Sağlık emekçileri ‘Sağlıkta şiddet yasası çıksın' talebi ile alanlara iniyor

Sağlık emekçileri, sağlıkta şiddetin son bulması talebi ile alanlara çıkıyor. Sağlık örgütleri adım atılmaması durumunda ülke genelinde greve gidecek.

Sağlık emekçileri ‘Sağlıkta şiddet yasası çıksın' talebi ile alanlara iniyor

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK - Sağlıkta şiddet her geçen yıl artıyor. Şiddete maruz kalan sağlık emekçilerinin sayısı giderek artıyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) verilerine göre son 10 yılda 12 sağlık çalışanı şiddete uğrayarak yaşamını yitirdi. Şiddet olaylarının önüne geçmek isteyen sağlık örgütleri çalışmamalarını sürdürüyor. TTB’nin girişimi ile 6 yıl önce Sağlıkta Şiddet Yasası çıkması için Meclis İnceleme Komisyonu kuruldu. Sağlıkçıların uğradığı şiddette ilişkin verilerin yer aldığı şiddet raporu komisyona sunuldu. Ancak tüm bunlara rağmen sağlık alanında süren şiddete dair her hangi bir adım atılmadı. Sağlıkta Şiddet Yasası çıkması ile ilgili çalışmalarda bir arpa boyu yol alınmadı.

SAĞLIKÇILAR 15 MART’TA ANKARA’DA OLACAK

Sağlıkta şiddetin durmasını isteyen sağlık emekçileri, taleplerini dile getirmek için 15 Mart’ta Ankara’da "Büyük Beyaz Miting" düzenleyecek. Türkiye’nin tüm illerinden sağlıkçıların katılacağı mitingde sağlık emekçileri taleplerini dile getirecek. Diyarbakır'daki sağlık meslek örgütleri, Ankara’da düzenlenecek ‘Beyaz Miting’e ilişkin basın toplantısı düzenledi. Basın açıklamasına katılan Diyarbakır Tabip Odası, Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Odası, Veteriner Hekimler Odası, Mezopotamya Psikologlar İnisiyatifi, SES Diyarbakır Şubesi ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Diyarbakır Şubesi temsilcileri mitinge katılım sağlayacaklarını aktardı.

YERLİKAYA: İKİ TALEPLERE ALANLARDA OLACAĞIZ

Açıklama öncesi bir konuşma yapan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, iktidarın sağlık alanında iyi olduğuna ilişkin bir algı yarattığını, ancak bunun koskoca bir yanılgı olduğunu söyledi. İktidarın bu yönde bir algı yarattığını belirten Yerlikaya, "Oysa biz hekimler, sağlık çalışanları olarak bunun en yakın tanıklarıyız. Sağlık alanı bu gün gerçekten kan ağlıyor. Nitelik çok büyük bir sıkıntı... Sağlıkta ulaşılabilirlik arttı ama nitelik sorunu var. Hastanelerde, sağlık ocaklarında nitelikli bir sağlık hizmeti alınıp alınmadığı büyük bir soru işareti barındırıyor. İnsanlar tatminsiz bir şekilde hastane hastane dolaşıyor. Kendi gereksinimlerine göre sağlık hizmeti alamadıklarını düşünüyoruz. Bu hekimlere ve sağlık çalışanlarına şiddet olarak yansıyor" dedi. 15 Mart’a Sağlıkta Şiddet Yasasının çıkması ve sağlık çalışanlarının hak ettiği ücreti alma gibi iki talebi dile getireceklerini belirten Yerlikaya, adım atılmaması durumunda greve gideceklerini söyledi.

DEMİR: KIŞKIRTILMIŞ ŞİDDETİN KURBANI OLMAKTAN BIKTIK, USANDIK

Yerlikaya’nın ardından Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Şerif Demir, ortak basın metnini okudu. Şiddet varsa hizmetin olmayacağını ifade eden Demir, "Biz sağlık çalışanıyız. Sürekli olarak hedef gösterilmekten, polikliniklerde, acillerde, ameliyathanelerde, hastanelerde, ASM’lerde, TSM’lerde her gün, her saat şiddete maruz kalmaktan mesleklerimizi yapamaz hale geldik. Kışkırtılmış sağlık talebinin yarattığı kışkırtılmış şiddetin kurbanı olmaktan; sözlü, fiziksel saldırıya uğramaktan, darp edilmekten, yaralanmaktan, arkadaşlarımızı, meslektaşlarımızı kaybetmekten bıktık, usandık!" dedi.

SAĞLIK EMEKÇİLERİNDEN 5 TALEP

Sağlıkta yaşanan şiddetin önüne geçilmesini isteyen Demir, atılması gereken adımları şu şekilde sıraladı:

-TTB’nin hazırladığı sağlık emek ve meslek örgütlerinin desteklediği "Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı" Meclis tarafından hemen yasalaştırılsın.

-Sağlık hizmeti sunarken yaşanan şiddet iş yeri kazası ve meslek hastalığı olarak değerlendirilsin.

-Muayene randevuları hastaya yeterli süre ayrılacak şekilde düzenlensin

-Acil servislerde sadece acil hastalara hizmet verilsin

-Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilsin, sevk zinciri uygulamasına geçilsin

ADIM ATILMAZSA GREVE GİDİLECEK

Bu tedbirler hayata geçirilinceye, sağlıkta şiddet son buluncaya kadar mücadele etmeye kararlı olduklarını ifade eden Demir, Şiddet Varsa Hizmet yok dedi. Her ayın 17’sinde bütün illerde basın açıklamaları, nöbet eylemleri yapılacağını belirten Demir, 15 Mart’ta Ankara’da sağlıkta şiddete karşı "Beyaz Miting" düzenleyeceklerini söyledi. Sağlıkta şiddetin önlenmesi için taleplerin kabul edilmesini isteyen Demir, adım atılmaması durumunda 17 Nisan’da greve gideceklerini söyledi.

sağlık Yerlikaya emekçileri