bir şeyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını ve sorunun çözülmesi için doktorlara "gidin hastane yönetimiyle konuşun" dediklerini aktardı. 

‘EMEĞİMİN PİYON OLARAK KULLANILMASINI İSTEMİYORUM’

Hemşire döner sermaye için "Sağlık sisteminin gri bir noktasıydı, bu COVID-19 süreciyle birlikte abartılı bir şekilde büyüdü. Kimsenin ses çıkarmayacağını düşündüler ancak biz bundan rahatsızız. Ben böyle adaletsiz bir şeyde beni piyon olarak kullanmalarından çok rahatsızım. Emeğimi kimsenin piyon olarak kullanmasını istemiyorum" dedi. 

SES: PROFESÖR 25 BİN TL ÖDEME ALIRKEN, HİÇ ALAMAYAN SAĞLIK ÇALIŞANI VAR

SES Şişli Eş Başkanı Fadime Kavak Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada "konuyla ilgili geçen hafta başlattığımız ve bu haftada devam ettirdiğimiz bir dilekçe kampanyası yürütüyoruz. Onunla ilgili dün bir basın açıklaması yaptık. Bugün de yapılabilecek bütün işyerlerinde alkışlı protesto eylemi yapıldı. Çalışmalarımız devam ediyor, böyle bir sorunun farkındayız" dedi. 

"Tüm Türkiye’de böyle bir sorun yaşanıyor. COVID-19 servisinde çalışsa bile biri lisans diğeri lise mezunu olan hemşireler arasında bir fark var ve lise mezunu belirlenen tavan ücretinden daha az ödenek alıyor" diyen Kavak ödemeler konusundaki eşitsizliği şöyle anlattı: 

"Bakan bey tarafından bir ödül gibi lanse edilse de çalışanlara yansıyan bir değişiklik olmadı. doktorlar açısından öyle değil, profesörler hocalar 25 bin TL alabiliyor, bir uzman hekim ayda bir kez COVID-19 nöbeti tuttuğunda 17 bin TL alıyor ama COVID-19 olan hastayla sürekli birebir çalışan hemşireler  bu ücreti alamıyor. Onun dışında hizmetli personel, hasta bakıcılar, kadrolu personeller, sekreterler ve hademeler de alamıyor. Adaletsiz bir sistem." 

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ NÖBET VE MESAİ ÜCRETLERİNDEN KESİNTİ YAPILIYOR 

Kavak salgın sürecine sağlık çalışanlarının mesailerine nöbet ücretlerinden kesinti yapılmasına tepki göstererek "Eskiden insanlar gece çalıştıklarında mesailerinin karşılığını ücret olarak alıyorlardı, şimdi bu süreçte masrafları kısmak adına çalışanların nöbet ücretlerine göz diktiler. Hastanede aktif olarak çalışan hemşirelerin ve doktorların nöbet ücretlerini kısıyorlar. Bunlar ciddi rakamlar. Personel, maaşı zaten düşük olduğu için ek ödemelere göre hayatını planlıyor, bu da ciddi sıkıntılara neden oluyor" dedi.  

SAĞLIK ÇALIŞANLARI ARASINDA AYRIMCILIK YAPILDI EŞİTSİZLİĞE YOL AÇILDI 

DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Erdoğan Demir de Artı Gerçek’e şunları söyledi:

"Geçen ay ilk ödemeler yapıldığında ciddi eşitsizliklerin olduğunu gördük. Bu ödemelerde de sağlık çalışanlarını birbirlerine düşürdüler. Çünkü hastanelerde "şu doktor bir gün geldi nöbete şu kadar ödeme aldı" gibi laflar dolaşırken, ödeme verilmeyenlerin dışında verilenler arasında da ciddi eşitsizlikler var.  8-10 bin TL alan doktorların yanında 500, 700 TL gibi ücret alan hemşireler var. COVID-19 servisinde çalışan bir doktor 10 bin TL alırken, yanındaki hemşire sadece 800-900 TL alıyor, ancak o hemşirenin yanında hastanın bakımına, temizliğine bakan hasta bakıcılar, tıbbi sekreterler ise hiç ek ödemeden faydalanamıyor. Sağlık çalışanları arasında ayrımcılık yapıldı, eşitsizliğe yol açıldı."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar