Sağlık emekçilerinden açıklama: Bir ‘başarı öyküsü’ ve emek varsa bu bizimdir

Sağlık Meslek Örgütleri, gözaltına alınan sağlık çalışanlarının serbest bırakılması için basın toplantısı düzenledi.

Sağlık emekçilerinden açıklama: Bir ‘başarı öyküsü’ ve emek varsa bu bizimdir

Seda TAŞKIN

ARTI GERÇEK- Ankara Tabip Odası, Ankara Dişhekimleri Odası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçikleri Sendikası ve Tüm Radyoloji Teknisyen ve Teknikerleri Derneği Ankara Şubesi, gözaltına alınan SES üyelerine ilişkin Ankara SES şubesinde ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısının yapıldığı salona "Sağlık emek ve meslek örgütleri ile değil, pandemi ile mücadele edin", "Gözaltılar serbest bırakılsın" pankartı asıldı.

‘ÖZLÜK HAKLARINA YÖNELİK TALEBİMİZ 'RÜŞVETÇİLİK' OLARAK NİTELENDİRİLDİ’

Sağlıkçılar adına konuşan SES Ankara Şube Eş Başkanı Kubilay Yalçın, salgının başından bu yana toplumun ve sağlık emekçilerinin yaşam ve sağlık hakkına dönük açıklamaları yaptıklarını belirtti. Salgının yönetilmez halini eleştirdikleri için iktidarın hedefi olarak gösterildiklerini belirten Yalçın, "En temel görevimiz olan ekonomik ve özlük haklarımıza yönelik talebimiz 'rüşvetçilik' olarak nitelendirildi. Eylemlerimiz provoke edildi" dedi.

‘YANDAŞ BASIN KALEMŞÖRLERİ HEDEF GÖSTERDİ’

Salgın yönetimine karşı söylediklerinin iktidar çevresi tarafından eleştirildiğini söyleyen Yalçın, "Sağlık politikalarına ve pandemi yönetimine yönelik açıklamalarımıza, yandaş basın kalemşörleri, iktidar tarafından müdahale edilmezse 'hakkımızı helal etmiyoruz' açıklaması yaptılar. Toplum sağlığına yönelik açıklamalarımız 'ulusal ve milli çıkarlara zarar veriyor' olarak nitelendirildi. Sosyal ve yandaş medya üzerinden sağlık emek ve meslek örgütleri hedef gösterildi" dedi.

‘SAĞLIK MUHALEFETİNİ SUSTURARAK PANDEMİYİ YÖNETMEYİ DÜŞÜNDÜLER’

İktidarın sağlık muhalefetini susturarak pandemiyi yönetebileceğini düşündüğünü söyleyen Yalçın, süreç içinde algının sarsılması ile sağlık çalışanlarının hedef alındığını belirtti. Yalçın, "Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasına yönelik gözaltılar bunun sonucunda gerçekleşmiştir. Pandemi sürecinde 50 bine yakın yurttaşın ve en az 434 sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiği, 140 binden fazla sağlık emekçisinin ise enfekte olduğu bu dönemde, sağlık emekçilerine yönelik olarak yapılan baskıları ve hukuksuzluğu kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.

'BİR 'BAŞARI ÖYKÜSÜ' VE EMEK VARSA BU BİZİMDİR'

Sağlık çalışanlarının işlerini yapması engellenerek gözaltına alınmasını ‘pandemiyle mücadeleye yapılmış bir müdahaledir" diye değerlendiren Yalçın, pandemi yönetimine yönelik eleştirilerin baskılanmak yerine dinlenmesini talep etti. Yalçın, "Bizler pandemi ile mücadele eden sağlık ve sosyal hizmet emekçileriyiz. Bir ‘başarı öyküsü’ ve emek varsa bu bizim başarı ve emeğimizdir. Pandemiyi bilimsel ilkelere uygun, şeffaf ve toplum katılımıyla yönetin. Halkımıza da ifade ediyoruz ki, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da halkımızın sağlık hakkına sahip çıkmaya devam edeceğiz" diyerek gözaltına alınan sağlık çalışanlarının serbest bırakılmasını istedi.

25 Mayıs 2021 tarihinde aralarında SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, önceki dönem Eş Genel Başkanı Gönül Erden, Eski Genel Başkanları Bedriye Yorgun, eski MYK üyeleri Fikret Çalağan ve Belkıs Yurtsever ile Ankara SES Şube önceki dönem Eş Başkanı Runa Temelli ve Ankara Şube Yöneticileri Erdal Turan, Ramazan Taş gözaltına alınmıştı.

gözaltı Sağlık emekçileri