Sağlık yasa teklifi Meclis’ten geçti
Sağlık alanında yeni düzenlemeleri içeren 42 maddelik kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda oylamaya sunularak kabul edildi.
42 maddeden oluşan "Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Tüm maddeleri oylamaya sunulan teklif AKP'li ve MHP'lilerin oy çokluğuyla kabul edildi.
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İlişkiler Komisyonu'nda kabul edildikten sonra Genel Kurul'da tek tek maddeleri görüşülüp oylamaya sunulan yasa teklifi, tartışmalı 5'inci maddede yapılan değişiklikle birlikte Genel Kurul'dan geçti.
KHK ile ihraç edilen veya güvenlik soruşturması nedeniyle kamu görevine alınmayan yeni mezun doktorlara, SGK ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarında çalışma yasağı getiren maddeden muhalefetin itirazları üzerine vazgeçilmişti.
450 GÜN BEKLEYECEKLER
Yeni düzenleme ile kamu görevinden çıkarılan ve güvenlik soruşturması sonucunda kamu görevine alınmayan devlet hizmeti yükümlüsü doktorlar, çıkarma veya göreve alınmama kararının verildiği tarihten itibaren 450 gün sonunda mesleklerini icra edebilecek.
"ANAYASAYA AYKIRI YASA YAPMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ"
Teklif için aleyhte söz alan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, "Sağlıkçılara şiddeti getiren yasa teklifini konuşuyoruz. Hiçbir mahkeme kararı olmadan işten atılan hekimleri açlığa mahkum ediyoruz. Şiddeti önlemeye dönük caydırıcı bir düzenleme yok. Anayasaya aykırı yasa yapmaya çalışıyorsunuz. Bu bir cadı avıdır" dedi.
Kanunda yer alan diğer düzenlemeler söyle:
- Türkiye'de ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olup piyasada bulunmayan ilaçlar, reçeteli olarak şahsi kullanım için Sağlık Bakanlığının izniyle Türk Eczacıları Birliği'nin yanı sıra SGK ve Sağlık Bakanlığı tarafından uygun görülen kamu kurum/kuruluşları aracılığıyla şahsi kullanım için yurt dışından sağlanabilecek.
- Hastanelerin yurt dışından toplu olarak getirdiği ilaçların temini de bu şekilde sağlanabilecek.
- Cumhurbaşkanı, ruhsat başvurusu yapılmayan veya ruhsatı alınmayan ilaçların bu şekilde teminine devam edilmesine karar verebilecek.
- Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu da ceza uygulayabilecek. Cezaların zamanında ve gecikmeden tesis edilebilmesi için mahalli mülki idarelere göndermeden Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna da ceza uygulayabilme yetkisi veriliyor.
- Yasaklara uymayan eczane sahipleri veya mesul müdürlerine para cezası kesilecek.
- Eczacı olmayanların, eczacı mesul müdür atayarak eczane açabileceği kuralı şirketler için de uygulanacak. Diplomalı eczacı olmak şartıyla, ortaklardan birinin ticarethane işlerinden mesul müdür gösterilmesi şartı kaldırılacak.
- Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce oral patoloji alanında doktora eğitimi yapmış veya doktora eğitimine başlamış olanlardan eğitimlerini bitiren diş hekimlerine, oral patoloji dalında uzmanlık belgesi verilecek.
- Tıpta Uzmanlık Kurulu, başvuru süresinin bitiminden itibaren 6 ay içerisinde başvuruları değerlendirecek. Çalışmaları yeterli görülenlere oral patoloji dalında uzmanlık belgesi verilecek.
- Tıbbi cihazların ruhsatlandırma işlerini Sağlık Bakanlığının yanı sıra Bakanlıkça yetkilendirilen laboratuvarlarda da yaptırılabilecek.
- Hastalıkları teşhis veya tedavi ettiği beyanı ile herhangi bir ürünün satışını, pazarlamasını veya reklamını yapanlar hapis cezasına çarptırılacak.
- Tabiplerin birden fazla tabiplik görevi kabul etmeleri için tabip odasından izin almaları şartı kaldırılacak.
- Sağlık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı için tahsis edilen döner sermaye miktarı, her bütçe yılında Cumhurbaşkanı tarafından ihtiyaca göre artırılabilecek. Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı için tahsis edilen döner sermaye miktarı 10 milyar lira olacak.
- Kanuna aykırı şekilde embriyo ve üreme hücresi bağışlayan, aşılayan, bulunduran, kullanan, saklayan ve nakledenlerle bunların alım ve satımını yapanlar, alım ve satımına aracılık edenler veya komisyonculuğunu yapanlar veya bunları özendiren, bunlara yönelik ilan, reklam veren, yayınlayan kişiler hakkında hapis ve para cezası uygulanacak.
- Bakanlıktan izin almadan organ nakli ve üremeye yardımcı tedavi merkezi açılamayacak. (HABER MERKEZİ)